Diet Tube: Η νέα δίαιτα που προκαλεί αντιδράσεις

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η Jessica είναι μια μέλλουσα νυφούλα που κατέφυγε στη δίαιτα του σωλήνα

Diet Tube: Η νέα δίαιτα που προκαλεί αντιδράσεις


Αυτή είναι η Jessica Schnaider. Ειναι 41 ετών και πέρασε οκτώ ημέρες με ένα τροφοδοτικό σωληνάκι στη μύτη, για να χάσει 10 κιλά, ένα μήνα πρίν από το γάμο της στην Αργεντινή. Ήθελε να είναι η τέλεια νύφη…Και τα κατάφερε. «Ήταν συναισθηματικά δύσκολες αυτές οι 10 ημερες με το σωληνάκι. Έπρεπε να δίνω εξηγήσεις στον κόσμο που με έβλεπε και τρόμαζε ότι έπαθα κάτι σοβαρό. Ένιωθα κουρασμένη, δεν είχα όρεξη να κάνω τίποτα άλλα το αποτέλεσμα ήταν αυτό ακριβώς που ήθελα.»

Η Jessica είναι μια από τις πολλές μέλλουσες νύφες που καταφεύγουν στη ‘δίαιτα του σωλήνα’. Η Κ-Ε diet, όπως λέγεται, είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται εδώ και καιρό σε Ισπανία και Ιταλία ενώ πρόσφατα έχει γίνει η νέα μόδα για τις νύφες στην Αμερική και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των επιστημόνων.

Τι είναι λοιπόν η DIET TUBE?  800 θερμίδες σε υγρή μορφή που αποτελούνται από πρωτεΐνη, λίπος και νερό, χωρίς καθόλου υδατάνθρακες, παροχετεύονται στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα που τοποθετείται στη μύτη. Η δίαιτα αυτή βάζει το σώμα στη διαδικασία της κέτωσης. Σταματάει απότομα δηλαδή ο οργανισμός να λαμβάνει θερμίδες και αφού δεν καταναλώνει ζάχαρη για να αντλήσει ενέργεια, αντιδράει και καίει το λίπος. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ασθενής, μέσω ενός απλού τεστ που μπορεί να γίνει εύκολα στο σπίτι, θα πρέπει να ελέγχει καθημερινά την παρουσία κετονών στα ούρα.

Οι «ασθενείς» κουβαλάνε το «φαγητό» τους μαζί- το διάλυμα είναι μέσα σε ένα πλαστικό σακουλάκι- και το σωληνάκι το ξαναβγάζουν στις 10 ημέρες. «Χρειάζεται μόλις λίγες ώρες από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί το σωληνάκι, και μετά η «ασθενής» δεν θα έχει το αίσθημα της πείνας για τις υπόλοιπες 10 ημέρες. Αυτό είναι το καταπληκτικό με αυτή τη νέα δίαιτα» εξηγεί ο Dr. Di Pietro, ο πρώτος γιατρός που ξεκίνησε στις ΗΠΑ την συγκεκριμένη θεραπεία στην κλινική του στη Florida. «Η μόνη παρενέργεια που έχει είναι δυσοσμία του στόματος και ίσως δυσκοιλιότητα λόγω του ότι δεν καταναλώνει ο «ασθενής» φυτικές ίνες. Κανονικά το εφαρμόζω σε ασθενείς που έχουν να χάσουν πολλά κιλά. Μετά όμως σκέφτηκα, γιατί να μην ικανοποιηθεί κι αυτός που θέλει να χάσει λίγα κιλά? Όλοι θέλουν να είναι τέλειοι».

Σύμφωνα όμως με Dr. Edward Lin, χειρουργό Βαριατρικής, το σωληνάκι αυτό μπορεί να δημιουργήσει και μεγαλύτερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα να προκαλέσει ζημιά στο διάφραγμα, στα πνευμόνια αλλά και στένωση του οισοφάγου. «Το να έχει κανείς ένα σωληνάκι στη μύτη του επί 10 ημέρες, πέρα από όλα τα άλλα, διατρέχει και κίνδυνο πνευμονίας.»

