Μαρία - Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Γιατί αυτή η «υπέροχη γυναίκα» αποφάσισε να βρεθεί στα έδρανα της Βουλής

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου ήταν η έκπληξη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και μάλιστα σε εκλόγιμη θέση. Όμως η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου δεν είναι ένα πυροτέχνημα εντυπώσεων στην πολιτική.

Από την Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Με δυνατό ακαδημαϊκό υπόβαθρο είναι μια νέα γυναίκα, μαμά και επιτυχημένη επαγγελματίας, που όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές δεν έφυγε στο εξωτερικό να αναζητήσει ένα καλύτερο αύριο, αλλά έμεινε, και τόλμησε να παλέψει για να το δημιουργήσει εδώ, στη χώρα της.

Τη γνωρίσαμε μέσα από τις «Υπέροχες Γυναίκες», της σελίδας στο Instagram, που δημιουργήθηκε καλώντας τις γυναίκες να μοιραστούν τον θαυμασμό τους για μία άλλη με τη μορφή «Η Χ είναι υπέροχη γιατί…». Και κατάφερε να εμπνεύσει, να δώσει φωνή, να ενδυναμώσει και να συσπειρώσει εκατοντάδες χιλιάδες.

Το δικό της success story θέλει να γίνει το success story της Ελλάδας που αλλάζει, έχοντας βάλει κι αυτή το λιθαράκι της. Για αυτό απάντησε θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ασχοληθεί με την πολιτική.

Σε συνέντευξη της στο all4mama.gr, η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου μίλησε για το εγχείρημά της με τις Υπέροχες Γυναίκες, που δεν πίστευε καν ότι θα έχει αυτή την απήχηση, αποκάλυψε την πιο δυνατή συγκίνηση που έλαβε μέσα από την ιστορία μιας 8χρονης, άνοιξε τα χαρτιά της για όσα ονειρεύεται να πετύχει μέσα από τα έδρα της Βουλής και εκμυστηρεύτηκε τους φόβους της οικογενείας της για την ενασχόληση με την πολιτική, αλλά και όσα συμβουλεύει τις δύο κόρες της, 5 ετών και 18 μηνών.

-Ποιος ήταν ο στόχος όταν δημιουργήσατε τη σελίδα Υπέροχες Γυναίκες;

Ασχολούμαι με την κοινωνική καινοτομία και την κοινωνική επιχειρηματικότητα, δηλαδή με το πώς να δημιουργείς μία επιχείρηση που δεν έχει ως επίκεντρο το κέρδος αλλά τον άνθρωπο, την κοινωνία ή το περιβάλλον, μέσα από την οποία βρίσκεις νέες λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα, που είναι πιο αποδοτικές, πιο αποτελεσματικές και βιώσιμες σε σχέση με τις υπάρχουσες, από την ηλικία των 21, δηλαδή τα τελευταία 10 χρόνια.

