Κυριακή 8 Μαΐου: Η ιστορία της γιορτή της μητέρας!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ξεκίνησε από την Ελλάδα και καθιερώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο! Από την Ιουλία Ανωμερίτου

Η ημέρα της Μητέρας έχει μακρά ιστορία. Οι απαρχές της μπορεί να ανιχνευθούν στην αρχαία Ελλάδα, στην ετήσια ανοιξιάτικη γιορτή προς τιμήν της μητρότητας, όπου οι πρόγονοί μας τιμούσαν τη Ρέα, γυναίκα του Κρόνου και μητέρα πολλών θεοτήτων της Ελληνικής μυθολογίας.  Με ανάλογη γιορτή, 250 περίπου  χρόνια πριν από την γέννηση του Ιησού, οι αρχαίοι Ρωμαίοι τιμούσαν τη θεά Κυβέλη με θυσίες, παρελάσεις, παιχνίδια και καρναβάλια που διαρκούσαν για τρεις μέρες μπροστά από τον ναό της θεάς, καταλήγοντας συχνά σε έκτροπα. Αργότερα, οι πρώτοι Χριστιανοί τιμούσαν την Μαρία την Παρθένο, την μητέρα του Χριστού κάθε τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής.


Εμπνευσμένη από τους εορτασμούς της αρχαιότητας, «η Κυριακή της Μητέρας» καθιερώθηκε στην Αγγλία γύρω στο 1600 μ.Χ. την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, όπου μετά από τη λειτουργία στην εκκλησία προς τιμήν της Παναγίας, τα παιδιά προσέφεραν λουλούδια και δώρα στις μητέρες τους. Μάλιστα, σε υπηρέτες και υπαλλήλους που ζούσαν μακριά από τις οικογένειές τους, δινόταν ειδική άδεια ώστε να επισκεφθούν και να τιμήσουν τις μητέρες τους την ημέρα εκείνη. Η παράδοση περιελάμβανε και ένα κέικ ή γλυκό με φρούτα ως σύμβολο της γονιμότητας. Τα έθιμα αυτά λέγεται ότι ατόνησαν γύρω στις αρχές του 19ου αιώνα, με τη γιορτή να επανέρχεται από τους Αμερικανούς μετά τους Παγκοσμίους Πολέμους.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού Ωκεανού, στις ΗΠΑ, δύο γυναίκες έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη γιορτή της μητέρας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Η πρώτη ήταν η Julia Ward Howe, ακτιβίστρια, συγγραφέας και ποιήτρια, που στην περίφημη «Προκήρυξη της Ημέρας της Μητέρας» (Βοστόνη, 1970), προέτρεψε όλες τις μητέρες να ενωθούν μαχόμενες ενάντια στον πόλεμο και καθιέρωσε μια συνάντηση των μητέρων στη Βοστόνη κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου υπέρ της ειρήνης. Για τη μέρα αυτή, δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται ώστε να καθιερωθεί ως επίσημη αργία του κράτους.

Εκείνη όμως που θεωρείται η «μητέρα» της σύγχρονης γιορτής των μαμάδων κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου είναι η Anna Jarvis, μια γυναίκα που δεν παντρεύτηκε ποτέ, δεν γεύτηκε ποτέ τη χαρά της μητρότητας, αφιέρωσε, όμως, τη ζωή της για την καθιέρωση της ημέρας αυτής. Εμπνευσμένη από την δική της μητέρα, Anna Marie, που συχνά επαναλάμβανε την ευχή της να υπάρξει κάποτε μια μέρα προς τιμήν όλων των μαμάδων, εν ζωή ή όχι, ξεκίνησε τον αγώνα της το 1905, όταν η αγαπημένη της μητέρα πέθανε. Άρχισε να στέλνει γαρίφαλα (το αγαπημένο λουλούδι της μητέρας της) στις εκκλησίες της West Virginia, σαν σύμβολο της αγνής μητρικής αγάπης. Μαζί με τους υποστηρικτές τους οποίους σταδιακά συγκέντρωνε, έστελναν γράμματα σε κάθε ισχυρό πρόσωπο της εποχής, ζητώντας να καθιερωθεί επίσημα η γιορτή της Μητέρας.

Εννέα χρόνια αργότερα, ο αγώνας της δικαιώθηκε, όταν στις 8 Μαΐου του 1914 ο πρόεδρος Wilson υπέγραψε απόφαση, σύμφωνα με την οποία η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ορίστηκε ως Γιορτή της Μητέρας! Στα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Anna Jarvis εξέφραζε συχνά την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι η μέρα τιμής για όλες τις μανούλες είχε συνδεθεί με μια εμπορική τάση για υπερκατανάλωση.

Στις μέρες μας, η γιορτή της Μητέρας εορτάζεται σε περισσότερες από 48 χώρες του κόσμου, αν και σε μερικές περιπτώσεις, διαφέρει η ημερομηνία.

Πηγή: www.mothersdaycelebration.com