«Ένα στα 5 ζευγάρια με πρόβλημα γονιμότητας στην Ελλάδα»

Δημοσιεύθηκε στις

"¨Στη χώρα μας ένα στα πέντε ζευγάρια (ποσοστό 20%) αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας" επισήμανε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και συνέχισε σημειώνοντας πως η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Στειρότητας. Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια και σημείωσε μάλιστα ότι «το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται, καθώς όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να μεταθέσουν γι αργότερα το να γίνουν γονείς».

Λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το δημογραφικό αποτελεί «εθνικό πρόβλημα που φαίνεται να απειλεί το μέλλον του έθνους μας», ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι «το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημογραφικό και τη στήριξη της οικογένειας, είναι διαρκές και ανυπόκριτο».

Αναφερόμενος στον ρόλο της επιστημονικής κοινότητας στην προσπάθεια διαμόρφωσης και εδραίωσης από την Πολιτεία μακρόπνοης στρατηγικής, ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι «ήταν και παραμένει καθοριστικός». Η στρατηγική αυτή κινείται σε τέσσερις άξονες και συγκεκριμένα: στην αντιμετώπιση της γήρανσης και της υπογεννητικότητας του πληθυσμού, στην προαγωγή της γνώσης και της εκπαίδευσης σε θέματα γονιμότητας, στον σωστό οικογενειακό προγραμματισμό των νέων ζευγαριών και στην έγκυρη και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε σχέση με τις νέες επιστημονικές εξελίξεις στον χώρο της αναπαραγωγικής ιατρικής.