Θηλασμός στην εποχή του κορονοϊού: Μπορεί μια μητέρα που νοσεί να θηλάσει;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η περίοδος του κορονοϊού αποτελεί μια ιδιαίτερη συνθήκη για όλους μας, πόσο μάλλον για μια γυναίκα που είναι λεχώνα. Μαζί με όλες τις άλλες έννοιες, ειδικά αν είναι το πρώτο της παιδί είναι και ο θηλασμός. Τι συμβαίνει αλήθεια με τον θηλασμό στην εποχή του Covid 19; Πρέπει μια μητέρα που νοσεί να θηλάζει το μωρό της; Κινδυνεύει να νοσήσει το μωρό από το γάλα μαμάς που είναι θετική στον κορονοϊό;

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Απαντήσεις σ' όλες αυτές τις σημαντικές απορίες που απασχολούν λεχώνες έδωσε ο Ηρακλής Σαλβάνος, Διευθυντής Νεογνολογικού Τμήματος του "Γ.Ν. Έλενα Βενιζέλου" στην Ζωή Κρονάκη, και στην εκπομπή Μαμά-δες στην ΕΡΤ2.

"Ο θηλασμός δεν σταματάει ακόμα κι αν η μητέρα είναι θετική στον κορονοϊό"  ξεκαθάρισε ο κ. Σαλβάνος και πρόσθεσε: "Ο μητρικός θηλασμός δεν σταματά οποιαδήποτε στιγμή, πρέπει η μητέρα αμέσως μόλις γεννήσει είτε είναι ύποπτο κρούσμα, είτε είναι θετική, μπορεί να βάλει το παιδί στο στήθος της και να αρχίσει να θηλάζει".

Συμβουλές υγιεινής για τη μητέρα που θηλάζει 

Ο διευθυντής του Νεογνολογικού Τμήματος του Μαιευτηρίου έδωσε έναν οδηγό για την ατομική υγιεινή μιας γυναίκας που θηλάζει, ο οποίος δεν διαφέρει και πολύ από τους κανόνες που πρέπει να τηρούμε όλοι μας για να προστατευθούμε, αλλά και να προστατεύσουμε τους γύρω μας.

"Όλες οι μητέρες είτε είναι ύποπτα κρούσματα, είτε θετικές. πρέπει να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Αυτοί που ισχύουν λίγο πολύ για όλον τον κόσμο.

  • να φορά μάσκα καθαρή
  • όταν υγραίνεται θα την αλλάζει
  • δεν θα την πιάνει από το μπροστινό μέρος, παρά μόνο πίσω από τα αυτιά
  • Εάν το στήθος της έχει κάποια εκκρίσεις ή είναι λερωμένο πριν το θηλασμό θα πρέπει να το πλύνει με σαπούνι, μια διαδικασία που είναι 15-20 δευτερόλεπτα.Εν συνέχισε θηλάζει το μωρό και κάθε φορά που θα το ξαναθηλάζει δεν χρειάζεται να το ξαναπλένει.
  • Από κει και  η ατομική της καθαριότητα και ο καλός αερισμός του χώρου είναι απαραίτητα.
  • Το νεογνό της θα το παίρνει στην αγκαλιά της φορώντας πάντα μάσκα και με καθαρά χέρια.

Και υπογραμμίζει: "Εάν διαπιστωθεί ότι στην πορεία του θηλασμού ότι η μητέρα είναι ύποπτο κρούσμα ή θετική δεν θα πρέπει να σταματήσει καθόλου το θηλασμό Εάν  κάποιος από το περιβάλλον της, ο σύζυγος, η μητέρα της, ο πεθερός της, ο πατέρας της, το άλλο παιδί της διαπιστωθεί ότι είναι ύποπτο κρούσμα ή θετικό πάλι δεν θα πρέπει να σταματήσει να θηλάζει το παιδί της".

Μπορεί να κινδυνεύσει ένα μωρό αν η μαμά του νοσεί;

Ένα άλλο σημαντικό ερώτημα είναι αν μπορεί να νοσήσει από το γάμο το νεογνό και αν θα κινδυνεύσει. Ο κ. Σαλβάνος ξεκαθαρίζει το τοπίο και καθησυχάζει τις νέες μανούλες.

"Μέχρι στιγμής σε καμία μελέτη δεν έχει βρεθεί  ιός ή τμήμα ιού να έχει περάσει στο γάλα και να έχει τη δυνατότητα λοίμωξης στο νεογνό. Αλλά και στην έσχατη περίπτωση εάν μεταδοθεί ο ιός από τη μητέρα ή το περιβάλλον στο νεογέννητο, συνήθως η νόσος που αναπτύσσουν είναι υποκλινική ή με πολύ ήπια συμπτώματα".

Και καταλήγοντας εξήγησε πόσο σημαντικός είναι ο θηλασμός για τα νεογέννητα μωρά: "Η μητέρα πρέπει να συνεχίσει να παίρνει το μωρό αγκαλιά και να το θηλάζει. Με το θηλασμό θα πετύχει καλύτερα ο δεσμός μητέρας-παιδιού, θα έοχυμε την καλύτερη ανάπτυξη παιδιού, θα του δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί να δώσει, σαν πρώτο μεγάλο δώρο στη ζωή του μετά το πρώτο μεγάλο δώρο που του έκανε να το γεννήσει".

Θηλασμός στην εποχή του κορονοϊού: Μπορεί μια μητέρα που νοσεί να θηλάσει;