Μέχρι σήμερα, γνωρίζαμε ότι η τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα γινόταν μόνο σε ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές που αρνούνται να φάνε, σε αυτούς που βρίσκονται σε κώμα ή έχουν υποστεί εγκεφαλικό, στους ασθενείς με άνοια ή και στα πολύ μωρά.

Τώρα, χρησιμοποιούν την ίδια αυτή μέθοδο σε υγιή άτομα, νέες γυναίκες, κυρίως τις μέλλουσες νυφούλες. Και εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς … είναι ιατρικά και ηθικά σωστό?

Diet Tube: Η νέα δίαιτα που προκαλεί αντιδράσεις

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει κάποιος για να χάσει κιλά?  Υπάρχει όριο? Ερωτήματα προς τον «ασθενή» αλλά κυρίως προς τους γιατρούς.

Ο David L. Katz, MD, MPH, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale, εκφράζει τις ανησυχίες του και δηλώνει ρητά την αντίθεσή του απέναντι στη νέα αυτή μόδα που λέγεται DIET TUBE τονίζοντας ότι « φαίνεται ιδανικό και ελκυστικό…γιατί ανοίγει νέους ορίζοντες σε όλες τις σοκαριστικά πρωτόγνωρες και κακές ιδέες που έχει ο κάθε ένας.»

Και συνεχίζει «Εάν είμαστε διατεθειμένοι να θρέφουμε κάποιον μέσω σωλήνα, τότε γιατί να μην χρησιμοποιούμε κι άλλες ιατρικές μεθόδους, εξίσου δραματικές και «αποτελεσματικές». Γιατί να μην χρησιμοποιούμε ελεγχόμενη αναφυλαξία για να χάσουμε κιλά? Ή μήπως να καταφεύγαμε σε τεχνητό κώμα για να χάσουμε κιλά? Δεν υπάρχει όριο σε όλη αυτή την παράνοια της ζυγαριάς! Και σίγουρα, αυτή την τρέλα πολλοί θα θελήσουν να την εκμεταλλευτούν για να επωφεληθούν από αυτό.» δηλώνει ο Dr. Katz.

Άλλο ένα θέμα είναι ότι, επειδή χάνονται τα κιλά πολύ γρήγορα, το ίδιο γρήγορα θα τα πάρει κάποιος μετά τα δίαιτα όταν θα ξαναμπεί στους κανονικούς του ρυθμούς. Είναι μια γρήγορη λύση, χωρίς διάρκεια.

Η ‘δίαιτα του σωλήνα’ σύμφωνα με τον Dr. Katz, δεν είναι ο σωστός και υγιεινός τρόπος για να χάσει κανείς τα περιττά κιλά και ουσιαστικά ο ίδιος αποδοκιμάζει την αντίληψη ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε τα πάντα, αρκεί να αποκτήσουμε, έστω και προσωρινά, ένα ομορφότερο κορμί. «Εάν είναι έτσι, εγώ συστήνω ένα πρόγραμμα 10 ημερών κατά το οποίο κάποιος θα παίρνει κοκαΐνη από το πρωί μέχρι το βράδυ! Θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό και σίγουρα θα έχει και πιο πολύ πλάκα από ότι το σωληνάκι στη μύτη!»

Τέλος, είναι προφανές ότι υπάρχει και το ηθικό ζήτημα που πρέπει κάποιος να σκεφτεί. Ποιός γιατρός θα τοποθετούσε σωληνάκι σε μια υγιή κοπέλα για να θρέφεται επί 10 ημέρες επειδή θέλει να χάσει κάποια κιλά προκειμένου να «χωρέσει» στο αγαπημένο της φόρεμα? «Η δουλειά του ιατρού δεν είναι να βρει οποιονδήποτε τρόπο για να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία και κάθε τρέλα του ασθενή, ειδικά όταν αφορά την υγεία του. Είναι λυπηρό όταν γιατροί συμφωνούν να εφαρμόσουν τέτοιες μεθόδους, εγκαταλείποντας τις ευθύνες τους και τον ιερό όρκο που έχουν δώσει.»

Πριν παρασυρθείτε λοιπόν από τις διαφημίσεις σκεφτείτε… Διατροφή ή Διαστροφή?

www.cosmedic.gr