Τα 20 πιο αγαπημένα ονόματα για το 2021 και η σημασία τους

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε αυτό το δύσκολο και περίεργο 2021, ας ετοιμαστούμε να υποδεχτούμε την καινούρια χρονιά με ένα άρθρο χαρούμενο, παιχνιδιάρικο και ελπιδοφόρο. Γιατί, ό,τι έχει να κάνει με τον ερχομό μιας νέας ζωής στον κόσμο,  κρύβει πάντα μία ελπίδα και μία αισιοδοξία.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια οι γονείς να καταναλώνουν πολύ χρόνο και φαιά ουσία προκειμένου να βρουν ένα αληθινά πρωτότυπο και «ιδιαίτερο» όνομα για το αγγελούδι τους, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που δεν ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Συνεχίζουν δηλαδή την παράδοση και δίνουν στο παιδί τους το όνομα της γιαγιάς ή του παππού.


Έρευνες, πάντως, θέλουν τα παιδιά με πολύ σπάνια ονόματα να επηρεάζονται αρνητικά από το γεγονός αυτό καθώς μεγαλώνουν! Συγκεκριμένα, έρευνα που διεξήχθη με στόχο να μελετηθεί ο τρόπος που επηρεάζει το όνομά μας την εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο σπάνιο το όνομα τόσο περισσότερες οι πιθανότητες το άτομο αυτό να αντιμετωπίζεται από τους υπόλοιπους ως «επικίνδυνο» ή «αναξιόπιστο».

Από την άλλη έχουμε και τη θεωρία του "nominalism", σύμφωνα με την οποία, το όνομα το οποίο δίνεται σε κάποιον είναι καίριο για την μετέπειτα εξέλιξή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2021, μπορεί κάποιοι γονείς να πρωτοτύπησαν και να έδωσαν στο παιδί τους ένα όνομα πρωτάκουστο και περίεργο, οι περισσότεροι όμως ακολούθησαν τον «σίγουρο» δρόμο και επέλεξαν τα συνηθισμένα.

Αν ψάχνετε να βρείτε όνομα για το παιδί σας ή θέλετε απλώς να εμπνευστείτε συγκεντρώσαμε τα 20 πιο αγαπημένα και δημοφιλέστερα ονόματα για το 2021. Δείτε αναλυτικά ποια είναι αλλά και τη σημασία τους.

Τα 20 πιο αγαπημένα ονόματα για το 2021 και η σημασία τους

Για αγόρια:

ΙΩΑΝΝΗΣ

Το όνομα Ιωάννης είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αντρικά ονόματα της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και πολλών άλλων γλωσσών. Χρησιμοποιείται συνήθως στη νεοελληνική υποκοριστική μορφή όπως: Γιάννης, Γιάννος, Γιαννάκης .

Στην Ελλάδα γιορτάζεται στις 7 Ιανουαρίου (γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή ή αλλιώς Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου). Το όνομα Ιωάννης προέρχεται από το εβραϊκό όνομα Γιοάναν και σύμφωνα με το Strong's Concordance σημαίνει «ο Ιεχωβά είναι γενναιόδωρος».

Στην σύγχρονη κοινωνία το Ιωάννης χρησιμοποιείται για ανθρώπους που – παρά την κοινωνική τους φύση – παρουσιάζουν συναισθηματικές δυσκολίες και δυσκολεύονται να συμπράξουν στενές σχέσεις με ανθρώπους του ίδιου ή του άλλου φύλου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Το Κωνσταντίνος είναι ένα κοινό ελληνικό όνομα. Στα νεοελληνικά χρησιμοποιούνται και τα Κώστας, Κωστής, Κώτσος, Κωστάκης, Κωτσάκης,  Ντίνος. Προέρχεται από την λατινική λέξη Constantia, που σημαίνει σταθερότητα. Η κατάληξη -ίνος (-inus) είναι υποκοριστικό (το αντίστοιχο -άκης της νεοελληνικής). Το υποκοριστικό -ίνος δείχνει μια παιδικότητα και έτσι ο Κωνσταντίνος συνδυάζει μια μαχητική πυγμή και μια θεατρική περσόνα.

