Προτάσεις για δώρα για baby showers

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πώς προέκυψαν τα baby showers και προτάσεις για δώρα! Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Μπορεί ο όρος baby shower να είναι σχετικά μοντέρνος, ο εορτασμός, όμως, και τα τελετουργικά που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και τη γέννα υπήρχαν από την αρχαιότητα. Η ονομασία των  «προ-γεννητικών» πάρτυ ως baby showers συμβολίζει το «λούσιμο» της μέλλουσας μανούλας με χρήσιμα δώρα που την προετοιμάζουν για τη μεγάλη αλλαγή της ζωής της, τη μητρότητα.


 

Στην Αρχαία Αίγυπτο, οι τελετουργίες για τον ερχομό της νέα ζωής πραγματοποιούνταν μετά τη γέννηση του παιδιού μεταξύ γυναικών, κατά τη διάρκεια της 14-ήμερης απομόνωσης της λεχώνας και του βρέφους και περιελάμβαναν την απόθεση του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου σε ιερούς ναούς.

 

Στην Αρχαία Ελλάδα, η εγκυμοσύνη τιμόταν και πάλι μετά τη γέννηση του παιδιού με την τελετή της Αμφιδρομίας (7η μέρα), όπου ο πατέρας περπατούσε γύρω από την εστία ή το τζάκι του σπιτιού, συμβολίζοντας την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια, και με την τελετή της Δεκάτης (10η μέρα), όπου με ένα οικογενειακό δείπνο η γυναίκα εντασσόταν και πάλι στην κοινωνική ζωή, δοξάζοντας τη θεά της γονιμότητας.

 

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι πόνοι της εγκυμοσύνης και της γέννας αποδίδονταν στις αμαρτίες της Εύας, γι’αυτό και οι γυναίκες υποχρεούνταν να εξομολογηθούν σε ιερέα λίγο πριν τον τοκετό. Η βάπτιση του παιδιού γινόταν αμέσως μετά τη γέννησή του, γιατί θεωρείτο ότι τα αβάπτιστα μωρά πηγαίνουν στην κόλαση!

 

Αντίθετα, κατά την Αναγέννηση, η εγκυμοσύνη και η γέννα εορτάζονταν με πολύτιμα δώρα για τη μέλλουσα μητέρα, όπως ξύλινοι δίσκοι με χαραγμένες ευχές για καλή λευτεριά και τύχη στο μωρό, σκεύη, πίνακες, αγαλματίδια, ρούχα και φαγητό.

 

Οι απαρχές των σημερινών baby showers βρίσκονται, ωστόσο, στη Βικτωριανή εποχή, όπου ενώ η εγκυμοσύνη παρέμενε κρυφή για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, η γέννα εορταζόταν με ένα tea party μεταξύ γυναικών.

 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα «οι συναντήσεις με τσάι» έδωσαν τη θέση τους στα baby showers με χειροποίητα δώρα για τη νέα μανούλα, ενώ στα μέσα του αιώνα άρχισαν να πραγματοποιούνται λίγο πριν τη γέννα, με χρήσιμα δώρα που θα ανακούφιζαν οικονομικά την οικογένεια που ανέμενε το νέο μέλος.

 

Έκτοτε, τα baby showers περιλαμβάνουν το «λούσιμο» της μέλλουσας μητέρας με δώρα για το μωρό της, βόλτες στα μαγαζιά και ψώνια για το βρέφος μεταξύ φιλενάδων, παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα και άνοιγμα των δώρων μπροστά σε όλους τους καλεσμένους.

 

Στις μέρες μας, το γαλάζιο ή ροζ πάρτυ οργανώνεται από κάποια φίλη της νέας μανούλας, με συμμετοχή στενών συγγενών φίλων, συχνά δε και ανδρών, που πίνουν χυμό φρούτων και τρώνε γλυκά με διακόσμηση σχετική με τα μωρά, ενώ τα δώρα προορίζονται τόσο για το βρέφος, όσο και για την περιποίηση της ίδιας της μαμάς.

 

Αν, λοιπόν, κι εσύ προσκληθείς σε ένα baby shower μια φίλης, ή αποφασίσεις να οργανώσεις ένα για την ετοιμόγεννη κολλητή σου, να μερικές ιδέες για υπέροχα δωράκια που θα ξετρελάνουν εκείνη και το μωρό της.

 

1. Μωρουδιακά t-shirts με αστεία λογότυπα διαθέσιμα στο http://www.firstimemommy.gr/vmchk/Baby/ΣΕΤ-ΔΩΡΟΥ.html  

Προτάσεις για δώρα για baby showers

 

2. Γυμναστήρια δραστηριοτήτων για χαρούμενα βρέφη διαθέσιμα στο http://www.mpiztoys.gr/v1/products/view/1765/

Προτάσεις για δώρα για baby showers

 

 

3. Υψομετρητές ζωγραφισμένοι στο χέρι διαθέσιμοι στο http://www.happyrooms.gr/zografista-antikeimena/ypsometrites

 Προτάσεις για δώρα για baby showers

 

4. Τούρτες με πάνες και είδη για την προίκα του μωρού διαθέσιμες στο www.nappycakes.gr 

 Προτάσεις για δώρα για baby showers

5. Πλεκτά παπουτσάκια αγκαλιάς διαθέσιμα στο http://www.oggibaby.gr/el/42-plektapapoutsakia

Προτάσεις για δώρα για baby showers

6. Πάνινα μουσικά παιχνίδια Deglingos διαθέσιμα στο http://www.la-petite-boutique.com/#!music-toys---/cca1

 Προτάσεις για δώρα για baby showers

 

7. Σετ δώρου για νεογέννητα με μπισκότα και cupcakes διαθέσιμα στο http://www.cookierama.gr/content/set-doroy-gia-neogennito

Προτάσεις για δώρα για baby showers