Εμβόλιο γρίπης 2017- 2018: Ποια παιδιά πρέπει να το κάνουν;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Με την έναρξη των σχολείων, αλλά και τον ερχομό του φθινοπώρου, ξεκινούν και τα πρώτα κρούσματα γρίπης στα παιδιά. Η αλλαγή του καιρού και η πτώση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με την πιο συχνή συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών, κάνουν πολύ πιο έντονο τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού της γρίπης. Για το λόγο αυτό, ο Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί για ποιο λόγο πρέπει να εφαρμοστεί ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και μιλά για όσα πρέπει να ξέρετε για το αντιγριπικό εμβόλιο:

Ξεκινά και φέτος ο εμβολιασμός με το καινούριο εμβόλιο κατά της γρίπης, για την εμβολιαστική περίοδο 2017-2018. Το φετινό εμβόλιο περιέχει τρεις διαφορετικούς ιούς από τους οποίους προστατεύεται και το παιδί.


Η γρίπη είναι μια αρρώστια που μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, λόγω μετάδοσης από παιδί σε παιδί ή από ενήλικα σε παιδί, όταν το παιδί έρθει σε επαφή με το άτομο που νοσεί. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα σε χώρους όπου συνυπάρχουν πολλά άτομα, όπως στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, σε παιδότοπους, πάρτι, θεάματα κλπ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος να κολλήσει ένα παιδί τη γρίπη είναι κατά τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο. Για αυτό και το εμβόλιο πρέπει να γίνεται εγκαίρως, δεδομένου ότι θέλει περίπου 15 με 20 ημέρες για να “ενεργήσει”.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο:

Όταν στο παιδί χορηγηθεί το εμβόλιο, τότε το αμυντικό σύστημά του θα παράξει τη δική του προστασία έναντι της ασθένειας, ώστε αν τύχει να έρθει σε επαφή με τον πραγματικό ιό, να μην αρρωστήσει. Εννοείται πως το ίδιο το εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη.

Τι πρέπει να ξέρεις για το εμβόλιο της γρίπης:

Το εμβόλιο δεν προστατεύει από τα κοινά κρυολογήματα.
Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.
Επίσης, μπορεί να χορηγηθεί στη μητέρα κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Δοσολογία:

Παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 36 μηνών θα κάνουν μία δόση των 0.25ml.
Παιδιά ηλικίας από 36 μηνών και πάνω θα κάνουν μία δόση των 0,5ml.
Εάν το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί πότε για τη γρίπη, τότε θα κάνει και μια δεύτερη δόση μετά την πάροδο τουλάχιστον 30 ημερών από την πρώτη δόση.

Σε ποια παιδιά δεν πρέπει να γίνεται το εμβόλιο της γρίπης:

Σε παιδιά που έχουν αλλεργία στο αυγό.
Σε παιδιά που έχουν αλλεργία σε κάποιο από τα συστατικά του εμβολίου
Σε παιδιά που έχουν πυρετό, θα αναβληθεί ο εμβολιασμός μέχρι να γίνουν καλά.
Σε παιδιά που λόγω κάποιου προβλήματος υγείας ο παιδίατρός τους δεν συστήνει τον εμβολιασμό ή τον αναβάλει προσωρινά.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης και εκπρόσωποι του ΙΑΣΩ ΠΑΙΔΩΝ θα είναι μαζί μας το Σάββατο 16/9 στo McArthurGlen από τις 12:00 για να σας ενημερώσουν για τις ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να κάνετε στα παιδιά σας τώρα που ξεκίνησε το σχολείο ! Όσοι παρευρεθείτε θα μπορείτε να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό για να κερδίσετε 5 από εσάς  δωρέαν εξετάσεις για τα παιδιά σας! 

Σας περιμένουμε!