Η ορθόδοξη ονομαστική εορτή του ονόματος είναι στις 21 Μαΐου (Γιορτή των Αγίων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης).

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αντρικά ονόματα στην Ελλάδα. Χρησιμοποιείται συνήθως στη νεοελληνική μορφή, Γιώργος.

Προέρχεται από το γεωργία με την έννοια της καλλιέργειας της γης. Αυτή με τη σειρά της προέρχεται από το γη + έργο.

Ο Γιώργος αποτελεί την υπερηφάνεια και το στήλωμα της ελληνικής οικογένειας, όπως και κάθε πλαισίου στο οποίο ανήκει. Όπως το όνομά του ορίζει, είναι γήινος και γνήσιος. Συγχρόνως, αποτελεί το μοναδικό ελληνικό όνομα του οποίου η ονομαστική εορτή μετακινείται: κανονικά γιορτάζεται στις 23 Απριλίου (γιορτή του Αγ. Γεωργίου), εκτός αν η ημερομηνία αυτή είναι πριν από την Κυριακή του Πάσχα, οπότε γιορτάζεται τη 2η ημέρα του Πάσχα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Ο Νικόλαος, ή Νίκος ή Νικόλας είναι ένα αρχαίο ελληνικό όνομα. Η ετυμολογία του προέρχεται από τις λέξεις Νίκη και Λαός.

Ο Νικόλαος είναι μαγνητική προσωπικότητα, καθώς διαθέτει το χάρισμα να μιλάει τη γλώσσα του λαού γι’ αυτό και συχνά είναι ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο. Γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Παναγιώτης είναι ένα λαϊκό Ελληνικό Χριστιανικό όνομα που προέρχεται από το Παναγία, ένα από τα επίθετα της Παρθένου Μαρίας, της Μητέρας του Χριστού. Η ονομαστική εορτή του Παναγιώτη είναι στις 15 Αυγούστου, την ίδια μέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Ο Παναγιώτης είναι ένας δραστήριος άνδρας, με λογική σκέψη αλλά και δυνατά συναισθήματα. Ακριβώς όπως και η ίδια η Παναγία, έτσι και ο Παναγιώτης νιώθει την ανάγκη να προσφέρει, να δημιουργεί και να είναι χρήσιμος γύρω του.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ο Βασίλειος ή Βασίλης είναι ετυμολογικά αυτός που ανήκει στο βασιλιά. Έτσι, έχει σταθερότητα, υπευθυνότητα και είναι από τους άνδρες που μπορεί μία γυναίκα να βασιστεί και να είναι σίγουρη ότι θα είναι πάντα στο πλάι της για συναισθηματική ασφάλεια.

Συγχρόνως όμως, κάθε Βασίλης κρύβει μέσα του και τον... Άγιο Βασίλη, μια διεθνή  μορφή που σχετίζεται με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.  Η ορθόδοξη ονομαστική εορτή είναι την 1η Ιανουαρίου.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Απόστολος σημαίνει πρωταρχικά «απεσταλμένος, πρεσβευτής», ενώ μια πιο ειδική σημασία και ευρύτερα χρησιμοποιούμενη είναι «απεσταλμένος παρά του Θεού». Στην αρχαία ελληνική γραμματεία, ο όρος δήλωνε κάθε απεσταλμένο για την εκπλήρωση συγκεκριμένης αποστολής ή τον αγγελιαφόρο.

Ο Απόστολος είναι αυτός που μοιράζει τα μαντάτα – καλά ή κακά. Πάντα λοιπόν προσπαθεί πάντα να είναι συγκαταβατικός με τους ανθρώπους γύρω του.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Το Δημήτριος είναι αρχαίο ελληνικό ανδρικό όνομα. Χρησιμοποιούνται επίσης τα: Δημήτρης, Δημητρός, Δημητράκης, και Μίμης.

