Ταξιδεύοντας στην εγκυμοσύνη. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ταξιδεύοντας στην εγκυμοσύνη. Τι πρέπει να προσέξουμε;

Εφόσον ο γυναικολόγος δεν σας έχει συστήσει ξεκούραση στο σπίτι και περιορισμό στις μετακινήσεις κι αφού συζητήσετε μαζί του τη σκέψη του ταξιδιού και πάρετε το πράσινο φως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην δραπετεύσετε για λίγες ή περισσότερες μέρες από την πόλη και (κακά τα ψέματα) από την κούραση του χειμώνα!


Προϋποθέσεις και συμβουλές για ένα καλό και ασφαλές ταξίδι:

  • Η ιδανική φάση για να ταξιδέψετε είναι το δεύτερο τρίμηνο, όπου η εγκυμοσύνη έχει “εδραιωθεί”, οι πρώτες ενοχλήσεις θα έχουν λογικά σταματήσει και θα αισθάνεστε γεμάτη ενεργητικότητα.
  • Αν διανύετε το τρίτο τρίμηνο, και μάλιστα αν φτάνετε προς το τέλος, πιθανότατα δεν είναι φρόνιμο να ταξιδέψετε εκτός κι αν δώσει την άδεια ο γυναικολόγος σας και ο προορισμός σας απέχει το πολύ 1,5-2 ώρες από το μαιευτήριο όπου πρόκειται να γεννήσετε.
  • Η μετακίνηση με αυτοκίνητο θεωρείται η καλύτερη επιλογή, αφού θα έχετε τη δυνατότητα να κάνετε συχνές στάσεις, είτε για να επισκεφθείτε την τουαλέτα είτε για να περπατήσετε μερικά λεπτά και να ξεμουδιάσετε. Η στάση κάθε 2 ώρες για λίγο περπάτημα είναι απαραίτητη για να διευκολυνθεί η κυκλοφορία του αίματος, αφού λόγω της καθιστικής θέσης μπορεί να μουδιάσουν και να πρηστούν τα πόδια σας.
  • Το ταξίδι με μεγάλο πλοίο είναι μια ριψοκίνδυνη επιλογή αυτή την εποχή του χρόνου καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν πολύ εύκολα και υπάρχει η πιθανότητα να αποκλειστείτε. Αν, ωστόσο το αποφασίσετε και πρόκειται για ταξίδι που θα διαρκέσει πάνω από 4 ώρες καλό είναι να έχετε κλείσει καμπίνα για να ταξιδέψετε πιο άνετα και ξεκούραστα.
  • Η πτήση με αεροπλάνο δεν θεωρείται απαγορευτική, αν και θα πρέπει να έχετε ενημερώσει την αεροπορική εταιρεία για την εγκυμοσύνη σας. Αν μάλιστα πρόκειται να ταξιδέψετε αφού έχετε μπει στον 7ο μήνα θα πρέπει να έχετε μαζί σας γραπτή άδεια από τον γυναικολόγο μας, αφού κάποιες εταιρείες αρνούνται την ευθύνη της μεταφοράς γυναικών μετά την 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Πάντως, αν ταξιδέψετε με αεροπλάνο ζητήστε θέση στο διάδρομο ώστε να μπορείτε να σηκώνεστε και να κάνετε μερικά βήματα αλλά και για να έχετε εύκολη πρόσβαση στην τουαλέτα αν χρειαστεί.

 

Πότε είναι καλό να αποφεύγονται οι μετακινήσεις;

Αν υπάρχουν κάποια προβλήματα υγείας όπως υψηλή πίεση, διαβήτης ή άλλα ιατρικά και μαιευτικά προβλήματα μπορεί ο γιατρός να σας παροτρύνει να μείνετε σπίτι. Επίσης, αν έχετε αποβάλει σε προηγούμενη κύηση και βρίσκεστε στο πρώτο τρίμηνο ίσως είναι προτιμότερο να μην ταξιδέψετε και απλά να εκμεταλλευτείτε αυτές τις ημέρες προκειμένου να ξεκουραστείτε.

 

Της Ελένης Δασκαλάκη, με τη συνεργασία του Ιωάννη Καλογήρου, μαιευτήρα - γυναικολόγου.  paidimag.gr