Πασχαλινές αλλεργίες: Ποιες είναι και πώς μπορείτε να προστατέψετε τα παιδιά

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Aπό τον παιδίατρο Σπύρο Μαζάνη

Μπορεί να μην απουσιάσετε όλες τις μέρες του Πάσχα, όμως την Κυριακή του Πάσχα σίγουρα τα παιδιά με κάποιον τρόπο θα βρεθούν έξω στην εξοχή.


Η επαφή με την ανοιξιάτικη φύση και τα γιορτινά εδέσματα μπορεί να προκαλέσουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα που καλό θα ήταν να ξέρετε πώς θα τα αντιμετωπίσετε, θα τα προλάβετε ή θα τα θεραπεύσετε.

Έχετε, λοιπόν, να αντιμετωπίσετε δύο καταστάσεις: την ύπαιθρο και τα φαγητά.

Στην ύπαιθρο:

Αν υπάρχουν πολλά δέντρα και γύρη μπορεί να επηρεάσει τα μάτια των παιδιών και να πάθουν αλλεργική επιπεφυκίτιδα, πρήξιμο των βλεφάρων, τσίμπλες και φαγούρα. Καλό θα είναι να φοράνε γυαλιά ηλίου με δείκτη προστασίας τρία, ώστε η σκόνη και η γύρη να εμποδίζονται να φτάσουν στα μάτια τους.
Αν προσπαθήσουν να κόψουν λουλούδια με τα χέρια τους, τότε μπορεί να πάθουν αλλεργική δερματίτιδα και το δέρμα να κοκκινίσει, να πρηστεί και να έχει φαγούρα. Καλό θα ήταν να αποφύγουν να πιάνουν τα λουλούδια και τα χόρτα με γυμνά χέρια, ειδικά τα παιδιά που στο παρελθόν έχουν εμφανίσει κάποιο ανάλογα δερματικό ερεθισμό. Επίσης, καλό θα ήταν να φοράνε ρούχα με μακριά μανίκια.
Αν περπατάνε σε χωράφια και αγρούς μπορεί να εμφανίσουν ερεθισμούς στα πόδια από τη γύρη ή και τσουξίματα και φαγούρα από τοξικά φυτά, όπως οι τσουκνίδες. Καλό θα ήταν να φοράνε κλειστά παπούτσια και μακριά παντελόνια, ώστε να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τα φυτά και τη γύρη.
Τα επίπεδα της γύρης είναι αυξημένα κατά τις πρωινές ώρες και το απόγευμα. Καλό θα ήταν αυτές τις ώρες να αποφεύγουν να βρίσκονται έξω.
Όταν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο στην εξοχή καλό θα ήταν να μην ανοίγετε τα παράθυρα, όταν περνάτε από δάση ή χώρους που υπάρχει γύρη και έχει αέρα. Επίσης, το κλιματιστικό να μην είναι σε λειτουργία ανακύκλωσης, ώστε να μην εισέρχονται σκόνη και γύρη μέσα στην καμπίνα του αυτοκινήτου.
Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, να τινάζετε έξω τα ρούχα που φορούσατε, ώστε να μειώνεται η σκόνη και η γύρη που είναι πάνω τους.

Φαγητά:

Πολλά παιδιά μπορεί να είναι αλλεργικά σε διάφορες τροφές και να μην είναι ακόμη γνωστό. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν δοκιμάζουν νέες γεύσεις φαγητών, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας που βρίσκεστε. Σε κάθε τόπο χρησιμοποιούμε διαφορετικά μπαχαρικά και γενικά υλικά μαγειρέματος, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τροφικές αλλεργίες.
Το ίδιο ισχύει και με τα διάφορα γλυκά που αυτές τις ημέρες είναι άφθονα σε κάθε σπίτι. Ακόμα και τα αθώα τσουρέκια έχουν αυγά και ενδεχομένως ξηρούς καρπούς, αλλά και διάφορα βελτιωτικά στοιχεία για το φούσκωμά τους και την καλύτερη γεύση και εμφάνιση.
Οι τροφικές αλλεργίες εκδηλώνονται λίγα λεπτά ή και ώρες μετά την κατάποση και εμφανίζονται με εμετούς, διάρροιες και κοκκίνισμα του δέρματος με φαγούρα.
Οι βαφές των αυγών που θα πιάσουν τα παιδιά με τα χέρια τους, αν δεν είναι καλής ποιότητας μπορεί να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες.
Τα παιχνίδια που θα αγοραστούν και θα δοθούν στα παιδιά από τους οικείους τους, αλλά και από καταστήματα που θα δωρίσουν παιχνίδια με την αγορά άλλων προϊόντων, θέλουν πολλή προσοχή. Αν δεν είναι καλής ποιότητας από τη μία είναι επικίνδυνα για την πρόκληση ατυχημάτων και από την άλλη μπορούν να προκαλέσουν δερματικές αλλεργίες από την επαφή με τα χέρια των παιδιών.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να υπάρχει στο φαρμακείο σας ένα σιρόπι atarax, σταγόνες soldesanil, κρέμα κορτιζόνης elocon και μια ένεση κορτιζόνης με σύριγγες, ώστε αν υπάρξει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν κατόπιν οδηγιών από το γιατρό σας ή κάποιο γιατρό που θα βρεθεί στην περιοχή.