Προέρχεται από το όνομα της θεάς Δήμητρας και σημαίνει τον πιστό της θεάς.Ο Δημήτρης δεν είναι ο ευκολότερος συγκάτοικος του κόσμου, αλλά γίνεται πιστός φίλος και ψυχή της αντροπαρέας.

Γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου, του Αγίου Δημητρίου.

ΧΡΗΣΤΟΣ

Παράλληλη γραφή του Χριστός και φυσικά γιορτάζει τα Χριστούγεννα, στις 25 Δεκεμβρίου.  Λιγότερο πιθανή θεωρείται η εκδοχή να προέρχεται από το επίθετο χρηστός, δηλαδή χρήσιμος.

Το κύριο χαρακτηριστικό του Χρήστου είναι το πείσμα. Ποτέ δεν παραδέχεται ότι έχει άδικο αλλά η επιμονή του τον κάνει μερικές φορές να πετυχαίνει τα αδύνατα. Κατά τ’ άλλα ο Χρήστος είναι αρκετά μοναχικός και ιδιόρρυθμος.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Το όνομα Αλέξανδρος  ετυμολογείται από τη ρίζα του ρήματος αλέξω, που σημαίνει απωθώ, αποκρούω και το όνομα ανήρ (ανδρός), της Αρχαίας Ελληνικής. Κατά συνέπεια σημαίνει "ο που απωθεί βίαια τους άνδρες". Άρα, ο πολύ γενναίος και ισχυρός πολεμιστής. Στο ελληνικό εορτολόγιο εορτάζεται στις 30 Αυγούστου.

Αν όλοι οι Αλέξανδροι δεν είναι ήρωες, τουλάχιστον φαίνεται ότι βλέπουν μακριά και ψηλά! Δεν έχουν πολλή φαντασία, αλλά η θέλησή τους τους επιτρέπει να πετυχαίνουν εκεί όπου άλλοι αποτυχαίνουν. Δεν είναι πολύ συναισθηματικοί κι αγαπούν την ελαφριά όψη της ζωής.

Τα 20 πιο αγαπημένα ονόματα για το 2021 και η σημασία τους

Για κορίτσια:

ΜΑΡΙΑ

Πρόκειται φυσικά για το πιο συνηθισμένο γυναικείο όνομα στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούνται επίσης και τα: Μαρούλα, Μάρω, Μαράκι, Μαριώ, Μάρα, Μάϊρα, Μία, Μαρίκα, Μαίρη.

Το όνομα Μαρία προέρχεται από το όνομα της Παναγίας και σημαίνει Δυνατή, Εύφορη, Γόνιµη. Μπορεί επίσης να προέρχεται από το εβραϊκό όνομα Μύριαμ που σημαίνει αυτή που πικράθηκε, αλλά υψώθηκε και δοξάστηκε.

Πιθανολογείται ότι το όνομα Μαρία έγινε Χριστιανικό όνομα τον 3ο αιώνα και γιορτάζει συνήθως στις 15 Αυγούστου.

Η Μαρία έχει την αίσθηση του καθήκοντος και τη μανία της τελειότητας. Της αρέσει να φαίνεται ικανή και οργανωτική και η γνώμη των άλλων μετράει πολύ γι’ αυτήν. Η Μαίρη είναι πιο εγωίστρια, αλλά ζωηρή και κοινωνική. Η Μάρω είναι σοβαρή και αρκετά συχνά διανοούμενη. Τέλος, η Μαρίκα αγαπάει πάνω απ’ όλα τα παιδιά της.

ΕΛΕΝΗ

Το αρχαίο όνομα Ἑλένη είναι άγνωστης ετυμολογίας. Κατά την αρχαιότητα σήμαινε λαμπερή, απαστράπτουσα, σύμφωνα με την εκδοχή του Γερμανού φιλολόγου Georg Curtius, που υποστήριξε ότι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "σελήνη".

