Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών: Πότε και πώς πλένουμε σωστά τα χέρια μας για να αποφύγουμε τη μετάδοση μικροβίων;

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Μαρία Ροδίτη

Η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών γιορτάζεται από το 2008 και κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για το Πλύσιμο των Χεριών (PPPHW) και έχει ως στόχο  τη διαφώτιση και κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για να πλένουν τα χέρια τους με σαπούνι, μια καθημερινή και απλή δραστηριότητα, που σώζει ζωές, κυρίως στον Τρίτο Κόσμο.


Σύμφωνα με έρευνες, το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι μειώνει κατά 50% τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από μολυσματικές ασθένειες, που στις φτωχές χώρες του πλανήτη, είναι συχνά θανατηφόρες.

Η μέρα αυτή, λοιπόν, είναι και μία αφορμή για τους γονείς να ενημερώνουν και να μαθαίνουν τα παιδάκια τους πότε και πώς πρέπει να πλένουν και να στεγνώνουν σωστά τα χέρια τους, ώστε να μην προσβληθούν από μικρόβια και ασθένειες.

 

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών: Πότε και πώς πλένουμε σωστά τα χέρια μας για να αποφύγουμε τη μετάδοση μικροβίων;

 

Πότε πλένουμε τα χέρια μας

 

  • Πριν, κατά και μετά την προετοιμασία του φαγητού
  • Πριν από την κατανάλωση φαγητού
  • Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιου ασθενούς
  • Πριν και μετά τη φροντίδα κάποιας πληγής στο σώμα
  • Μετά τη χρήση της τουαλέτας
  • Αφότου αλλάξετε πάνες σε μωρό ή αφότου το βοηθήσετε να καθαριστεί μετά την τουαλέτα
  • Αφού φυσήξετε τη μύτη σας, βήξετε ή φτερνιστείτε στα χέρια σας
  • Αφότου αγγίξετε ένα ζώο, ζωοτροφές ή ζωικές ακαθαρσίες
  • Αφότου αγγίξετε σκουπίδια

 

Πώς πρέπει να πλένουμε (σωστά) τα χέρια μας

 

Ακούγεται σαν το πιο απλό πράγμα στον κόσμο! Κι όμως δεν είναι. Ακόμα και το πλύσιμο των χεριών έχει τα «μυστικά» του, αν θέλετε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας από τα μικρόβια που κυκλοφορούν.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθείτε είναι τα εξής:

 

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών: Πότε και πώς πλένουμε σωστά τα χέρια μας για να αποφύγουμε τη μετάδοση μικροβίων;
Επαλείψτε 3ml σαπουνιού με τις παλάμες αντικριστές.

 

Επαλείψτε με την παλάμη του δεξιού χεριού τη ραχιαία επιφάνεια της παλάμης του αριστερού χεριού. Επαναλάβετε και αντιστρόφως.

 

Επαλείψτε τις παλάμες αντικριστά συμπλέκοντας ταυτόχρονα και τα δάχτυλα.

 

Επαλείψτε κυρτώνοντας τα δάχτυλα στις αντίθετες παλάμες, συμπλέκοντας ταυτόχρονα σταθερά τα δάχτυλα.

 

Τρίψτε περιστροφικά τον αντίχειρα του δεξιού χεριού αγκαλιάζοντας σφιχτά με την αριστερή παλάμη. Επαναλάβετε και αντιστρόφως.

 

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών: Πότε και πώς πλένουμε σωστά τα χέρια μας για να αποφύγουμε τη μετάδοση μικροβίων;
Μαζέψτε σφιχτά τα δάχτυλα του δεξιού χεριού πάνω στην αριστερή παλάμη και τρίψτε περιστροφικά προς τα εμπρός και πίσω. Επαναλάβετε και αντιστρόφως.

 

Μικρόβια, ασθένειες και... πετσέτες

 

Τα περισσότερα παιδάκια συνήθως ξεχνούν να πλένουν τα χέρια τους ή... κάνουν ότι δεν το θυμούνται, είτε γιατί βιάζονται να φάνε το φαγητό τους όταν είναι πολύ πεινασμένα, είτε γιατί βιάζονται να «ξεχυθούν» στο παιχνίδι. Και συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις οι γονείς δε δίνουν την πρέπουσα σημασία. Κι αυτό, γιατί λίγοι γνωρίζουν τα μικρόβια και τις ασθένειες που μπορεί να «κολλήσουν» απλώς και μόνο από μια βιαστική και λανθασμένη διαδικασία πλυσίματος των χεριών τους.

 

Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος των Χεριών: Πότε και πώς πλένουμε σωστά τα χέρια μας για να αποφύγουμε τη μετάδοση μικροβίων;

 

«Τα χέρια είναι το μέσον που έρχεται περισσότερο σε επαφή  με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια, τα γεννητικά όργανα κλπ. Αν, λοιπόν, τα χέρια δεν είναι καθαρά, τότε πολλά μικρόβια μπορούν να περάσουν στον οργανισμό και να δημιουργήσουν διάφορες λοιμώξεις, όπως λοιμώξεις του δέρματος, των μαλακών μορίων, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, του ουροποιητικού, του κεντρικού νευρικού συστήματος, της κοιλιάς, των οστών κλπ. Σχεδόν όλα τα βακτηρίδια και οι ιοί μπορούν να μολύνουν διαφορετικά όργανα του σώματος, αλλά τα πιο σοβαρά είναι ο μηνιγγιτιδόκκοκος, ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος, οι ηπατίτιδες, οι μυκητιάσεις», επισημαίνει στο all4mama ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Γι' αυτό και συστήνεται το πολύ καλό πλύσιμο των χεριών κάθε φορά. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει και το στέγνωμα των χεριών με την πετσέτα. Δε φτάνει, δηλαδή, μόνο να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια με νερό και σαπούνι.

Όπως αναφέρει στο all4mama η δερματολόγος Ιωάννα Καραγιάννη: «Οι κάθε είδους πετσέτες χεριών, προσώπου και σώματος είναι φορείς πολλών μικροβίων αν δεν είναι καθαρές. Η δε υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων κυρίως γύρω από τα νύχια και κάνει φλεγμονές στο περιονύχιο, γι' αυτό συστήνουμε καλό στέγνωμα».

 

 

Την ίδια άποψη έχει και ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, ο οποίο συμπληρώνει: «Η υγρασία και το ύφασμα είναι καλοί παράγοντες επιβίωσης και πολλαπλασιασμού των κάθε είδους βακτηρίων και μυκήτων. Και από τις πετσέτες με την επόμενη χρήση μπορούν να μεταδοθούν μικρόβια τόσο στον ίδιο το χρήστη, όσο και στον επόμενο. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να τηρούνται 3 παράγοντες για την επιτυχή καθαριότητα: καλό πλύσιμο των χεριών, καλό σκούπισμα και καθαρές πετσέτες». 

 

 

Διαβάστε εδώ 10 συμπτώματα που πρέπει οπωσδήποτε να καλέσετε τον παιδίατρο!

 

 

 

tags:



tags: