Νοικοκυριά: Είδη «πολυτελείας» καφές, γάλα και ζάχαρη - Εσείς ποιο θα κόψετε;

Δημοσιεύθηκε στις

Σε ακριβή συνήθεια τείνει να εξελιχθεί ένα απλό φλιτζάνι καφέ, όπως τουλάχιστον ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το άλμα στην τιμή του προϊόντος μαζί με με το κόστος της ζάχαρης και του γάλακτος, εκτινάσσουν την τιμή του καφέ στα ύψη

«Οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών καθιστούν αυτό το βασικό προϊόν σχεδόν είδος πολυτελείας», ανέφερε η Eurostat, σημειώνοντας ότι οι τιμές του καφέ κατά μέσο όρο κατέγραψαν άλμα 16,9% τον Αύγουστο συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.


Το φρέσκο πλήρες γάλα κοστίζει τώρα 24,3% πιο ακριβά κατά μέσο όρο, ενώ οι καταναλωτές πλήρωσαν 22,2% περισσότερο για φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών, ανέφερε η Eurostat.

Η ζάχαρη κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση, με τη μέση τιμή να σημειώνει άλμα 33,4%.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι τιμές αυξήθηκαν για τα τέσσερα αυτά προϊόντα σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, εκτός της Μάλτας, όπου η τιμή του φρέσκου γάλακτος χαμηλών λιπαρών έμεινε αμετάβλητη.

Η Φινλανδία και η Λιθουανία είδαν τις υψηλότερες αλλαγές στις τιμές του καφέ, με αυξήσεις κατά 43,6% και 39,9% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Σουηδία και η Εσθονία.

Η Πολωνία κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα στην τιμή της ζάχαρης, που αυξήθηκε κατά 109,2% από τον Αύγουστο του 2021.

Η ακρίβεια γονατίζει τις οικογένειες, οι οποίες προχωρούν σε περικοπές ακόμα και βασικών εδώ διατροφής.