Στην Ομηρική του έννοια το όνομα Ἑλένη είναι σύνθετο από τον αόριστο του ρ. αἱρέω -ῶ [1. (για έμψυχα) = συλλαμβάνω. 2. (για άψυχα)  = κυριεύω]> εἷλον  [θέμα ἑλ-] / παθ. ἁλίσκομαι > ἑάλων, ἥλων, και ναῦς, νεώς / νηός = πλοίο, που κατ' ακρίβειαν σημαίνει "(αυτή για την οποία) καταστράφηκαν τα πλοία (των Αχαιών)".

Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στον ελληνικό χώρο, με διασημότερη την Ωραία Ελένη, ηρωίδα του Ομηρικού έπους «Ιλιάδα». Στο ελληνικό εορτολόγιο το Ελένη χρησιμοποιείται προς τιμή της Αγίας Ελένης  και γιορτάζεται στις 21 Μαΐου.

Η Ελένη είναι μια γυναίκα με δυνατό χαρακτήρα και προσωπικότητα. Διαθέτει γοητεία και ακόμα και όταν φαίνεται ήρεμη είναι πάντα κυριαρχική.

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Υποκοριστικά του ονόματος Αικατερίνη είναι: Κατερίνα, Κατερινιώ, Καίτη, Κατίνα, Κάτια και γιορτάζει στις 25 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ονόματος Αικατερίνη σημαίνει καθαρή , αγνή , αμόλυντη. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή σημαίνει  εαρινή, ανοιξιάτικη.

Η Αικατερίνη μοιάζει συνήθως νεότερη από την ηλικία της. Διχασμένη ανάμεσα σε πρακτικές και πνευματικές επιθυμίες, είναι γενναιόδωρη κι έχει το χάρισμα του λόγου. Είναι χαρακτήρας δυνατός, ικανός να αντιμετωπίσει και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

ΔΗΜΗΤΡΑ

Πολύ συνηθισμένο γυναικείο όνομα το οποίο προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό όνομα της θεάς Δήμητρας. Δηλαδή της θεάς των γεωργικών εργασιών, της γονιμότητας και του γάμου στην αρχαιοελληνική μυθολογία.

Το ίδιο το θεωνύμιο Δήμητρα παράγεται από το αρχαιοελληνικό Δημήτηρ, που είναι αβέβαιου ετύμου, αν και, σύμφωνα με το Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας του Μπαμπινιώτη, είναι βέβαιο ότι το δεύτερο συνθετικό του ονόματος περιέχει τη λέξη μήτηρ / μάτηρ, ενώ το πρώτο συνθετικό πρέπει να ταυτίζεται με τη λέξη δᾶ «γη», οπότε το όνομα θα σήμαινε «μητέρα γη».

Λογική και πρακτική, η Δήμητρα ξέρει ποιο είναι το συμφέρον της. Είναι ικανή στο να χειρίζεται ανθρώπους και καταστάσεις. Αγαπάει τα παιδιά και την οικογένεια. Είναι πιστή φίλη και πιστή σύζυγος.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Η ρίζα του ονόματος προέρχεται από τη λέξη «βασιλεύς»  και σημαίνει εκείνη που ανήκει στον βασιλιά, δηλαδή η ηγεμονική. Φυσικά πρόκειται για τα πιο αριστοκρατικά και κομψά ονόματα που υπάρχουν.

Τη Βασιλική μπορεί να την φωνάζουμε και Βάσω ή Βάσια, Βίκυ ή ακόμη και Σίλια. Είναι φιλόδοξη, ακολουθεί το δρόμο της με ρεαλισμό και χωρίς να παίρνει μεγάλα ρίσκα. Δίνει μεγάλη σημασία στα υλικά αγαθά.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Το όνομα Αναστασία προέρχεται από το αρχαίο ρήμα ανίστημι που σημαίνει σηκώνω, ξεσηκώνω ή ανασταίνω.

Η Αναστασία ή αλλιώς Τασούλα, Τασία, Σία, και Σίσσυ είναι τυχερή, καθώς υπάρχουν έξι γιορτές στην χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία, έτσι μπορεί να απαιτήσει έξι δώρα κάθε χρονιά!

Η Αναστασία είναι ένα άτομο που ξαναγεννιέται από τις στάχτες της. Όσα προβλήματα και να υπάρχουν στη ζωή της , βρίσκεις τον τρόπο να σταθεί και πάλι γερά στα πόδια της.

ΣΟΦΙΑ

Η προέλευσή της είναι δεδομένη,  αφού το όνομα Σοφία προέρχεται από το ομώνυμο ουσιαστικό, που σημαίνει τη γνώση και την ευφυία.

Με λίγα λόγια, είναι ένα όνομα για έξυπνα κορίτσια, γι’ αυτό βάλτε το στη λίστα με τα υποψήφια για το κοριτσάκι σας. Γιορτάζει στις 17 Σεπτεμβρίου.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Το όνομα Ευαγγελία προέρχεται από το ευ + αγγελία που σημαίνει είδηση δηλαδή ο φορέας καλών ειδήσεων. Ωστόσο, με την επικράτηση του χριστιανισμού, το όνομα συνδέθηκε με τα ομόρριζα ευαγγέλιο, ευαγγελιστές και τελικά με τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου Μαρίας και έτσι γιορτάζει στις 25 Μαρτίου.

Όπως και ο συνονόματος της Βαγγέλης, η Ευαγγελία αγαπά την ήρεμη, προβλέψιμη ζωή κι ας λείπουν τα μεγάλα πάθη. Κι αυτή την ήρεμη ζωή ξέρει να την κάνει ωραιότερη με τη στοργή και την περιποιητικότητά της απέναντι στους δικούς της ανθρώπους.

Τη φωνάζουμε επίσης, Εύα, Βαγγελιώ, Λία ή και Λίτσα.

ΑΝΝΑ

Το Άννα είναι ένα επίσης συνηθισμένο γυναικείο όνομα και στην Ελληνική γλώσσα αλλά και σε πολλές άλλες γλώσσες. Συχνά χαϊδευτικά του ονόματος που χρησιμοποιούνται στα Ελληνικά είναι τα Αννούλα, Αννάκι, Αννιώ, Αννέτα, Αννίτα, Άννυ.

Το εξελληνισμένο όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάνα, που σημαίνει «εύνοια, χάρη». Σύμφωνα με το λεξικό Βίβλου της Οξφόρδης, το Χάνα σημαίνει «δόξα».  Γιορτάζει στις 9 Δεκεμβρίου.

Η Άννα ξέρει τι θέλει από τη ζωή. Έχει συχνά καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία και απολαμβάνει τα υλικά αγαθά. Δεν ασχολείται με την γνώμη των άλλων και τα λέει έξω από τα δόντια. Δείχνει πείσμα και ξεροκεφαλιά , τόλμη κι αποφασιστικότητα.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Το όνομα Αγγελική προέρχεται από τον Άγγελο (αυτός που φέρνει ειδήσεις) και από το ρήμα αγγέλω που σημαίνει: φέρνω είδηση, προμηνύω. Υποκοριστικά του ονόματος είναι: Αγγελικούλα, Αγγέλα, Άντζελα, Άντζυ, Γκέλυ,Τζέλλα.

Η Αγγελική αγαπάει την τέχνη και τα ταξίδια. Είναι καλή φίλη και δημιουργεί ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς. Είναι επίσης αυτή που ανήκει στην τάξη των αγγέλων, η πολύ ωραία.

Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει στις 8 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Ποια είναι τα δημοφιλέστερα ονόματα για τα νεογέννητα στη Μόσχα;

Μάθε

Τα πιο παράξενα αγορίστικα και κοριτσίστικα ελληνικά ονόματα