Μέθοδος Καγκουρό: η θεραπευτική δύναμη της μητρικής αγκαλιάς!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ενισχύει την υγεία των πρόωρων ή λιποβαρών μωρών. Από την Ιουλία Ανωμερίτου

 Εσείς γνωρίζετε τη Μέθοδο Καγκουρό; Πρόκειται για μια εύκολα εφαρμόσιμη πρακτική που ενδείκνυται για την ενίσχυση της υγείας των πρόωρων μωρών ή των τελειόμηνων μωρών που έχουν χαμηλό βάρος!

Η Μέθοδος Καγκουρό, εμπνευσμένη από τη μητέρα φύση, επιτυγχάνει την άμεση επαφή του δέρματος της μητέρας ή του πατέρα με το δέρμα του νεογνού! Μπορεί να εφαρμοστεί όταν το μωρό δεν χρειάζεται πια αναπνευστική υποστήριξη και ενδοφλέβια υγρά και όταν το βάρος του είναι μεγαλύτερο των 1500 γραμμαρίων!

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να διαρκέσει ως και τέσσερις ώρες ημερησίως! Η μητέρα, καθισμένη σε πολυθρόνα, κρατάει το μωρό της ντυμένο μόνο με την πάνα του στο γυμνό της στήθος, σκεπασμένο με μια μαλακή κουβέρτα!

Τα οφέλη; Πολλαπλά!

  • ενισχύονται τα συναισθήματα και η αυτοπεποίθηση της μητέρας, ενώ το μωρό ηρεμεί, αναπνέει με κανονικό ρυθμό και αποκτά βάρος πιο γρήγορα,
  • συντονίζεται η θερμοκρασία του νεογνού με εκείνη της μητέρας, μέσω της σωματικής επαφής,
  • το νεογνό συνηθίζει την επαφή με το σώμα της μητέρας, διευκολύνοντας έτσι το θηλασμό, ενώ μέσω της αφής και της όσφρησης, λαμβάνει τα κατάλληλα ερεθίσματα που χρειάζεται ο εγκέφαλος,
  • το νεογνό αναρρώνει γρηγορότερα και έχει πιο ικανοποιητική ψυχοκινητική ανάπτυξη μέσα από την αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά και την επαφή με το δέρμα τους.

Μέθοδος Καγκουρό: η θεραπευτική δύναμη της μητρικής αγκαλιάς!

Με άλλα λόγια, η Μέθοδος Καγκουρό επιβεβαιώνει τη φυσική αρχή ότι το δέρμα της μητέρας είναι το φυσικό περιβάλλον του μωρού: τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, αποτελεί το ιδανικό μέρος γι’αυτό!

Ένα από τα  πρώτα νεογέννητα στα οποία εφαρμόστηκε με επιτυχία η μέθοδος Καγκουρό στην χώρα μας είναι ένα κοριτσάκι που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 2012 στο ΛΗΤΩ μόλις στην 26η εβδομάδα κύησης με βάρος 840 γραμμάρια και ύψος 36 εκατοστά. Η μικρούλα έφτασε στα 2 κιλά μετά από 60 μέρες νοσηλείας, οπότε και αφέθηκε στην αγκαλιά της μητέρας της για την περαιτέρω ανάρρωση, κάνοντας τους γονείς της και το προσωπικό του μαιευτηρίου να πετούν στα ουράνια!

 

«Μαμά ένιωσα από την αρχή. Απλά με το καγκουρό ένιωσα ανακούφιση και σιγουριά. Σιγουριά πως η λαχτάρα, η αγωνία και ο φόβος πέρασαν. Τη θέση τους πήρε η ανακούφιση και η ευχαρίστηση γιατί η προσπάθεια και η υπομονή απέδωσαν. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τι ένιωσα όταν την ακούμπησα στο στήθος μου και έψαχνε το μαστό μου για να θηλάσει. Ήταν το καλύτερο δώρο! Η κόρη μου με αναγνώρισε! Ήξερε πως είμαι η μαμά της! Η εμπειρία που έζησα ήταν τόσο όμορφη που δεν θα την άλλαζα με τίποτα στον κόσμο!» (λόγια της μανούλας της)

 

 

Πηγές:

  • www.tovima.gr
  • Art of Life and Health (Το Περιοδικό των Νοσοκομείων του Ομίλου Υγεία), Δεκέμβριος 2012