Πόσα παιδιά έχουν νοσηλευθεί με κορονοϊό στην Ελλάδα;

Δημοσιεύθηκε στις

Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν σοβαρά από τον κορονοϊό, συνήθως μάλιστα περνούν την ασθένεια ασυμπτωματικά. Ακόμα όμως κι αν ασθενήσουν με εμφανή συμπτώματα, σπάνια θα φτάσουν στο νοσοκομείο και θα χρειαστούν νοσηλεία.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Αυτό δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και μάλιστα επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

«Από τις αρχές Φεβρουαρίου που ξεκίνησε αυτή η ιστορία μέχρι τώρα στο νοσοκομείο των Παίδων που είναι ειδική μονάδα για τον κορονοϊό έχουν νοσηλευτεί συνολικά 120 παιδιά και έχουμε χάσει μόνο ένα παιδί από πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο τύπου Καβασάκι» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, τα παιδιά κάτω των 10 ετών νοσούν σε πολύ μικρότερο βαθμό από κορονοϊό, σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα, είναι δύσκολο να μεταδώσουν τη νόσο, ενώ η θνητότητα σε αυτές τις ηλικίες φτάνει στο 0,06%. Ωστόσο, τόνισε πως αν και τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από την Covid-19, 20 με 30 μέρες μετά, ένα μικρό ποσοστό των παιδιών αυτών παρουσιάζει το φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο μάλιστα «χτυπάει» όλα τα όργανα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι αριθμοί στη χώρα μας δεν είναι ανησυχητικοί, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, ωστόσο ανέφερε πως «μιλάμε για παιδιά και είμαστε πιο ευαίσθητοι και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε».

Έπρεπε να είχε προηγηθεί ο εμβολιασμός των δασκάλων»

Την επιστημονική του άποψη ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο εξέφρασε ο κ. Κωνσταντόπουλος, με τη σημαντική επισήμανση ότι οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να είχαν εμβολιαστεί.

Ο παιδιάτρος σημείωσε τα Παραπολιτικά: «Κανενας δεν αμφιβάλει ότι το φυσικό περιβάλλον των παιδιών είναι το σχολείο. Τον τελευταίο καιρό πολλά παιδιά ηλικίας 13 με 18 ετών προσήλθαν με κατάθλιψη, με φοβίες περί θανάτου, με τάσεις αυτοκτονίας άρα τα προβλήματα είναι τεράστια μακριά από το σχολείο».

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ο εμβολιασμός των δασκάλων. Θα γίνονται τα τεστ στους εκπαιδευτικούς αλλά δεν είναι αρκετό, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ο εμβολιασμός ένα μήνα πριν, να είναι βέβαιο ότι οι δάσκαλοι δεν θα αρρωστήσουν αν το ιικό φορτίο αυξηθεί και έχουμε προβλήματα. Από την άλλη πλευρά αν αυξηθεί η γρίπη, οι ιώσεις και λοιπά τότε κάθε δυο μέρες ο δάσκαλος με τον πρώτο βήχα, με την καταρροή θα πρέπει να κάνει τεστ».

Παράλληλα σημείωσε ότι ξ μάσκα και ο αερισμός είναι τα δύο βασικά πράγματα τα οποία θα πρέπει να προσέξουν τα σχολεία.

«Να δούμε τις επιπτώσεις από τις γιορτές των Χριστουγέννων, εάν πάμε με αυτό το ρυθμό που πάμε και δούμε ότι τα κρούσματα δεν ανεβαίνουν υπερβολικά ασφαλώς πρέπει να συνεχιστεί το σχολείο, αλλά δεν μπορεί να είναι κανένας μάντης αν δεν δει τις επιπτώσεις των γιορτών. Ασφαλώς δεν αποκλείεται να ξανακλείσουν τα σχολεία γιατί φοβάμαι ότι ο αερισμός των σχολείων δεν θα γίνεται όπως πρέπει», κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.