Η 14Η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια μέρα για τον διαβήτη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

3.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ετησίως από τον διαβήτη.

 


Ο Σαγχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση  που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη.

Πρόκειται για μια  ύπουλη νόσος με την οποία μπορείτε να ζείτε πολλά χρόνια πολύ καλά και χωρίς συμπτώματα και εμφανείς επιπλοκές.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, γιατί μας χρειάζεται για ενέργεια. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενός φυσιολογικού ατόμου μετά από νηστεία 8 ωρών είναι χαμηλότερα από 100 mg/dl.

Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα είναι αναμενόμενη κατά τη λήψη τροφής. Ωστόσο σε ένα φυσιολογικό άτομο τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 140 mg/dl 2 ώρες μετά το γεύμα.

Στους διαβητικούς τα επίπεδα της γλυκόζης υπερβαίνουν τα 126 mg/dl μετά από οκτάωρη νηστεία, ενώ 2 ώρες μετά το γεύμα το σάκχαρο μπορεί να είναι πάνω από 200 mg/dl.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ενός νηστικού ατόμου είναι υψηλότερα από 100 mg/dl αλλά χαμηλότερα από 126 mg/dl, ή όταν κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης ανοχής στη γλυκόζη βρεθούν επίπεδα μεταξύ 140 και 200 mg/dl στις 2 ώρες;

Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο δεν θεωρείται διαβητικό. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται προδιαβήτης και υπάρχει πιθανότητα να εξελιχθεί σε διαβήτη. Η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αλλά και η υιοθέτηση κάποιων αλλαγών στο τρόπο ζωής σας μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες σε αυτήν την περίπτωση.

Σχεδόν το 4% με 5% στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη .

Πώς θα μάθετε αν έχετε διαβήτη

Ο καθένας μπορεί να έχει η να γίνει διαβητικός (νέοι, ενήλικες, έγκυες γυναίκες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά).

Οι στατιστικές δείχνουν όμως ότι ο διαβήτης τύπου 2 που είναι και ο πιό συχνός, έχει μεγαλύτερη προτίμηση στους ανθρώπους άνω των 45 ετών και στους υπέρβαρους.

Μια αιτία σχετικά συχνή που ευθύνεται για το διαβήτη είναι η γενετική προδιάθεση. (Αν ο γονείς σας είχαν παρουσιάσει διαβήτη, είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσετε κι εσείς).

Γι΄ αυτό, μην περιμένετε να παρουσιάσετε κάποιο σύμπτωμα για να το ερευνήσετε. Καθιερώστε μια ετήσια ανάλυση αίματος κι αν είστε πάνω από 50 ετών και είστε παχύσαρκοι, κάντε ανάλυση αίματος κάθε έξι μήνες.

Στην Ελλάδα τα στοιχεία λένε τα εξής:

  • Ενας στους δύο Ελληνες είναι υπέρβαρος και ένα στους 5 παχύσαρκος. Πρόσφατη  έρευνα σε παιδιά του δημοτικού έδειξε ότι σχεδόν 4 στους 10 είναι υπέρβαρα ή  παχύσαρκα.
  • Κατ΄εκτίμηση 754.000 Έλληνες έχουν διαβήτη (8,8% του συνολικού  πληθυσμού-στοιχεία 2009).
  • 6.542 πολίτες πεθαίνουν από διαβήτη κάθε χρόνο – ο διαβήτης είναι η 4η  κυριότερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.
  • Ο ΣΔ2 (αποτελεί το 80-90% των συνολικών περιπτώσεων στην Ελλάδα)
  • Μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 8-10 χρόνια.
  • 24-30% ΣΔ2 δεν έχουν επίγνωση της ασθένειας τους κια παραμένουν  αδιάγνωστοι.
  • 8,5 -17,5% του συνόλου των θανάτων στον Ελληνικό πληθυσμό, σχετίζονται με  έλλειψη σωστού ελέγχου του διαβήτη.
  • 25% του κόστους του διαβήτη αφορά την αντιμετώπιση του ενώ το 75% αφορά  χρόνιες επιπλοκές.
  • Μόνο το 7% του κόστους αφορά αντιδιαβητική αγωγή

Βασικό ρόλο στον διαβήτη παίζει η πρόληψη.

Πριν φτάσουμε λοιπόν στα συμπτώματα που είναι η πολυουρία, η πολυδιψία και η πολυφαγία, κ.α είναι σημαντικό να αλλάξουμε τρόπο ζωής.

Η απώλεια βάρους και η σωματική άσκηση ( περίπου 30 λεπτά βάδην ή γυμναστική καθημερινά) μπορούν να αναστείλουν τον διαβήτη κατά 55%.

Προσοχή

Ο καθένας μπορεί να έχει η να γίνει διαβητικός (νέοι, ενήλικες, έγκυες  γυναίκες, άνδρες, γυναίκες, παιδιά).

Οι στατιστικές δείχνουν όμως ότι ο διαβήτης τύπου 2 που είναι και ο πιό  συχνός, έχει μεγαλύτερη προτίμηση στους ανθρώπους, όταν υπαρχει κληρονομικότητα, η διαβήτης κυήσεως. Σε ηλικίες επίσης, άνω των 45 ετών και στους υπέρβαρους  ιδίως αν υπάρχει κοιλιακή παχυσαρκία και καθιστική ζωή.

Μην περιμένετε λοιπόν να παρουσιάσετε κάποιο σύμπτωμα για να το  ερευνήσετε.

Επισκεφτείτε τον διαβητολόγο όταν:

  • έχετε "ύποπτα" συμπτώματα ή κάποιους προδιαθεσικούς παράγοντες, πρέπει  οπωσδήποτε να επισκεφθείτε έναν διαβητολόγο, γιατί αν ακολουθήσετε τις οδηγίες  του είναι πιθανόν να αποφύγετε τη νόσο.
  • Αλλά και αν ακόμα αποδειχθεί ότι έχετε διαβήτη, η έγκαιρη διάγνωσή του κι η  σωστή αντιμετώπισή του θα σας βοηθήσει να μην υποστείτε τις σοβαρές επιπλοκές  του.

Αντώνης Λέπουρας

Παθολόγος- Διαβητολόγος