7+1 δουλειές σπιτιού στις οποίες μπορούν τα παιδιά να σας βοηθήσουν!

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να είναι υπεύθυνα. Και όλοι θέλουμε να γίνουν κάποτε υπεύθυνοι ενήλικες! Είναι σημαντικό λοιπόν τα παιδιά όλων των ηλικιών να αισθάνονται ότι συνεισφέρουν ως μέλη της οικογένειας. To lockdown ήταν μία ιδανική περίοδος για να το πετύχετε αλλά ακόμα και αν δεν το κάνατε τότε η καθημερινότητα μέχρι να κλείσουν τα σχολεία αλλά και μετά θα σας βοηθήσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι δουλειές του σπιτιού βοηθούν τα παιδιά μας να φτιάξουν... χαρακτήρα. Πώς;

Από τη Στεφανία Ρουμπάκη

1.Γίνονται ανεξάρτητα

Μια από τις προτεραιότητές μας ως γονείς είναι ότι θα πρέπει να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας για την μελλοντική τους ζωή ως ενήλικες. Δε θα είμαστε πάντα μαζί τους για τους μαγειρεύουμε ή να τους πλένουμε τα ρούχα! Ούτε είναι εξασφαλισμένο ότι κάποιος άλλος θα αναλάβει το φορτίο των υποχρεώσεων των παιδιών μας, στην ενήλική τους ζωή.

2.Τα υπεύθυνα παιδιά γίνονται υπεύθυνοι και επιτυχημένοι ενήλικες

Οι δουλειές βοηθάνε τα παιδιά να καταλάβουν ότι υπάρχουν και λιγότερο ευχάριστα πράγματα στη ζωή, αλλά κάποιος πρέπει να κάνει. Τα βοηθάνε να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται να συνεισφέρουν για το καλό του συνόλου. Όταν μεγαλώσουν, αυτός ο τρόπος σκέψης θα τα βοηθήσει να πετύχουν στον εργασιακό τομέα.Τα παιδιά λοιπόν χρειάζεται να αρχίσουν να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού από όσο πιο μικρή ηλικία γίνεται. Αν τα παιδιά σας είναι ακόμα μικρά, είστε στην καλύτερη θέση! Θα κάνετε ένα σωστό ξεκίνημα από την αρχή. Επίσης όσο πιο μικρά είναι, τόσο πιο εύκολο είναι να δουν τις δουλειές θετικά.

Εδώ λοιπόν είναι 8 μικροδουλειές που μπορείτε να ενσωματώσετε στη ρουτίνα του παιδιού σας μετά το σχολείο: 

  • Μπορούν να βάλουν τα παιχνίδια στο κουτί τους και να στοιβάξουν τα βιβλία στο ράφι.
  • Να βοηθήσουν στο πλύσιμο τα πιάτων με το μεσημεριανό σας γεύμα.

    • Να πλύνουν ρούχα. Η διαδικασία πλύσης των ρούχων είναι εύκολη στην εκμάθηση, αλλά τα μικρότερα παιδιά χρειάζονται επίβλεψη).

  • Να ταΐσουν τα κατοικίδια. Η φροντίδα των ζώων είναι μια αγαπημένη δουλειά για τα παιδιά.

  • Να ποτίσουν τα φυτά. Ένα ακόμα αγαπημένο μεταξύ των παιδιών, το πότισμα των φυτών τους διδάσκει την βιολογία και τη φυσική ιστορία στην πράξη.

  • Να ξεσκονίσουν.
  • Να στρώσουν το κρεβάτι τους.

  • Βοήθεια στην προετοιμασία δείπνου. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να πλένουν λαχανικά, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να μάθουν να μαγειρεύουν με ασφάλεια απλά γεύματα.