SEARCH

Aυτό το διατροφικό μας λάθος μπορεί να επηρεάσει το ύψος του παιδιού μας

Η κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος στην παιδική ηλικία, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το αυξημένο ύψος του παιδιού. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, και σύμφωνα με την οποία, τα παιδιά που δεν πίνουν αγελαδινό αλλά φυτικής προέλευσης γάλα (καρύδας, αμυγδάλου, ρυζιού, σόγιας κ.α.) έχουν χαμηλότερο ύψος από τα άλλα που καταναλώνουν γάλα αγελάδας.

Να σημειωθεί, ότι δεν είναι λίγοι οι γονείς που πλέον επιλέγουν μη ζωικό γάλα για το παιδί τους (π.χ. σόγιας και αμυγδάλου) ως πιο υγιεινό. Πιθανόν να επηρεάζονται από όλα όσα έχουν γραφτεί για τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά που χορηγούνται στις αγελάδες.

Οι ερευνητές, του St. Michael’s Hospital στο Τορόντο, με επικεφαλής τον παιδίατρο Jonathon Maguire, ανέλυσαν στοιχεία για 5.034 παιδιά ηλικίας 2-6 ετών που συμμετέχουν σε ένα μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα που ονομάζεται TARGet Kids. Από αυτά τα παιδιά, το 13% έπιναν καθημερινά κάποιο άλλο είδος γάλατος πλην του αγελαδινού, ενώ τα υπόλοιπα έπιναν αγελαδινό γάλα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι για κάθε ποτήρι αγελαδινού γάλακτος που δεν καταναλώνεται καθημερινά από το μέσο παιδί, το αποτέλεσμα είναι να γίνεται πιο κοντό κατά 0,4 εκατοστά (από 0,2 έως 0,8 εκατοστά).

Η διαφορά ύψους ανάμεσα σε ένα παιδί που κάθε μέρα έπινε τρία ποτήρια αγελαδινού γάλατος και σε ένα παιδί που έπινε την ίδια ποσότητα φυτικού γάλακτος ήταν 1,5 εκατοστά υπέρ του πρώτου (από 0,8 έως 2,0 εκατοστά). Ο Maguire υπογραμμίζει ότι η μελέτη δεν δείχνει ότι το μη αγελαδινό γάλα είναι η αιτία για το μικρότερο ύψος, αλλά μόνο ότι τα δύο αυτά σχετίζονται στατιστικά. Σύμφωνα με τον ερευνητή: «Το μήνυμα για τους γονείς είναι να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα θρεπτικά συστατικά αυτών των προϊόντων, για να βεβαιωθούν ότι περιέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, τα λίπη και τα μικροθρεπτικά συστατικά για να υποστηρίξουν τη βέλτιστη ανάπτυξη».

Πρωτεΐνες και ορμόνες
Σχετικά με την αιτία της διαφοράς ύψους, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει, επειδή το φυτικό γάλα δεν διαθέτει τις ίδιες πρωτεΐνες και τα λίπη με το αγελαδινό.

Με την εξαίρεση του γάλατος σόγιας, τα άλλα φυτικά γάλατα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου πρωτεΐνες. Όσον αφορά τα λίπη, μόνο το γάλα καρύδας έχει μεγάλες ποσότητες.

Δύο ποτήρια αγελαδινού γάλατος περιέχουν περίπου 16 γραμμάρια πρωτεϊνών, που καλύπτουν κατά 100% τις ημερήσιες πρωτεϊνικές ανάγκες ενός τρίχρονου παιδιού.

Δύο ποτήρια γάλα αμυγδάλου περιέχουν μόνο 4 γραμμάρια πρωτεϊνών, δηλαδή το 25% των καθημερινών αναγκών του. Αν το παιδί αυτό δεν παίρνει τις υπόλοιπες πρωτεΐνες από άλλες τροφές, μειώνεται η ανάπτυξή του.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