Ναι, τα σχολεία μπορεί να ξανακλείσουν... Σε ποια περίπτωση;

Δημοσιεύθηκε στις

Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα μετά από δύο μήνες, πανηγυρικά, και αυτό διότι αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σταδιακή άρση του lockdown. Ωστόσο δεν είναι τόσο ευοίωνα τα νέα. Ο κορονϊός καλπάζει. Και το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν είναι ανοικτό.

από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Μπορεί η κυβέρνηση να βλέπει ως κρίσιμο τεστ για την σταδιακή άρση των περιορισμών την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο οι επιδημιολόγοι είναι επιφυλακτικοί και εφιστούν την προσοχή. Οι ιώσεις Ιανουάριο και Φεβρουάριο είναι πάντα στην κορύφωση τους, οπότε δεν αποκλείουν τρίτο κύμα έξαρσης του κορονοϊού, που θα φέρει νέο "λουκέτο" στα σχολεία.

«Ο ιός δεν έχει φύγει. Ο ιός είναι εδώ. Και όχι μόνο αυτό. Ο ιός αυτή τη στιγμή συντρίβει χώρες. Τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Έχουμε εικόνες κολάσεως που εξελίσσονται σε αυτές τις χώρες» είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Νίκος Σύψας, προσθέτοντας ότι ««Δεν πρέπει να είμαστε ανέμελοι στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή ο ιός κρατιέται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Μην παίζουμε με αυτό».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο συνωστισμός από τους γονείς και τους συνοδούς των παιδιών. «Το άνοιγμα των σχολείων θα έχει επίδραση στην επιδημία, το ξέρουμε. Αλλά όμως έχουμε εκτιμήσει ότι το όφελος που θα έχουν τα παιδιά είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κίνδυνο από το άνοιγμα των σχολείων. Σε κάθε όμως περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Κυρίως δεν θα πρέπει να συνωστίζονται γύρω από το σχολείο» σημείωσε.

«Δεν πλησιάζουμε την πόρτα του σχολείου και αποφεύγουμε τις κοινωνικές επαφές έξω από το σχολείο για να μην υπάρξει διασπορά του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας στον Ant1 και πρόσθεσε: «Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πλησιάζουν την πόρτα του σχολείου με κόσμου».

Σε ποια περίπτωση θα ξανακλείσουν τα σχολεία;

Ξεκαθάρισε, δε, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία. «Δυστυχώς στην περίοδο που μπαίνουμε, Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου τουλάχιστον, θα παίρνουμε αποφάσεις βδομάδα, την βδομάδα. Κάθε βδομάδα θα παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις. Αυτό δε σημαίνει πισωγύρισμα. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να είμαστε λίγο μπροστά από την επιδημία» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πνεύμα και η υφυπουργός κ. Ζέττα Μάκρη, η οποία ερωτηθείσα για το αν υπάρχει πρόβλεψη να υιοθετηθεί το μοντέλο ακορντεόν για τη λειτουργία των σχολείων ήτοι αν θα κλείνουν και θα ξαναανοίγουν σε όποιες περιοχές χρειαστεί βάσει επιδημιολογικών δεδομένων απάντησε ότι  “Το Υπουργείο παίρνει οδηγίες από την Επιτροπή των Ειδικών. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις. Οι Ειδικοί είναι αυτοί που μας δίνουν τις κατευθυντήριες.” αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το εν λόγω μοντέλο λειτουργίας των σχολείων σε περίπτωση έκρηξης των κρουσμάτων.