Έχω εισέχουσες θηλές και μου λένε ότι δεν μπορώ να θηλάσω. Ισχύει;

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

χω

 


Επιμέλεια: Αναστασία Αργυριάδου

 

Ερώτηση: Είμαι έγκυος 7 μηνών και έχω εισέχουσες θηλές. Οι φίλες μου.  μου είπαν ότι δεν θα μπορέσω να θηλάσω τα μωρά μου. Είναι αλήθεια;

 

Απάντηση: Ευτυχώς για εσάς αυτό είναι ένας μεγάλος μύθος. Αν έχετε εισέχουσες ή επίπεδες θηλές χρειάζεται μόνο λίγη προετοιμασία, καθόλου άγχος και να μην προκαταβάλλεστε ότι δεν θα πετύχει.

Η προετοιμασία μπορεί να αρχίσει 3-4 μήνες πριν τον τοκετό με τους διαμορφωτές θηλών, που μπορείτε να βρείτε σε όλα τα μεγάλα καταστήματα με βρεφικά είδη και είδη εγκυμοσύνης. Αρκεί να τους φοράτε 2 φορές την ημέρα αρχικά για 10 λεπτά. Σταδιακά αυξάνετε το χρονικό διάστημα που τους φοράτε έως και μια ώρα.

Μετά τον τοκετό μπορείτε να συνεχίσετε τον πρώτο μήνα να τους φοράτε πριν από κάθε γεύμα του μωρού σας για 10-20 λεπτά. Θα παρατηρήσετε ότι το στήθος σας εξάλλου έχει αλλάξει τόσο από την προετοιμασία, όσο και από τις ορμόνες μετά τον τοκετό. Ακόμα καθώς θηλάζει το μωράκι, οι θηλές θα διαμορφώνονται, παίρνοντας σχήμα που θα το βοηθάει.

Αν και πάλι αντιμετωπίζεται προβλήματα μπορείτε να δοκιμάσετε τις πρώτες μέρες να χρησιμοποιήσετε τις θηλές σιλικόνης, έως ότου το στήθος σας προσαρμοστεί στη διαδικασία του θηλασμού και το μωράκι σας γίνει πιο επιδέξιο. Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι με τις θηλές σιλικόνης το βρέφος δεν μπορεί να απορροφήσει από το στήθος όσο γάλα χρειάζεται και μπορεί να κουράζεται με τη διαδικασία του θηλασμού χωρίς να έχει χορτάσει. Άρα καλύτερα να χρησιμοποιούνται οι θηλές σιλικόνης ως  τελευταία λύση.