Καθηγητής γυναικολογίας: Οι έγκυες πρέπει να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν το παιδί

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Δύο ανεμβολίαστες, εγκυμονούσες, γυναίκες που είχαν νοσήσει από κορονοϊό υπεβλήθησαν σε καισαρική στη Θεσσαλονίκη. Η μία, ηλικίας 38 ετών, έχασε τη ζωή της ενώ το παιδί της δεν θα γνωρίσει ποτέ τη μητέρα του.

Ο Βαγγέλης Παπανικολάου, επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας, μίλησε στην ΕΡΤ για τις ευθύνες της ιατρικής κοινότητας όσον αφορά στον φόβο για το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού.

"Τόσο η αμερικάνικη, όσο και η ευρωπαϊκή και η ελληνική Εταιρεία Γυναικολογίας συστήνουν με ασφάλεια τον εμβολιασμό", δήλωσε, κατακρίνοντας όσους γυναικολόγους συμβουλεύουν τις ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν.

"Δεν σημαίνει ότι όλοι οι γυναικολόγοι είναι ενημερωμένοι ή πρέπει να δεχόμαστε το οτιδήποτε λέει ο γιατρός της γειτονιάς μας. Υπάρχουν διεθνείς Ιατρικές Ενώσεις που απαρτίζονται από ανθρώπους που έχουμε δώσει ψυχή τε και σώματι στην επιστήμη και αποφασίζονται κάποια πράγματα, μετά από μεγάλη έρευνα και μελέτη. Είναι κρίμα να τα λένε αυτά κάποιοι, λίγοι, συνάδελφοι", δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής γυναικολογίας.

Και όπως τόνισε, "το θέμα δεν είναι τι λένε κάποιοι, αλλά η άρνηση που συναντάς και η δυσκολία που βιώνεις ως θεράπων ιατρός του ζευγαριού που έχεις απέναντί σου. Επικρατεί μια πολύ δύσκολη συζήτηση όταν προσπαθούμε να τους μεταπείσουμε. Ευτυχώς, πολλοί, μετά από τη συζήτηση παίρνουν τη σωστή απόφαση".

Μιλώντας για τις περιπτώσεις των δύο ανεμβολίαστων γυναικών στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα για την 38χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο Παπανικολάου, μετά από ένα μήνα νοσηλείας, αναρωτήθηκε ποια είναι πλέον η άποψη των συγγενών τους, που είναι αρνητές του εμβολίου.

Αναφορικά με τη δεύτερη γυναίκα που διέφυγε τον κίνδυνο και η ίδια και το μωρό της, ο κ. Παπανικολάου είπε ότι πλέον είναι καλά. "Θα προσπαθήσουμε τις επόμενες ημέρες να αποσωληνωθεί".

Πώς όμως ένας ιατρός και δη γυναικολόγος μπορεί να αποδεχθεί την απώλεια μιας νεαρής μητέρας; "Η μητρική θνησιμότητα το χρόνο, στη χώρα μας, είναι 10 – 12 γυναίκες ανά 100.000. Είμαστε από τα καλύτερα κράτη παγκοσμίως. Φανταστείτε αν πεθάνουν 2 – 3 γυναίκες τι σημαίνει αυτό. Είναι τεράστια αύξηση. Είναι τραγικό. Μπορεί να νούμερα να είναι μικρά αλλά δεν παύει -ως γεγονός- να είναι τραγικό, ιδίως όταν κάνουμε τόσο αγώνα γυναικολόγοι, μαίες, παραϊατρικό προσωπικό και να χάνουμε ασθενείς από την χονδροκεφαλιά κάποιων που αρνούνται να ακούσουν τους επιστήμονες", σχολίασε ο επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας.

Θέλοντας να καθησυχάσει το φόβο των γυναικών που είτε είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης ή θέλουν να τεκνοποιήσουν, δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές επιστημονικές εκθέσεις, με χιλιάδες ασθενείς, που δείχνουν ότι το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού δεν προκαλεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Αντιθέτως, όπως επισήμανε, "είναι ένδειξη κοινωνικής ευθύνης προς το μωρό γιατί το εμβόλιο θα του δώσει και αντισώματα".