Ατύχημα με το γκιο-γκιο: Τι να πείτε και τι όχι στο παιδί σας

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Επιχείρηση γκιο-γκιο… Μία λέξη μόνο και χιλιάδες ιστορίες νομίζω ότι μπορεί να ειπωθούν πάνω σε αυτό το θέμα… Η μετάβαση από την πάνα στο γκιο-γκιο είναι κάπως ζόρικη σε ορισμένες περιπτώσεις και φυσικά μπορεί να προκύψουν και… ατυχήματα. Η Jamie Glowacki, ειδικός σε αυτόν τον τομέα, η οποία έχει εκδώσει μάλιστα και σχετικό βιβλίο, εξηγεί πώς να διαχειριστείτε αυτά τα απρόοπτα ατυχήματα.

από τη Χρυσούλα Σπυράτου 


Τι να μην πείτε
Σίγουρα το πρώτο πράγμα που θα σας βγει να του πείτε είναι ότι δεν πειράζει και ότι ατυχήματα συμβαίνουν. Και πράγματι έτσι είναι. Θα του αλλάξετε ρούχα ή θα τα σκουπίσετε από εκεί που έχει λερώσει και τέλος… Είναι σίγουρα σημαντικό να μην κάνετε το παιδί να αισθανθεί ντροπή ή ενοχές αλλά η Glowacki υποστηρίζει «Μην πείτε «δεν πειράζει» αν καταλήξει να τα κάνει στο πάτωμα ή πάνω του. Είναι σαν να του δίνετε το οκ, σαν να του δίνετε την άδεια και την έγκριση να το ξανακάνει».

Ατύχημα με το γκιο-γκιο: Τι να πείτε και τι όχι στο παιδί σας

Τι να πείτε αντ’ αυτού
Απλά, λιτά και κατανοητά μπορείτε να του πείτε, σύμφωνα με την ειδικό, «Τα έκανες στο πάτωμα. Τα κακάκια είναι για να γίνονται στο γκιο- γκιο. Την επόμενη φορά κάτσε στο γκιο-γκιο για να τα κάνεις».
Εναλλακτικά: «Ακόμα μαθαίνεις. Τα έκανες πάνω σου σήμερα, την επόμενη φορά θα πας να τα κάνεις στο γκιο-γκιο».

Είναι σημαντικό να μην μαλώσετε το παιδί (σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αισθανθεί ντροπή) αλλά από την άλλη να του καταστήσετε σαφές τι περιμένετε από εκείνο με άμεσο και ευθύ τρόπο. Εξίσου σημαντικό είναι – όσο δύσκολο κι αν ακούγεται- να κρατήσετε την ψυχραιμία σας και να μην του βάλετε τις φωνές.