Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον πνιγμό του παιδιού μας στη θάλασσα!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τον Σπύρο Μαζάνη

Πολλοί απορούν πώς είναι δυνατόν να πνιγεί ένα παιδί μπροστά στα μάτια των γονιών του ή άλλων ανθρώπων που βρίσκονται κοντά του. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο έχουμε διψήφιο νούμερο πνιγμών παιδιών σε θάλασσες ή πισίνες. Από αυτά, τα δύο στα τρία κρούσματα σημειώνονται στις θάλασσες και το ένα τρίτο σε πισίνες.


Ωστόσο, υπάρχουν πολλαπλάσια περιστατικά κατά τα οποία σώθηκαν παιδιά από πνιγμό. Αυτό είναι εξίσου σοβαρό, διότι έστω και αν δεν επέλθει ο θάνατος, ο παρ’ ολίγον πνιγμός μπορεί να αφήσει πολλά σοβαρά νευρολογικά προβλήματα από την έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Οι αιτίες για τις οποίες πνίγονται τα παιδιά είναι τρεις:

♦ Το παιδί όταν πνίγεται, δεν καλεί σε βοήθεια για να το αντιληφθούν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του. Δεν συνειδητοποιεί ότι η κατάποση νερού θα το οδηγήσει σε θάνατο και γι’ αυτό δεν κάνει προσπάθειες να σωθεί, δηλαδή δεν χτυπάει τα χέρια του, ούτε κάνει θόρυβο, ούτε φωνάζει.

♦ Όταν το αλατισμένο νερό της θάλασσας ή το χλώριο της πισίνας ακουμπήσει στο φάρυγγά του, δημιουργείται αντανακλαστικά σπασμός του λάρυγγα και σταματάει η αναπνοή του.

♦ Μετά τον σπασμό του λάρυγγα και την απώλεια της αναπνοής, αρχίζει να καταπίνει νερό το οποίο περνάει και στους πνεύμονες και τελικά το παιδί πνίγεται και βυθίζεται.

 

10 συμβουλές για να προλάβουμε τον πνιγμό: 

1) Δεν αφήνουμε πότε τα παιδιά από τα μάτια μας.

2) Όταν προσέχουμε ένα παιδί “τα έχουμε τετρακόσια”! Δεν πίνουμε, δεν καπνίζουμε, δεν τρώμε, δεν παίζουμε χαρτιά κλπ.

3) Δεν εμπιστευόμαστε το παιδί, έστω και αν ξέρει κολύμβηση.

4) Δεν εμπιστευόμαστε ούτε την παρουσία του ναυαγοσώστη.

5) Δεν αναθέτουμε την επιτήρηση του παιδιού στο μεγαλύτερο αδελφό ή σε ηλικιωμένα άτομα που ενδεχομένως δεν θα τα καταφέρουν σε δύσκολες στιγμές διάσωσης.

6) Δεν απομακρυνόμαστε ούτε για λίγο. Παίρνουμε και το παιδί μαζί μας.

7) Δεν του επιτρέπουμε να γευματίσει τρεις ώρες πριν το κολύμπι. Το ίδιο ισχύει και για εκείνον που θα έχει την επίβλεψη του παιδιού.

8) Δεν επιτρέπονται οι βουτιές σε άγνωστα νερά.

9) Σε περίπτωση αμφιβόλου βάθους και βυθού, τα παιδιά πρέπει να βουτάνε με τα πόδια.

10) Μάθετε το παιδί σας να κολυμπάει από τριών μηνών και θα γίνει υπεύθυνος και δεινός κολυμβητής.

tags:


tags: