Οι στέρεες τροφές και πότε τις εισάγουμε. Φτιάξτε την πρώτη του φρουτόκρεμα (βίντεο)

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Μάθετε όσα χρειάζεται να ξέρετε για τις στέρεες τροφές

Από την ηλικία των έξι μηνών, οπότε αρχίζει και η μεταβατική περίοδος στη διατροφή του βρέφους, προστίθενται οι στερεές τροφές. Όσο απλό κι αν ακούγεται αρχικά, συχνά μπορεί και να μην είναι.


Το βρέφος το μόνο που ξέρει μέχρι την ηλικία αυτή είναι να πιπιλάει τη θηλή του μαστού της μητέρας του ή την τεχνητή θηλή του μπιμπερό.

Το κουτάλι, ένα πρωτόγνωρο αντικείμενο γι’ αυτό, του μοιάζει σαν κάτι περίεργο.

Χρειάζεται επιμονή και μεγάλη υπομονή στην αρχή, που συχνά οι νέοι γονείς δεν την έχουν (ας είναι καλά οι γιαγιάδες!).

Χρειάζεται ακόμα η εξασφάλιση ήρεμου περιβάλλοντος για την ώρα του φαγητού.

Εάν μπαινοβγαίνουν άτομα στο χώρο ή εάν χτυπάνε τα τηλέφωνα, η προσοχή του παιδιού αποσπάται και η διαδικασία του ταΐσματος δεν τελειώνει ομαλά.

Όταν αυτή διακόπτεται, το μεν παιδί από την πλευρά του δεν απολαμβάνει το φαγητό, και άρα δεν προσαρμόζεται εύκολα, η δε μάνα από τη δική της δεν αισθάνεται ικανοποίηση από το τάισμα, γεγονός σημαντικό γι’ αυτήν.

Εάν επιπλέον ο χρόνος της είναι περιορισμένος και πρέπει να φύγει για τη δουλειά της, τα πράγματα μπερδεύονται πιο πολύ.

Κάθε νέα τροφή προσφέρεται σταδιακά πολτοποιημένη, ώστε το βρέφος να μην πνίγεται – γιατί, φυσικά, δεν μπορεί να μασήσει!

Την πρώτη μέρα δίνουμε ένα-τρία κουταλάκια του γλυκού και συμπληρώνουμε το γεύμα με γάλα, γιατί δε θα χορτάσει με τη μικρή αυτή ποσότητα.

Διαλέγουμε μικρό κουταλάκι από τα κουταλάκια του γλυκού.

Κάθε μέρα αυξάνουμε την προσφερόμενη ποσότητα της νέας τροφής κατά δύο-τρία κουταλάκια, μέχρις ότου πάρει όση από αυτήν θέλει για να χορτάσει και να μη χρειάζεται γάλα συμπληρωματικά.

Πρακτικά ένα πλήρες γεύμα για την ηλικία αυτή φτάνει τα 20-25 κουταλάκια του γλυκού.

Στην αρχή μπορεί να επαρκούν και λιγότερα κουταλάκια.

Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι δεν έχουμε την απαίτηση να πάρει το μωρό μερίδα ενηλίκου για να χορτάσει και ακόμα ότι μπορεί να μη θέλει κάθε φορά την ίδια ποσότητα..

Υπάρχουν περίοδοι μερικών ημερών που πραγματικά τα μωρά τρώνε λιγότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα. Μετά, όμως, επανέρχονται.

Εάν κάποια προσφερόμενη τροφή δεν φαίνεται ν’ αρέσει στο βρέφος κι αυτό κλείνει πεισματικά το στόμα του, δεν το πιέζουμε.

Τη διακόπτουμε για 8-10 ημέρες και ξαναδοκιμάζουμε.

Τα διαφορετικά είδη στερεών τροφών προσφέρονται διαδοχικά. Η χρονική διαφορά εισαγωγής τους στο διαιτολόγιο του μωρού πρέπει να κυμαίνεται στις 5-8 ημέρες για να αντιληφθούμε εάν το βρέφος την ανέχεται καλά και δεν του προκαλεί αλλεργίες