Πως μια μαμά κερδίζει $129.000 το χρόνο φτιάχνοντας «Gucci» ζυμαρικά στην κουζίνα της

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Fiona Afshar ζει στο Μαλιμπού, είναι μητέρα τριών παιδιών κι έχει εργαστεί στον τομέα της πληροφορικής και ως ανθοπώλης. Ποτέ δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε χρήματα μαγειρεύοντας στην κουζίνα της...

Από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Πλέον εργάζεται στο σπίτι της 32 ώρες την εβδομάδα και κερδίζει περισσότερα από 10.000 δολάρια το μήνα!

Μεγαλώνοντας στο Ιράν, έμαθε ότι το φαγητό σήμαινε αγάπη. «Όσο περισσότερο σας ταΐζουμε, τόσο περισσότερο σας αγαπάμε», λέει η 57χρονη Afshar στο CNBC Make It. Το 2018, ξεκίνησε το λογαριασμό της στο Instagram @cookingwithfiona, ειδικά για να δημοσιεύει βίντεο μαγειρικής που είχε γυρίσει για την κόρη της.

Η επιτυχία ήρθε ανεπάντεχα. Μέσα σε λίγους μήνες, η Afshar απέκτησε αρκετούς ακόλουθους. Μαγειρεύοντας ανακάλυψ πόσο εύπλαστη ήταν η ζύμη των ζυμαρικών κι έκανε βίντεο με τον εαυτό της να σχεδιάζει, να μαγειρεύει και να σερβίρει ζυμαρικά με έντονα χρώματα και δυνατά σχέδια. Οι θεατές είχαν κολλήσει. Ακολούθησαν μαθήματα μαγειρικής, συνεργασίες με μάρκες και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα με την ονομασία Fiona's Pasta.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fiona Afshar (@cookingwithfiona)

Η Afshar πιστεύει ότι το κοινό της έλκεται από τα εκκεντρικά ζυμαρικά της για έναν απλό λόγο: «Αν κοιτάξετε προσεκτικά κάθε πολιτισμό, υπάρχει πάντα μια μορφή ζυμαρικών. Αφήνουν ένα πολύ ζεστό συναίσθημα».

Πέντε χρόνια μετά την έναρξη της μαγειρικής της επιχείρησης, το φαγητό εξακολουθεί να σημαίνει αγάπη για την Afshar - αλλά τώρα, πληρώνεται γι' αυτό και μοιράζεται την αγάπη της με σχεδόν μισό εκατομμύριο οπαδούς. Πέρυσι εισέπραξε 129.300 δολάρια, κυρίως από την παρασκευή ζυμαρικών και την αποστολή τους από το σπίτι της στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια.

Η Afshar δημιούργησε την επιχείρησή της με τα ζυμαρικά - σχεδόν τυχαία.

Η αγάπη της για τη μαγειρική

Όταν η Afshar ήταν 9 ετών, στην αρχή της ιρανικής επανάστασης, ο πατέρας της έστειλε την ίδια και τα τρία αδέρφια της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μητέρα της της είχε δώσει ένα βιβλίο μαγειρικής και κάθε βράδυ, η Afshar έτρεχε με τα δάχτυλά της πάνω στις συνταγές, απομνημονεύοντάς τες ως πηγή παρηγοριάς.

Οι γονείς της ενώθηκαν με τα αδέλφια της έξι μήνες αργότερα, αλλά η βαθιά της σχέση με το φαγητό παρέμεινε. Ήταν ο τρόπος με τον οποίο τη φρόντιζαν και με τον οποίο έμαθε να φροντίζει τους άλλους, λέει.

Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο, ο Afshar μετακόμισε στην Καλιφόρνια και εργάστηκε στον τομέα της πληροφορικής ως σύμβουλος. Γνώρισε τον σύζυγό της Ali το 1987 και ξεκίνησε μαζί του μια επιχείρηση πληροφορικής πριν αποσυρθεί για να μεγαλώσει τα τρία τους παιδιά.

Εκτός από ένα σύντομο πέρασμα ως ανθοπώλης, η Afshar δεν εργάστηκε μέχρι που η μεγαλύτερη κόρη της πήγε στο κολέγιο. Αφιέρωσε τη δημιουργική της ενέργεια στο να κατακτήσει υγιεινά και ενδιαφέροντα γεύματα για την οικογένειά της, λέει. Λίγο μετά την έναρξη του λογαριασμού της στο Instagram, άρχισε να φτιάχνει ζυμαρικά από τα σεμινάρια του σεφ Thomas Keller - και οι οπαδοί της τα.. έφαγαν. «Μόλις άρχισα να δημοσιεύω ζυμαρικά, όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είχα έγιναν viral», λέει.«Έλεγα, "Εντάξει, θέλετε μακαρόνια; Θα σας δώσω περισσότερα ζυμαρικά"».

