5 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν δεν είστε "στις καλές σας"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Πόσες φορές έχετε νιώσει ότι «είστε κάπως», ότι κάτι έχετε, ότι κάτι σας φταίει… αλλά δεν ξέρετε τι. Είναι μέρες που ξυπνάμε καλύτερα, άλλες πάλι που ξυπνάμε με λιγότερη διάθεση και που με το παραμικρό θα «αρπαχτούμε». Λόγος ιδιαίτερος δεν χρειάζεται να υπάρχει, και μεταξύ μας ορισμένες φορές όντως δεν υπάρχει. Ακόμα και αν εντοπίσουμε κάτι που μας «τάραξε», είναι η αφορμή, δεν είναι η αιτία. Και ως μαμάδες είναι ακόμα δυσκολότερο ορισμένες φορές να συγκρατηθείτε… Για τις ημέρες εκείνες λοιπόν που έχετε ανεξήγητα πολλά νεύρα και είστε στο τσακ να «εκραγείτε», θυμηθείτε:

από τη Χρυσούλα Σπυράτου 


1. Είστε κι εσείς άνθρωποι
Κάντε ένα βήμα πίσω, πάρτε μια ανάσα και απλά θυμηθείτε πως… είστε κι εσείς άνθρωποι. Άνθρωποι με συναισθήματα, όρια, αντοχές, μέρες καλές και μέρες λιγότερο καλές. Είναι φυσικό σαν άνθρωποι να βιώνετε όλα τα συναισθήματα, καλά και κακά και δεν υπάρχει λόγος να «αυτομαστιγώνεστε» αν μια μέρα τα κακά υπερισχύσουν των καλών.

2. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι πρέπει να κάνετε και στο τι θα θέλατε ιδανικά να κάνετε. Ξανά θα σας υπενθυμίσω πως είστε άνθρωποι και δεν είναι εφικτό να «ελέγχετε» και να θέλετε να περνάει από το χέρι σας το οτιδήποτε συμβαίνει στη δουλειά, το σπίτι, την οικογένεια.

3. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας… και του παιδιού σας
Δώστε χώρο και βάση στα συναισθήματά σας. Αφήστε τον εαυτό σας να εκφράσει αυτό που νιώθει χωρίς να το καταπιέσετε και εκφράστε την ενόχλησή σας με κάτι που μπορεί να σας εκνεύρισε.
Αντίστοιχα, όταν το παιδί σας είναι νευριασμένο, αν σπεύσετε να «διορθώσετε» τα κακά συναισθήματά του, το παιδί μπορεί να νιώσει ότι «υποτιμάτε» αυτό που νιώθει. Μπορεί να νιώσει ότι προσπερνάτε τα συναισθήματα του ή και το ίδιο και προκειμένου να «κερδίσει» την προσοχή που εξ αρχής επιθυμούσε, να οδηγηθεί σε πιο έντονο ξέσπασμα. Αντί λοιπόν να προσπαθήσετε να καταστείλετε τα συναισθήματα του παιδιού σας, δοκιμάστε να καθίσετε δίπλα του και να του πείτε «Καταλαβαίνω πώς νιώθεις και δεν φταις που νιώθεις έτσι, είναι φυσιολογικό». Είναι σημαντικό και εσείς από τη δική σας την πλευρά να επικοινωνείτε τα συναισθήματά σας ώστε να νιώσει και εκείνο πιο άνετα να εκφραστεί. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε φράσεις όπως «Νιώθω… όταν…» ή «Μπορεί να σε βοηθούσε να…»

4. Βρείτε την «πηγή του κακού»
Πολλές φορές όλα αυτά τα ξεσπάσματα, τα νεύρα άνευ ιδιαιτέρου λόγου είναι η κορυφή του παγόβουνου. Συχνά υπάρχει κάποια βαθύτερη αιτία που πυροδοτεί όλα αυτά τα νεύρα, κάποια βιώματα του παρελθόντος, και αν εντοπιστούν, μπορούν να βοηθήσουν να προχωρήσετε μπροστά με ένα πιο υγιή και ήρεμο εαυτό. Αυτό μπορεί φυσικά να γίνει μέσω ψυχοθεραπείας αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να καθίσετε να αναλογιστείτε και να εντοπίσετε σε καθημερινό επίπεδο τι σας ενοχλεί, τι σας προκαλεί σύγχυση, ακόμα και αν αυτό είναι κάτι αμελητέο.

5. Η εικόνα των social media δεν είναι πραγματική
Και των social media και των ταινιών. 7 το πρωί η ώρα, η μαμά έχει φτιάξει πρωινό (και τι πρωινό! Έναν ολόκληρο πάγκο γεμάτο με κέικ, σάντουιτς, μπισκότα, κρουασάν), είναι περιποιημένη και φυσικά μες την καλή διάθεση και γεμάτη ενέργεια! Ανοίγεις μετά το instagram και βλέπεις χαμογελαστές και αψεγάδιαστες selfie. Όλοι πια καταλαβαίνουμε πως τέτοιες εικόνες απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα οπότε οποιαδήποτε σύγκριση- έστω και υποσυνείδητα- είναι άδικη…