Τεχνητή καρδιά 11 γραμμαρίων έσωσε βρέφος

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Του χάρισε 13 πολύτιμες μέρες μέχρι να κάνει κανονική μεταμόσχευση

Μια τεχνητή καρδιά, «η μικρότερη που έχει τοποθετηθεί» μέχρι σήμερα μπόρεσε να χαρίσει δεκατρείς πολύτιμες ημέρες ζωής σε ένα βρέφος δεκαέξι μηνών, το οποίο στη συνεχεία υποβλήθηκε με επιτυχία σε κανονική μεταμόσχευση καρδιάς. Η εντυπωσιακή αυτή ανακοίνωση έγινε από το φημισμένο νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης.


«Τον Μάρτιο στο νοσοκομείο Bambino Gesu εμφυτεύτηκε για πρώτη φορά η μικρότερη τεχνητή καρδιά που υπάρχει», αναφέρει ο Αντόνιο Αμοντέο ένας από τους υπευθύνους του νοσοκομείου σε ανακοινωσή του.

Το βρέφος έπασχε από μυοκαρδίτιδα, και από μια σοβαρή λοίμωξη του τεχνητού συστήματος υποβοήθησης της κοιλίας της καρδιάς που του είχε εμφυτευτεί προηγουμένως.

Κατά την αναμονή για τη δωρεά ενός οργάνου για μεταμόσχευση, δεν θα είχε επιβιώσει αν δεν είχε λάβει σε προσωρινή βάση αυτήν την πειραματική πρωτότυπη συσκευή που εστάλη από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH).

Η πρωτότυπη συσκευή βάρους 11 γραμμαρίων αποτελείται από μια αντλία από τιτάνιο. Η εμφύτευση της διήρκεσε οκτώ ώρες και ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη.

Μετά από δεκατρείς ημέρες μια πραγματική μεταμόσχευση καρδιάς μπόρεσε να πραγματοποιηθεί με επιτυχία.

«Σχεδόν δύο μήνες μετά την επέμβαση, η υγεία του βρέφους είναι άριστη» δήλωσε ο καθηγητής Αμοντέο