Ξεκίνησα από ένα κοινωνικό project που είχε σαν στόχο τη μείωση του χάσματος της εκπροσώπησης των γυναικών σε τεχνολογικούς κλάδους, που συν ίδρυσα το 2013, έπειτα εμβάθυνα στον τομέα με το μεταπτυχιακό μου πάνω στην Κοινωνική Καινοτομία και επιχειρηματικότητά και το 2019 δημιουργήθηκαν οι Υπέροχες Γυναίκες. Ξεκίνησαν σαν ένα project όπου γυναίκες μπορούσαν να δηλώσουν τον θαυμασμός τους για μία άλλη γυναίκα, για την μητέρα, τη φίλη, την συνεργάτιδα, κ.α. και έτσι δημιουργήθηκε μία κοινότητα γυναικών και παράλληλα ένας ασφαλής διαδικτυακός τόπος, όπου οι γυναίκες θα ένιωθαν άνετα να μοιραστούν προβληματισμούς, προβλήματα αλλά και προσωπικές ιστορίες. Μέσα από τις ίδιες τις ιστορίες των γυναικών άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η πλατφόρμα είχε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Δυστυχώς αυτό συνέπεσε με το κίνημα του #metoo στην Ελλάδα, το οποίο βρήκε τις Υπέροχες Γυναίκες έτοιμες σαν κοινότητα και έτσι μπορέσαμε να μιλήσουμε άμεσα τη για το θέμα της έμφυλης βίας, ενώ πολύ γρήγορα ξεκινήσαμε να δεχόμαστε δεκάδες καταγγελίες γυναικών που είχαν δεχτεί κακοποίηση. Επειδή δεν μπορούσα να μείνω αδιάφορη, από την άλλη όμως δεν μπορούσαμε ως Υπέροχες Γυναίκες να υποκαταστήσουμε τις κρατικές δομές, εστιάσαμε το έργο των Υπέροχες Γυναίκες στην ανάγκη να χαρτογραφήσουμε τις υποδομές που υπάρχουν στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε μέσα από την ενημέρωση για το πού να απευθυνθούν τα θύματα και να επικοινωνούμε μαζί τους παίρνοντας feedback για το αν η έκκληση τους είχε αποτέλεσμα. Πολύ σύντομα ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε και με την Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων για να δώσουμε αυτό το feedback αλλά και για να βοηθήσουμε συγκεκριμένα περιστατικά που είχαν άμεση ανάγκη. Παράλληλα με την ενημέρωση γύρω από το θέμα της κακοποίησης, αναδείξαμε και άλλα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου και αφορούν τις γυναίκες και δημιουργήσαμε και συμμετείχαμε σε δράσεις που είχαν θετικό αντίκτυπο για τις γυναίκες αλλά και την κοινωνία.

-Περιμένατε την επιτυχία και την αποδοχή που έχει;

Καθώς οι Υπέροχες Γυναίκες ξεκίνησαν από την προσωπική μου ανάγκη να μιλήσω για τους δικούς μου προβληματισμούς ως νέα γυναίκα, ως εργαζόμενη, ως μητέρα άλλα και να μιλήσω για όλες εκείνες τις γυναίκες που επιβιώνουν και διαπρέπουν η κάθε μία στους ρόλους που αναλαμβάνουν, δεν περίμενα αρχικά να έχει καν απήχηση. Από την πρώτη μέρα όμως που έλαβα 300 μηνύματα με αφιερώσεις, ένιωσα αμέσως ότι δεν είμαι τελικά η μόνη που είχα αυτήν την ανάγκη και αυτή τελικά ήταν η επιτυχία των Υπέροχων Γυναικών, ότι κατάφερε μέσα από την ασφαλή διαδικτυακή κοινότητα που δημιουργήθηκε να δώσει λύση σε μία ανάγκη που υπήρχε.

Μαρία - Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Γιατί αυτή η «υπέροχη γυναίκα» αποφάσισε να βρεθεί στα έδρανα της Βουλής

-Ποιο περιστατικό, συμβάν σας έχει σοκάρει, συγκινήσει;

Υπάρχουν (δυστυχώς) πολλά περιστατικά που με σόκαραν αλλά και με συγκίνησαν.

Δεν θα ξεχάσω μία από τις πρώτες αφιερώσεις που μας ζήτησε μία θεία να κάνουμε στην ανιψιά της, 8 χρονών, η οποία είχε γενέθλια και πριν λίγους μήνες είχε χάσει και τους δύο γονείς της. Της κάναμε τότε μία μεγάλη αφιέρωση, ως κοινότητα, και μας έστειλε η θεία της ένα βίντεο για το πόσο χαρούμενη ένιωσε η μικρή καθώς ένιωσε ότι τη στηρίζουν δεκάδες γυναίκες.

Η πιο σοκαριστική ιστορία είναι η ιστορία της Δ., μιας κοπέλας που επικοινώνησε μαζί μας παραμονή Χριστουγέννων, καθώς απειλούνταν η ζωής της από τον πατέρα της και μας ζήτησε να την βοηθήσουμε ώστε να φύγει από το κακοποιητικό της περιβάλλον. Έπειτα από συντονισμένες κινήσεις μεταφέρθηκε άμεσα σε ένα κέντρο φιλοξενίας όπου και ένιωσε ασφαλής μετά από χρόνια.

