3 εξαιρετικοί κανόνες για τη φιλία για να μαθαίνουν οι μικροί & να θυμούνται οι μεγάλοι

Η φιλία είναι η απόλυτη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να έχουμε ανθρώπους στη ζωή μας, να τους γνωστοποιούμε τον εαυτό μας και να λαμβάνουμε αποδοχή. Η φιλία υπάρχει με διαφορετική μορφή σε όλες τις σχέσεις της ζωής μας και είναι σημαντικό να μεταδώσουμε και να δώσουμε έμφαση στην αξία της και στα παιδιά μας. Μάλιστα είναι σημαντικό να τα προετοιμάσουμε ώστε να επιλέξουν άξια άτομα για φίλους τους.

από τη Βέρα Πάρδου

Συγκεκριμένα η Lydia Denworth, συγγραφέας του βιβλίου «Friendship: The Evolution, Biology and Extraordinary Power of Life’s Fundamental Bond», εμφανίζεται σε συνέντευξη της για να μας υπενθυμίσει τη φιλία καθώς τονίζει πως τώρα την έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Για αυτό μας αποκαλύπτει τους τρεις πραγματικούς κανόνες της φιλίας για μικρούς και μεγάλους.

1. Χρειάζεται λοιπόν να είναι μια μακροχρόνια σχέση με θετική επιρροή και μια αίσθηση ανταλλαγής με άλλα λόγια να μπορούν και οι δύο πλευρές να είναι παρούσες. Ίσως όχι πάντα ταυτόχρονα αλλά ως ένα βαθμό να μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες και να δώσουν και να λάβουν σε αυτή τη σχέση. Μακροχρόνια βέβαια για να δημιουργεί την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία ώστε να μπορείς να στηριχτείς πάνω της αλλά και θετική καθώς κανένας πια δεν μπορεί να διαχειριστεί κάποιο είδος τοξικότητας στη ζωή του. Αυτά δεν είναι όλα όσα ψάχνουμε στις σχέσεις μας, φιλικές ή μη;

2.  Αποδοχή και κατανόηση ακόμα και όταν δεν μπορούμε να είμαστε ολοκληρωτικά εκεί. Αφού πλέον ο χρόνος μας όλο και περιορίζεται επισημαίνει ότι χρειάζεται να τον δημιουργούμε για τους φίλους μας μέσα σε άλλες ασχολίες. Όση ώρα περιμένετε το παιδί σας να τελειώσει μια δραστηριότητα, καθώς κάνετε τα ψώνια της εβδομάδας ή όταν έχουν όλοι κοιμηθεί. Προτρέπει να κρατήσετε επαφές έστω και με βίντεοκλήσεις με φίλους που δεν βιώνουν τη μητρότητα ή την πατρότητα γιατί θα σας βοηθήσει και μόλις το πρόγραμμα το επιτρέψει να τους δείτε και από κοντά. Μην αφήνετε να φεύγουν άνθρωποι από τη ζωή σας με μεγάλη ευκολία και οφείλετε να δείχνετε κατανόηση και να συγχωρείτε αν δεν δύνανται να δώσουν παραπάνω σε αυτή την περίοδο όπως μπορεί να συμβεί ή να έχει συμβεί και σε εσάς σε μια περίοδο της ζωής σας. Μην γίνεστε αυστηροί με τους ανθρώπους σας.

3. Καθώς τα παιδιά μας ως εκπληκτικοί μιμητές θα αναζητήσουν παρόμοιες σχέσεις με αυτές που έχουμε εμείς και έρχονται σε επαφή. Θα αναζητήσουν τη φιλία που τους παρουσιάζουμε. Μάλιστα είναι σημαντικό η φιλία των μικρών φίλων να κατέχει τα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν και να βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και αποδοχή καθώς από την εφηβεία και τουλάχιστον μέχρι τα 25 οι γονείς ως φιγούρες φεύγουν από το προσκήνιο και τη θέση τους παίρνουν οι φίλοι και οι παρέες. Φαινόμενο που συμβαίνει σε μια προσπάθεια των εφήβων να νιώσουν περισσότερο αυτόνομοι, ανεξάρτητοι και απογαλακτισμένοι.

Τέλος αφήστε το παιδί σας να απογοητευτεί από τους ανθρώπους και τις φιλίες που θα επιλέξει να χτίσει ακριβώς όπως νιώσατε και εσείς και όλοι. Μην μπείτε στον πειρασμό να το προστατέψετε φυλακίζοντας το. Είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος για να εκτιμήσει τους ανθρώπους που είναι όντως εκεί αλλά και να αντιληφθεί ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και με ορισμένες απώλειες. Η φιλία είναι μαγική αρκεί να ξέρεις να την υπερασπίζεσαι και να την εκτιμάς και ισχύει για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας.