Πρώτη μέρα στο κολυμβητήριο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

....εντυπώσεις και συμβουλές από μια «αρχάρια» μαμά. Aπό την Ιουλία Ανωμερίτου

 Πρώτη μέρα στο κολυμβητήριο


Δυσκολεύομαι ακόμα να πιστέψω πως ο γιος μου μεγάλωσε τόσο ώστε να μπορούμε πια να ξεκινήσουμε νέες δραστηριότητες εκτός σπιτιού. Ενθουσιασμός, περηφάνια, αλλά και ένας κόμπος στο στομάχι! Ο μικρός ανεξαρτητοποιείται…θα τα καταφέρει; Ή μάλλον, για να ακριβολογώ, θα τα καταφέρω;

Σταθμός πρώτος: Το κολυμβητήριο. Δεν ήξερα τίποτα, αλλά ρώτησα, είδα, έψαξα κι έμαθα και είμαι έτοιμη να σας παρουσιάσω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.

 

Γιατί να στείλω το παιδί μου στο κολυμβητήριο; Πέρα από το εμφανές, την εξοικείωση, δηλαδή με το νερό και την εκμάθηση κολύμβησης, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα παιδί μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλ ά από την κολύμβηση, καθώς η έντονη αυτή δραστηριότητα δυναμώνει το ανοσοποιητικό και καρδιοαγγειακό του σύστημα και βοηθάει στον συντονισμό των κινήσεων. Παρακολουθώντας τον να παίζει ανέμελα στο νερό με τους νέους του φίλους, κατάλαβα ότι κάνει τα πρώτα του βήματα προς την ομαδικότητα, το αθλητικό πνεύμα και την ψυχολογική του ισορροπία, χωρίς πια να στηρίζεται σε μένα (κλαψ).

Πότε μπορούμε να ξεκινήσουμε και τι δικαιολογητικά θα χρειαστούν; Υπάρχουν τμήματα για παιδάκια από τριών ετών στη μικρή πισίνα με διάρκεια μιας ώρας δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μια ιατρική γνωμάτευση από τον παιδίατρο και καναδυό φωτογραφίες του παιδιού για το ατομικό του δελτίο (αυτό θα το κορνιζάρω…).

Κανόνες ασφαλείας και υγιεινής: Καλό είναι το τελευταίο γεύμα του παιδιού να είναι τουλάχιστον 2 ώρες πριν το μάθημα κολύμβησης, να μην καταπίνει το νερό της πισίνας και να μην τρέχει στο ολισθηρό πάτωμα γύρω από αυτήν. Οι κανόνες του κολυμβητηρίου επιβάλλουν ντους πριν αλλά και μετά το μάθημα, καλό σκούπισμα του σώματος και της κεφαλής και αλλαγή του βρεγμένου μαγιό.

Τι χρειάζεται να πάρω μαζί μου; Φόρεσα στον μικρό το μαγιό του, πήρα μια πετσέτα και τα καλοκαιρινά παπουτσάκια θαλάσσης. Η πρώτη μέρα στο κολυμβητήριο μου επιβεβαίωσε ότι ήμουν ελλιπώς προετοιμασμένη. Για να μην την πατήσετε κι εσείς, προτιμήστε μπουρνουζάκι (το παιδί κινείται ελεύθερα χωρίς να κρατάει την πετσέτα), αντιολισθητικά παντοφλάκια (μπαινοβγαίνουν ευκολότερα), σκουφάκι σιλικόνης (για να προστατευτούν τα αυτάκια του), γυαλιά κολύμβησης (αν το πιτσίλισμα των ματιών το ενοχλεί) και πιστολάκι (για το στέγνωμα των μαλλιών στα κορίτσια) Α! Θα χρειαστείτε και ένα καφεδάκι για την αναμονή (το παρέλειψα και αυτό την πρώτη μέρα).

Ετοιμάστε, λοιπόν, το σάκο του κολυμβητηρίου, αφήστε το παιδί σας να διασκεδάσει στο νερό και κρυφογελάστε, με την ελπίδα να είναι αυτός ο επόμενος Ίαν Θορπ!