Παιδικό δωμάτιο: Τι χρειάζομαι και πώς θα το φτιάξω

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ενώ μέχρι τώρα ονειρευόσασταν τα έπιπλα του παιδικού δωματίου και ενθουσιαζόσασταν με τα ρούχα που χαζεύατε σε περιοδικά που έπεφταν στα χέρια σας, ξαφνικά συνειδητοποιείτε πως σε λίγους μήνες θα υποδεχτείτε το μωρό σας και δεν έχετε κάνει τίποτα… Μην αγχώνεστε! Μαζί θα φτιάξουμε μια λίστα με τις υποχρεώσεις σας και όσα θα χρειαστείτε από τις πρώτες κιόλας μέρες με το μωρό στο σπίτι. Ξεκινάμε;

  • Διαλέξτε το δωμάτιό του.
   Το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα φωτεινό δωμάτιο του σπιτιού που θα γίνει ο δικός του προσωπικός χώρος και να το βάψετε. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ροζ, το γαλάζιο, τα παλ χρώματα (σιέλ) και τα γήινα δημιουργούν μια ήρεμη ατμόσφαιρα, το πράσινο βοηθά το μωρό να χαλαρώνει, το ανοιχτό πορτοκαλί επηρεάζει θετικά τη διανοητική ανάπτυξη ενώ το απαλό κίτρινο φωτίζει περισσότερο το χώρο και έτσι φροντίζει για την καλή του διάθεση. Καταλήξτε σ’ αυτό που σας αρέσει περισσότερο και δώστε χρώμα στη φωλίτσα του.


  • Βρείτε το «θέμα».
   Αφού λοιπόν βάψετε το υπνοδωμάτιό του, επιλέξτε το θέμα που θα κυριαρχεί. Αν για παράδειγμα αγαπάτε τη φύση και τα ζώα, καλωσορίστε τα στο χώρο του: Ζωγραφίστε στους τοίχους δέντρα, θάμνους και λουλούδια και ανάμεσά τους άλογα, γουρουνάκια, προβατάκια κ.λπ. ή αναζητήστε ανάλογες ταπετσαρίες. Άλλα θέματα που μπορεί να «ζωντανέψουν» είναι η θάλασσα με τα κοράλλια, τα ψάρια, τα φυτά του βυθού, τα καραβάκια, τους γλάρους, τον ουρανό με τα σύννεφα και τον τεράστιο ήλιο αλλά και τα ξωτικά με τις νεράιδες. Επίσης, ιδανικά είναι και τα θέματα που προσφέρουν τα παραμύθια: επιλέξτε μερικές εικόνες από το αγαπημένο σας παραμύθι και αποτυπώστε τες στους τοίχους.
  • Καταλήξτε στα πιο λειτουργικά έπιπλα.
   Για να «ντυθεί» σωστά το παιδικό υπνοδωμάτιο χρειάζεστε: μια κούνια όπου θα ξεκουράζεται το αγγελούδι σας, μια αλλαξιέρα για να αλλάζετε την πάνα του και μια σιφονιέρα για να αποθηκεύσετε τα… υπάρχοντά του.
  • Οργανώστε την γκαρνταρόμπα του.
   Προμηθευτείτε 5-6 βαμβακερά φανελάκια που κλείνουν με κλιπ από κάτω, άλλα τόσα επίσης βαμβακερά φορμάκια που καλύπτουν, μερικά ζευγάρια κάλτσες και 2-3 βρεφικές ζακετούλες. Θα σας συμβουλεύαμε όμως να μην γεμίσετε τα συρτάρια της σιφονιέρας αφού οι περισσότεροι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί σας θα σπεύσουν να καλωσορίσουν το μωρό σας με ένα ρουχαλάκι.

Θυμηθείτε…
…Το μαξιλάρι είναι περιττό για το νεογέννητο.
…Ένα φωτάκι νύχτας είναι ό,τι πρέπει όταν θα ξυπνάτε για να το ταΐζετε ή να του αλλάζετε πάνα.
…Ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας θα λειτουργούσε «αγχολυτικά» κάθε φορά που θα έχετε μια δουλειά σε ένα άλλο δωμάτιο.
…Έπιπλα όπως ντουλάπα, γραφείο, κομοδίνο κ.λπ. θα φανούν χρήσιμα σε μερικά χρόνια. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος να «πνίξουν» από τώρα το υπνοδωμάτιό