Η καλή είδηση της ημέρας: Δασκάλα πρότυπο άλλαξε το νηπιαγωγείο Πέπλου (φωτο)

Η Χρυσάνθη Μπαξεβάνη έφτασε ως νηπιαγωγός στο ακριτικό χωριό Πέπλο του Έβρου και ανέλαβε αμέσως δουλειά. Παραδέχτηκε στον εαυτό της αρχικά ότι δε γίνεται να διδάξει σε αυτό το νηπιαγωγείο στην κατάσταση που βρίσκεται.

από τη Βέρα Πάρδου

Τα παιχνίδια πλέον από την πολυκαιρία είχαν αρχίσει να γίνονται επικίνδυνα για τα παιδιά ενώ η αυλή δεν ξεχώριζε και κόντευε να μετατραπεί σε αποθήκη έχοντας ένα  κτήριο που είχε χρόνια να βαφτεί. Πήρε λοιπόν την κατάσταση και αφού ενημέρωσε τους γονείς ξεκίνησε να αναδιοργανώνει το νηπιαγωγείο.

Εκείνοι σε συνδυασμό και με τις τοπικές αρχές του μέρους αμέσως ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της δουλεύοντας μέρες και αφιερώνοντας χρόνο απ' τις Κυριακές τους. Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Φερρών, Δημήτρης Κογλιώνης, εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως στο πλαίσιο των επεμβάσεων σε όλες τις σχολικές μονάδες προσπάθησαν να κάνουν μια γενναία συντήρηση στο νηπιαγωγείο Πέπλου που ήταν εγκαταλειμμένο για πολλά χρόνια. «Τα συνέργεια μετέφεραν ογκώδη αντικείμενα, ανέλαβαν την κεραμοσκεπή, με τα μηχανήματα του δήμου καθαρίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο από ξύλα και κλαδιά που είχαν χρόνια να περισυλλέγουν και πετύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα».

«Νομίζω πως δεν έλειπε ούτε ένας γονιός», δηλώνει ο Γιώργος Δροσάκης, πατέρας μαθητή, που μαζί με τις μαμάδες και μπαμπάδες των νηπίων έκαναν ό,τι μπορούσε ο καθένας για να αποκτήσει το σχολείο μια εικόνα κανονικότητας. «Άλλοι βάψαμε τα παγκάκια, άλλοι αναλάβαμε το στοκάρισμα και την αλλαγή χρώματος στους εξωτερικούς τοίχους», σημειώνει, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία της δασκάλας ήταν για όλους το έναυσμα για να ακολουθήσουν και ότι στο εξής θα είναι πάντα κοντά σε ό,τι πρόκειται να βελτιώσει την καθημερινότητα των παιδιών τους.

Στη συνέχεια μίλησε και ο Γιώργος Γιαλαματζής, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου τονίζοντας ότι: «Είναι αξιέπαινη η προσπάθεια της νηπιαγωγού που μόλις ήρθε στο χωριό μας όχι μόνο δεν επαναπαύτηκε, αλλά έκανε όλες τις ενέργειες για το νηπιαγωγείο μας, οπότε το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να βάλουμε στην κυριολεξία τη δική μας πινελιά, καθώς μεγάλο μέρος του βαψίματος ανέλαβε ο σύλλογος».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η δραστήρια νηπιαγωγός είχε αποσπάσει το Αργυρό Βραβείο στον διαγωνισμό «Education Leaders Awards» με τους συνεργάτες και τους μαθητές της, συμμετέχοντας στην κατηγορία «Καινοτομία στη Διδασκαλία». Η συμμετοχή τους είχε τον τίτλο «Το τρίπτυχο της επιτυχίας» και είχε να κάνει με τη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικός, παιδιά, γονείς), τη δημοτική αρχή και την τοπική επιχειρηματικότητα.

Η Χρυσάνθη Μπαξεβάνη είναι μια νηπιαγωγός με 13 χρόνια στον ιδιωτικό και άλλα 13 στον δημόσιο τομέα ως αναπληρώτρια, κάνει καθημερινά 85 χιλιόμετρα για να βρεθεί στη δουλειά και μεγαλωνει τα δύο της παιδιά. Είναι ο άνθρωπος που θέλουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας, εκείνη που δηλώνει ότι δεν θα άλλαζε με τίποτα τα χαμόγελα των 9 παιδιών όταν είδαν το αποτέλεσμα του σχολείου τους και εκείνη που διατυμπανίζει με σιγουριά ότι απλώς χρειάζεται ένας να κάνει την αρχή και όλοι θα βοηθούσαν. Μπορούμε και εμείς να γίνουμε αυτός ο ένας στις δικές μας ζωές για κάποιους άλλους που το έχουν ανάγκη.