Νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής Αθηνών: 1 στα 3 παιδιά επηρεάστηκε αρνητικά από την καραντίνα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η φετινή χρονιά επιφύλασσε κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και των συνεχώς αυξανόμενων κρουσμάτων τον Μάρτιο του 2020 επιβλήθηκε καραντίνα σε όλη την Ελλάδα. Η κατάσταση αυτή ήταν δύσκολη για όλους μας πολύ περισσότερο όμως για τα παιδιά.

από την Μαρία Αντωνίου


Μία νέα μελέτη υπέδειξε πως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων επηρεάστηκε αρνητικά λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στο ένα τρίτο των οικογενειών στην Ελλάδα.

Η έρευνα αυτή στηρίχθηκε σε απαντήσεις γονέων παιδιών ηλικίας κάτω των 18 σε online ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε τον Μάρτιο και παρέμεινε έως τον Μάιο του 2020.

Ερευνητές της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών ( που αποτελούν επίσης μέλη της επιστημονικής ομάδας Coronavirus Greece Research Group) πραγματοποίησαν την μελέτη.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις απαντήσεις των 1.232 γονέων που συμμετείχαν. Οι γονείς  παρείχαν πληροφορίες για την οικογενειακή και οικονομική κατάστασή τους τόσο πριν όσο και μετά την έναρξη της πανδημίας. Επιπλέον μίλησαν για τις ανησυχίες και τις διαπιστώσεις τους σχετικά με τις αλλαγές στις καθημερινότητά τους, στη συμπεριφορά και στον ψυχισμό των παιδιών.

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:

Το 35% των γονέων ανέφερε ότι η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού επηρέασαν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Η κοινωνική απομόνωση, η αυξημένη χρήση υπολογιστών και παρακολούθησης τηλεόρασης, η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας και άσκησης αναφέρθηκαν ως δυσκολίες και θέματα που προκάλεσαν ανησυχία στους γονείς.

Τέλος μεγάλο ρόλο στην αρνητική επιρροή της ψυχικής υγείας των παιδιών έπαιξαν η ανεργία, οι αυξανόμενες οικογενειακές συγκρούσεις, ο αποκλεισμός από τη δυνατότητα τηλεργασίας και η επιδεινούμενη ψυχολογική υγεία του γονέα, καθώς και το προηγούμενο ιστορικό σωματικής νόσου των παιδιών.

Βέβαια οι επιστήμονες τόνισαν πως οι γονείς που συμμετείχαν στην μελέτη δεν αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Παρ’ όλα αυτά τα παιδιά δεν παύουν να αποτελούν μια αδύναμη και ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα η οποία μπορεί εύκολα να επηρεαστεί αρνητικά από αυτήν την κατάσταση.