Αναδοχή - Υιοθεσία: Πιστοποιητικά σε χρόνο ρεκόρ για ανάδοχους- θετούς γονείς

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τέλος στην γραφειοκρατία και την αναμονή μηνών για τα πιστοποιητικά, που χρειάζονται για την αναδοχή θέτει η κυβέρνηση με ρύθμισή της καθώς απλοποιούνται αλλά και επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αναδοχή ή υιοθεσία παιδιών. Πώς θα γίνει αυτό;  Για πρώτη φορά τα πιστοποιητικά υγείας που υποχρεούνται να προσκομίζουν οι υποψήφιοι ανάδοχοι και θετοί γονείς θα μπορούν να εκδίδονται σε χρόνο ρεκόρ.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Αργυροπούλου


Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η αναδοχή - υιοθεσία να απλοποιηθεί και οι υποψήφιοι γονείς να μην αποθαρρύνονται από τις χρονοβόρες διαδικασίες.

Με μια σειρά ρυθμίσεων, όπως η άμεση έκδοση των πιστοποιητικών υγείας, αλλά και το επίδομα αναδοχής - υιοθεσίας κλπ, στοχεύει να γίνει πιο γρήγορη και εύκολη η διαδικασία, ώστε να φύγουν τα παιδιά από τις δομές προστασίας και να βρουν μια έστησαν αγκαλιά σε μια οικογένεια.

Ειδικότερα, στο εξής, όσοι επιθυμούν να γίνουν ανάδοχοι γονείς υποβάλλουν, μεταξύ άλλων, πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει ότι ο αιτών και τα συνοικούντα με αυτόν πρόσωπα δεν πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα και το οποίο εκδίδεται από γιατρούς των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των δημόσιων νοσοκομείων και των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ).

Επιπλέον,  υποχρεωτικό είναι πιστοποιητικό από το οποίο προκύπτει ότι ο αιτών και τα συνοικούντα με αυτόν πρόσωπα δεν πάσχουν από ψυχικά νοσήματα, το οποίο εκδίδεται από ψυχιάτρους των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων. Μέχρι σήμερα, η έκδοση των πιστοποιητικών υγείας ήταν εφικτή μόνο από τα δημόσια νοσοκομεία, δυσχεραίνοντας τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας καθώς παρατηρούνταν καθυστερήσεις που οφείλονταν κυρίως στο φόρτο εργασίας των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αποτέλεσμα, όπως γράφει ο Ε.Τ.,  ήταν να καθυστερεί η πρώτη συνάντηση των γιατρών με τους υποψήφιους ανάδοχους και θετούς γονείς καθώς και των επαναληπτικών συναντήσεων, όταν αυτές κρίνονται από τα αντίστοιχα πρωτόκολλα ως απαραίτητες για την αρτιότητα της πιστοποίησης. Επιπλέον, παρατηρούνταν έλλειψη συντονισμού των επισκέψεων με τους κατάλληλους γιατρούς, δηλαδή τους παθολόγους, για το πιστοποιητικό σωματικής υγείας και ψυχιάτρους για το πιστοποιητικό ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το χώρο της Υγείας, για το συγκεκριμένο θέμα ασκήθηκαν πιέσεις και η αναζήτηση λύσης έφτασε στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ετσι, η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, υπό τον Γρηγόρη Δημητριάδη, κλήθηκε να «τρέξει» και να λειτουργήσει συνδυαστικά τις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, αρμόδιου για τις υπηρεσίες Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, και της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, έτσι ώστε τόσο γρήγορα να στεφθεί το εγχείρημα με απόλυτη επιτυχία. Με τη σύντμηση των χρόνων έκδοσης των πιστοποιητικών υγείας και την πιο αποτελεσματική διαδικασία χορήγησής τους, η αναδοχή και η υιοθεσία επιταχύνονται φέρνοντας πιο κοντά στην πραγματικότητα αυτό που για πολλά ζευγάρια αποτελεί όνειρο.

Επίδομα αναδοχής

Η υφυπουργός προχωράει στο μηνιαίο αυτό βοήθημα, για να συνδράμει τους ανάδοχους γονείς με τα έξοδα των παιδιών τους. Η υφυπουργός ετοιμάζει την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία θα προβλέπει τις κλίμακες των ποσών, οι οποίες θα ξεκινούν από τα 300 ευρώ το μήνα και θα φτάνει στα 1.000 ευρώ. Το ανώτερο ποσό του επιδόματος και θα δίνεται σε οικογένειες που θα προχωρήσουν σε αναδοχή παιδιού με αναπηρία.

Η οικονομική αυτή ενίσχυση αφορά την κάλυψη των αναγκών του παιδιού για όλη την διάρκεια της αναδοχής και για το χρονικό διάστημα φοίτησης και στράτευσης με όριο τα 26 έτη της ηλικίας του.

Η οικονομική ενίσχυση απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος ή εισφορά, ενώ επίσης προβλέπεται προτεραιότητα στην εγγραφή και δωρεάν φοίτηση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, φοιτητικές εστίες, παιδικές κατασκηνώσεις.

Το επίδομα θα καταβάλλεται μόνο για αναδοχή παιδιού και όχι για υιοθεσία καθώς αυτή τη στιγμή περίπου 2.500 παιδιά περιμένουν μέσα στα ιδρύματα.