-Απειλές έχετε δεχθεί;

Έχουμε κατά καιρούς δεχτεί απειλές, κυρίως όταν συζητάμε για θέματα που αφορούν τη θρησκεία, την αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

-Έχετε δύο κόρες, πως προσπαθείτετε να τις ενδυναμώσετε;

Έχω δύο κόρες, 5 ετών και 18 μηνών, και προσπαθώ καθημερινά για να καταλάβουν ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα και ότι ο ανταγωνισμός είναι μόνο ο ίδιος τους ο εαυτός. Ως μαμά, προσπαθώ να τους δείξω τη σπουδαιότητα του να είσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος, ευτυχισμένος με τις επιλογές σου (όποιες και αν είναι αυτές) και πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις.

-Γιατί αποδεχθήκατε την πρόταση να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Γιατί ανήκω σε μια γενιά που έχει φάει τις κρίσεις με το κουτάλι, και πλέον έχω και δυο κόρες τις οποίες θέλω να δω να ζουν και να δημιουργούν στην Ελλάδα. Μου έγινε μία ιδιαίτερα τιμητική πρόταση από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και επειδή βλέπω ότι η Ελλάδα αρχίζει και αλλάζει, θεωρώ υποχρέωση μου να βοηθήσω και εγώ σε αυτή την αλλαγή με όποιον τρόπο μπορώ.

Μαρία - Νεφέλη Χατζηιωαννίδου: Γιατί αυτή η «υπέροχη γυναίκα» αποφάσισε να βρεθεί στα έδρανα της Βουλής

-Οι νέοι άνθρωποι έχουν απογοητευτεί από πολλούς πολιτικούς - πολιτική. Τι να περιμένουν από εσάς; Τι θέλετε να δώσετε;

Οι νέοι άνθρωποι είμαστε καχύποπτοι με την πολιτική και τους πολιτικούς γιατί θέλουμε ουσία και ικανούς ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα και όχι οπαδισμό και διχασμό. Έτσι και αλλιώς τα προβλήματα που ζούμε μας ενώνουν. Πρέπει να είσαι κόκκινος, μπλε ή πράσινος για να θες να ζεις με αξιοπρέπεια? Να μπορείς να βρεις μία θέση για τo παιδί σου στον παιδικό σταθμό, να μην αγχώνεσαι ότι εάν πάθουν κάτι οι γονείς σου δεν θα μπορούν να νοσηλευτούν ή αν η κόρη σου, η αδερφή ή μια φίλη σου γυρνάει το βράδυ σπίτι να μη χρειάζεται να πάρεις δέκα τηλέφωνα για να δεις εάν έφτασε καλά.

Εφόσον εκλεγώ στο κοινοβούλιο, οι στόχοι μου επικεντρώνονται κυρίως στα θέματα που έχω ασχοληθεί όλα αυτά τα χρόνια και περιλαμβάνουν την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς εργασίας, της εκπαίδευσης και της υγείας με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας των γυναικών και των παιδιών, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων και πολιτικών που θα απευθύνονται σε γυναίκες που βρίσκονται σε ευάλωτες θέσεις, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άνεργες, μετανάστριες, κλπ. αλλά και τη χαρτογράφηση υφιστάμενων υπηρεσιών και πληροφοριών που ενδεχομένως δεν είναι προσβάσιμες ή υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Παράλληλα, με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ασχοληθώ με θέματα που αφορούν τα παιδιά και τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν με το διαδίκτυο.

-Πως βλέπουν οι κόρες και η οικογένεια αυτή τη νέα πραγματικότητα της ενασχόλησης με την πολιτική;

Η οικογένεια μου, όπως και με όποιον άνθρωπο συναναστρέφομαι και μιλάω για την είσοδο μου στην πολιτική, όλοι έχουν τον ίδιο φόβο καθώς όντως πρόκειται για έναν αρκετά απαιτητικό χώρο, όπου υπάρχει τρομερή έκθεση και τεράστια ευθύνη, ενώ οι γυναίκες πολύ πιο εύκολα γίνονται θύματα σεξιστικών και τοξικών επιθέσεων. Παρόλα αυτά είμαι ιδιαίτερα τυχερή καθώς έχω μία οικογένεια η οποία στηρίζει της επιλογές μου και είναι δίπλα μου σε αυτό το τόσο απαιτητικό νέο ξεκίνημα.