10 συμπτώματα που πρέπει οπωσδήποτε να καλέσεις τον παιδίατρο

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Είναι φορές που μια νέα μανούλα δεν ξέρει τι ακριβώς έχει το παιδί -αν έχει μια σοβαρή αρρώστια ή όχι- και δεν ξέρει πότε πρέπει να καλέσει τον παιδίατρο να το δει. Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μας δίνει 10 συμπτώματα που πρέπει οπωσδήποτε η μαμά να τον φωνάξει να εξετάσει το παιδί...

Οι μανούλες ανησυχούν όταν το παιδί τους έχει κάποιο σύμπτωμα και δεν ξέρουν αν πρέπει να καλέσουν τον παιδίατρο. Έχουν δίκιο! Γι' αυτό και θα σας δώσω 10 συμπτώματα που οπωσδήποτε πρέπει να τον καλέσετε!

1. Πυρετός. Αν και η θερμοκρασία δεν είναι τόσο σημαντική όσο η διάθεση του παιδιού (παίζει, γελάει, τρώει) ο πυρετός είναι ένα καμπανάκι κινδύνου διότι δεν μας λέει και την αιτία του προβλήματος. Μπορεί να είναι μία απλή ίωση, αλλά μπορεί να είναι ουρολοίμωξη, μηνιγγίτιδα, ή να υποβόσκει μία ασθένεια που σε λίγο θα εμφανίσει πιο θορυβώδη συμπτώματα.
Γι' αυτό κάθε φορά που το παιδί έχει πυρετό θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό του. Ειδικότερα κάθε μωρό με πυρετό πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου και ηλικία κάτω των 3 μηνών, μάλλον θα μπει στο νοσοκομείο για εργαστηριακές εξετάσεις. Παιδιά από 3 μηνών μέχρι 2 χρονών δίνουμε αντιπυρετικό και ύστερα επικοινωνούμε με τον παιδίατρο. Παιδί πάνω από 2 χρονών δεν απαιτεί άμεση εξέταση αν η υπόλοιπη συμπεριφορά του είναι φυσιολογική.
Πυρετός με αυχενική δυσκαμψία, πονοκέφαλο ή εξάνθημα είναι ένδειξη για άμεση αντιμετώπιση.

2. Ελιές. Μία φορά τον μήνα καθιερώστε να ελέγχετε τις ελιές που έχει το παιδί στο σώμα του. Αν παρατηρήσετε αλλαγή στο σχήμα, στο χρώμα ή στο μέγεθος ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο.

3. Μελάνιασμα ή δύσπνοια. Αν ξαφνικά το χρώμα του μπλεδιάσει ή ασπρίσει, ιδιαίτερα γύρω από το στόμα, αν έχει δύσπνοια και ρουφάει τον θώρακά του, καλέστε τον παιδίατρο. Μπορεί να έχει πνιγεί, να έχει αλλεργική αντίδραση, κρίση άσθματος, λαρυγγίτιδα, πνευμονία κλπ.

4. Πόνος στην κοιλιά. Μόνο αν δει το παιδί και ψηλαφίσει την κοιλίτσα του θα καταλάβει ο παιδίατρος αν πρόκειται για κάτι απλό ή σοβαρό. Μια απλή γαστρεντερίτιδα μπορεί να έχει τα ίδια συμπτώματα με μια σκωληκοειδίτιδα. Επίσης μια λοιμώδη μονοπυρήνωση μπορεί να μιμηθεί μια σκωληκοειδίτιδα. Ιδιαίτερα αν το παιδί είναι κάτω από 4 χρόνων, μπορεί να έχει εγκολεασμό και να χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

5. Στεγνό στόμα. Αν τα χείλη και το στόμα είναι στεγνά χωρίς σάλια και ξηρό δέρμα που τσακίζει στο τσίμπημα, τότε το παιδί είναι αφυδατωμένο. Πρέπει να μπει στο νοσοκομείο, να βάλει ορό γιατί κινδυνεύει να πάθει σοκ.

6. Κόψιμο και αιμορραγία. Τρέχει αίμα από ένα τραύμα και δεν σταματάει ύστερα από μερικά λεπτά πίεσης ή έχει ένα τραύμα ανοιχτό που θα χωρούσε η άκρη μιας μπατονέτας του αυτιού; Χρειάζεται επειγόντως ειδικό αιμοστατικό ή ράμματα.

7. Μεγάλο πρήξιμο. Ξαφνικά το παιδί αρχίζει να πρήζεται σε διάφορα μέρη του σώματός του, όπως στόμα, μάτια, γλώσσα, αυτιά, χείλη και αλλού. Αν κάνει εμετούς ή έχει φαγούρα, ακόμα χειρότερα. Μάλλον έχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία) σε κάτι που έφαγε ή το τσίμπησε.

8. Πονοκέφαλος. Ένα στα δέκα παιδιά έχει πονοκέφαλο χωρίς αιτία και δεν είναι επικίνδυνο. Αν όμως ο πονοκέφαλος εμφανίζεται νωρίς το πρωί ή το ξυπνάει την νύχτα ή συνοδεύεται από εμετό, μπορεί να είναι σημάδι για κάτι σοβαρό.

9. Ατύχημα και πτώση. Γενικά οι πτώσεις δεν αποτελούν σημαντικό πρόβλημα, όμως μέχρι να το αποδείξουμε πρέπει να το εξετάσει παιδίατρος ή παιδοχειρουργός ή παιδονευροχειρουργός ανάλογα από το ύψος που έπεσε και τα συμπτώματα που έχει. Επίσης κάθε πτώση θέλει οπωσδήποτε παρακολούθηση 48 ώρες για υπνηλία και εμετούς.

10. Μώλωπες. Πολλές φορές όταν ένα παιδί χτυπήσει κατά την διάρκεια της κίνησής του, εμφανίζονται μώλωπες. Αν αυτοί οι μώλωπες δεν φεύγουν εύκολα ή με το παραμικρό άγγιγμα εμφανίζονται, τότε μπορεί να υπάρχει διαταραχή της πήξης του αίματος και χρειάζεται εξετάσεις. Επίσης την ίδια αντιμετώπιση χρειάζεται όταν με το παραμικρό τραύμα δεν σταματάει εύκολα η αιμορραγία.