Κορoνοϊός: «Πράσινο φως» στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών και στην Ευρώπη - Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Ανοίγει ο δρόμος για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού παιδιών 12-15 ετών και στην Ευρώπη και κατ' επέκταση στην Ελλάδα! Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) άναψε σήμερα το «πράσινο φως» για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Το εμβόλιο έχει εγκριθεί από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές και χορηγείται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αλγερία.

Πρόκειται για το πρώτο εμβόλιο που λαμβάνει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για χρήση σε παιδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα επόμενα βήματα

Η απόφαση χρειάζεται να επικυρωθεί από την Κομισιόν και τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ. Το επόμενο βήμα θα είναι η χορήγηση στις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Ήδη η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι από τις 7 Ιουνίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός στις ηλικίες 12-15 ετών. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τεράστιες διαφωνίες στο Βερολίνο, με Γερμανούς επιστήμονες να δηλώνουν αρνητικοί.

Επιφυλακτικοί είναι αρκετοί γονείς στην Ελλάδα, αρνούμενοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σημειώνοντας ότι οι ανήλικοι το περνούν ήπια, ή ασυμπτωματικά. Βέβαια, υπήρξαν ακόμα και στη χώρα μας περιπτώσεις που παιδιά που διασωληνώθηκαν ή και έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Πάντως τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο για εμβολιασμό παιδιών αυτής της ηλικίας και στην Ελλάδα, από τον Σεπτέμβρη, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Δύο δόσεις

Ο ΕΜΑ συνιστά τη χρήση του εμβολίου με την εμπορική ονομασία Comirnaty των Pfizer-BioNTech σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 15 ετών, όπως και σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, σε δύο δόσεις σε απόσταση τουλάχιστον τριών εβδομάδων, όπως και στους ενήλικες.

Κορoνοϊός: «Πράσινο φως» στο εμβόλιο της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών και στην Ευρώπη - Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Μαγιορκίνης: Ο εμβολιασμός στα παιδιά δεν θα γίνει σύντομα καθώς δεν υπάρχει ανάγκη

Στο ενδεχόμενο εμβολιασμού των παιδιών στην Ελλάδα με το εγκεκριμένο πλέον εμβόλιο της Pfizer αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού τονίζοντας ότι αυτό δεν θα γίνει σύντομα καθώς δε διαπιστώνεται σχετική ανάγκη.

Ο επίκουρος καθηγητής σημείωσε ότι αν και το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε και από την Ευρώπη ως κατάλληλα για παιδιά άνω των 12 ετών, αυτο δεν αναμένεται να γίνει σύντομα στη χώρα μας.