Μια οικιακή επιχείρηση

Το 2020, h Afshar άρχισε να παραδίδει διαδικτυακά μαθήματα παρασκευής ζυμαρικών με κόστος 35 δολάρια ανά άτομο. Εξακολουθούσε να μην το κάνει για τα χρήματα, αλλά της έλειπε η φιλοξενία, τα τραπέζια και το μαγείρεμα για άλλους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λέει.

Στο αποκορύφωμα του εγχειρήματος της, 100 άτομα παρακολουθούσαν κάθε μάθημα, με ανθρώπους που συμμετείχαν από όλο τον κόσμο, προσθέτει.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fiona Afshar (@cookingwithfiona)

Την επόμενη χρονιά, ο αδελφός της Afshar της πρότεινε να πουλήσει τις δημιουργίες της. Όταν εκείνη αντιστάθηκε, της έκανε μια πρόταση: Ας ανοίξουμε ένα κατάστημα Shopify για ένα μήνα, και αν το μισήσεις, θα το κλείσουμε.

Μαζί, εγκαινίασαν το διαδικτυακό κατάστημα, το οποίο ονομάστηκε Fiona's Pasta. «Μόλις άνοιξε το κατάστημα για μένα, είναι σαν ντινγκ, ντινγκ, ντινγκ. Οι πωλήσεις άρχισαν να έρχονται», λέει η ίδια.

«Είπα, "Πλάκα μου κάνεις; Οι άνθρωποι πληρώνουν πραγματικά 100 δολάρια για ζυμαρικά;"»

Περίπου την ίδια εποχή, η εταιρεία λιανικής πώλησης πολυτελών ειδών μόδας Ssense προσέγγισε την Afshar, μια λάτρη της μόδας, σχετικά με μια συνεργασία. Θα την πλήρωναν για να σχεδιάζει ζυμαρικά που θα αντιστοιχούσαν στα λογότυπα και το στυλ εμπορικών σημάτων όπως η Gucci και θα αναρτούσε βίντεο με αυτά τα ζυμαρικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτού του είδους οι συμφωνίεςαποτελούν πλέον ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος της Afshar: Πέρυσι, της απέφεραν περίπου 18.000 δολάρια. Η διδασκαλία διαδικτυακών μαθημάτων της απέφερε επιπλέον 16.500 δολάρια.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πηγή εσόδων της από τα ζυμαρικά είναι το κατάστημά της. Πουλάει κουτιά με πολύχρωμα, λουλουδάτα και σχεδιαστικά ζυμαρικά από 80 έως 240 δολάρια στην ιστοσελίδα της.

Βοήθεια από μαμά και πεθερά 

Η Afshar λέει ότι εργάζεται περίπου 32 ώρες την εβδομάδα για την παρασκευή, τη συσκευασία και την αποστολή των ζυμαρικών της από το σπίτι της.

Ξοδεύει 0 δολάρια για διαφήμιση και έχει τη μητέρα της και την πεθερά του αδελφού της να τη βοηθούν να ανοίγει, να κόβει και να στεγνώνει τη ζύμη. Αρνούνται να πληρωθούν, λέει η Afshar.

«Το Fiona's Pasta, Cooking with Fiona, είναι περισσότερο ένα πάθος», λέει η Afshar. «Δεν βασιζόμαστε στο εισόδημά μας από αυτό».

Παρά το γεγονός ότι εισπράττει εξαψήφια ποσά ετησίως, η Afshar επιμένει ότι ο σκοπός της επιχείρησής της είναι να συνδεθεί με τους ανθρώπους μέσω του φαγητού και να περάσει μέρος της κουλτούρας της στα παιδιά της. Δεν σχεδιάζει να επεκτείνει την παρασκευή ζυμαρικών ή τη διδασκαλία στην τάξη πέρα από την κουζίνα της.

«Έχει τόσες δυνατότητες να μεγαλώσει τόσο πολύ, αλλά κατά κάποιον τρόπο, το κρατάω σαν μωρό», λέει. «Είναι τόσο προσωπικό. Είναι η τέχνη μου ... Δεν θέλω να το πάω κάπου για να το παράγω μαζικά. Νομίζω ότι θα έχανε την ουσία της».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fiona Afshar (@cookingwithfiona)