Αυτισμός: Ορόσημο η ηλικία 35 για αύξηση κινδύνου

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι γονείς που είναι άνω των 35 ετών, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό, σύμφωνα με νέα  έρευνα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Αάρχους. Ο κίνδυνος είναι ο ίδιος είτε και οι δύο γονείς είναι κάποιας ηλικίας, είτε μόνο ο ένας από τους δύο. Οι ερευνητές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι  δεν αυξάνονται οι πιθανότητες αυτισμού αν και οι δυο γονείς είναι μεγαλύτεροι των 35 ετών σε σχέση με τον άν ένας από τους δύο ξεπερνά αυτό το ηλικιακό όριο.

Η βιολογική αιτία δεν είναι σαφής ακόμα. Η έως τώρα υπάρχουσα θεωρία ότι ίσως το σπέρμα ή τα ωάρια ενός μεγαλύτερου ηλικιακά γονέα, αυξάνουν την πιθανότητα σύλληψης παιδιού με αυτισμό αμφισβητείται. Αν αυτό συνέβαινε,  τότε η συνύπαρξη ενός «ηλικιωμένου» σπέρματος και ενός εξίσου «ηλικιωμένου» ωαρίου θα έπρεπε να αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο κάτι όμως που δεν ισχύει.


Η έρευνα περιελάμβανε  9.500 παιδιά που είχαν διαγνωστεί με διαταραχές αυτισμού ευρέως φάσματος και  έδειξε ότι σε σχέση τον πατέρα:

-Τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες ηλικίας μεταξύ 35-40 ετών, έχουν έως 28% μεγαλύτερο κίνδυνο  εμφάνισης αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά που γεννιούνται από πατέρες κάτω των 35 ετών.
-Τα παιδιά που γεννιούνται από μπαμπάδες άνω των 40 ετών, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά 37 έως 55% για ανάπτυξη αυτισμού σε σχέση με τα παιδιά που έχουν μπαμπά κάτω των 35 ετών.

Όσον αφορά τις μητέρες αν γεννήσουν μεταξύ των 35-40 ετών, το παιδί τους κινδυνεύει  περισσότερο, κατά 21 έως 37% από αυτισμό.
Αν γεννήσουν σε ηλικία άνω των 40 ετών, ο κίνδυνος αυτισμού αυξάνει από 28% έως 65% σε σχέση με όσες γυναίκες γεννάνε σε ηλικία μικρότερη των 35 ετών - και αυτό άσχετα με την ηλικία του πατέρα.

Συμπερασματικά οι επιστήμονες κατέληξαν ότι αν  και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πιο μεγάλης ηλικίας γονείς είναι πιθανότερο να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό, ακόμα δεν υπάρχει ένα οριστικό συμπέρασμα εάν και γιατί η προχωρημένη ηλικία των γονέων σχετίζεται βιολογικά με τον αυτισμό του παιδιού τους.

Νέες μελέτες σε ακόμα μεγαλύτερο δείγμα παιδιών ελπίζεται ότι θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη απάντηση στο μέλλον.

ΠΗΓΗ: pathfinder.gr, naro.gr