Παιχνίδι στο αυτοκίνητο: Ασφάλεια μεν....Διασκέδαση δε!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Οι ημέρες του Πάσχα φτάνουν και κάποιοι από εμάς θα εκδράμουν για να απολαύσουν αυτές τις άγιες μέρες! Ευκαιρία για τα παιδιά να παίξουν και να χαρούν την ομορφιά της φύσης. Αν λοιπόν έχετε σχέδια απόδρασης, η ομάδα του all4mama.gr σας προτείνει τρόπους για να απασχολήσετε τα παιδιά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ενώ πηγαίνετε στον προορισμό σας με αυτοκίνητο.
Πριν από όλα όμως δε ξεχνάμε ποτέ την ασφάλεια μας και την ασφάλειά τους!!!

1. Κάθε επιβάτης πρέπει να φοράει ζώνη ή να κάθεται στο ειδικό κάθισμα ασφαλείας.
2. Μάθετε τα παιδιά να μην ανοίγουν τα παράθυρα και να μη βγάζουν ποτέ έξω τα χέρια τους ή το κεφάλι τους ακόμη κι αν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο.
3. Μην αφήνεις τα παιδιά σου μόνα στο αυτοκίνητο ακόμη και για μερικά λεπτά.
4. Πριν ξεκινήσετε οικογενειακώς για ένα μεγάλο ταξίδι βεβαιωθείτε ότι παιδιά σας και ειδικά τα μικρότερα σε ηλικία, δεν πεινούν, δεν διψούν, έχουν πάει τουαλέτα ή έχουν καθαρή πάνα, δεν ζεσταίνονται ή δεν κρυώνουν και κυρίως δεν ζαλίζονται μέσα στο αυτοκίνητο.
5. Μην αφήνεις τα παιδιά ελεύθερα στο αυτοκίνητο.
6. Βεβαιώσου ότι τα παιδιά είναι επαρκώς προστατευμένα από τον ήλιο με την κατάλληλη αντηλιακή προστασία στα παράθυρα.


Ώρα για διασκέδαση!

Παρακάτω θα βρεις μερικά χαρούμενα παιχνίδια που θα κρατήσουν τα παιδιά σας απασχολημένα κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Ο καλύτερος τρόπος είναι ο συνοδηγός (συνήθως η μαμά) να ασχοληθεί με αυτή τη διαδικασία ώστε ο οδηγός (συνήθως ο μπαμπάς) να οδηγεί απρόσκοπτα.

Για μωρά

1.Φτιάξτε φούσκες! Με το ειδικό υγρό και το ειδικό πινέλο φτιάξτε φούσκες και να είστε σίγουροι ότι το μωρό θα ενθουσιαστεί.

2.«Πάει ο λαγός να πιει νερό»: το γνωστό παιχνιδάκι που «περπατάς» με τα δάχτυλά σου από τις πατούσες μέχρι το λαιμουδάκι του μωρού είναι μια καλή λύση. Αν του βγάλεις καλτσούλες και παπουτσάκια θα του δώσεις και αέρα να αναπνεύσει!

3.Παιχνίδια με ήχους και φωτάκια που εφαρμόζουν στο καθισματάκι ασφαλείας ή στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος καθώς και πάνινα βιβλιαράκια είναι τρόποι να διασκεδάσει ένα μωρό.

Προσχολική ηλικία

1.Ονομάζω τα σύννεφα: ιδανικό παιχνίδι εάν υπάρχουν νεφώσεις στον ουρανό που παίρνουν διάφορα σχήματα. Βάλε τα παιδιά να περιγράψουν με τι μοιάζουν.

2.Μάθε τους ήχους! Πώς κάνει ένα φορτηγό; Μια αγελάδα; Ένα πουλί; Για κάθε χαρακτηριστικό αντικείμενο συναντάτε μάθε στα παιδιά τους ήχους και όταν τα ξανασυναντήσετε ζήτησέ τους να θυμηθούν τον ήχο!

3.Μαθαίνω τα χρώματα! Ονομάστε με τα παιδιά τα χρώματα πραγμάτων εντός και εκτός αυτοκινήτου και φτιάξτε κατηγορίες ανά χρώμα.

4.Οι 10 ερωτήσεις: για παιδιά + 5 ετών ενίοτε και για μικρότερα, βάλε μια λέξη στο μυαλό σου (πράγμα, ζώο κ.τ.λ.) και βάλε τα παιδιά να μαντέψουν τι σκέφτεσαι με ερωτήσεις. Ανάλογα με την ηλικία και τις γνώσεις των παιδιών δώσε τους βοήθεια και αύξησε το όριο των ερωτήσεων.

Παιχνίδι στο αυτοκίνητο: Ασφάλεια μεν....Διασκέδαση δε!

Σχολική ηλικία

1.Βρες πόσα αυτοκίνητα! Καλή μαθηματική άσκηση είναι να βάλεις τα παιδιά να μετρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα σε συγκεκριμένο χρόνο που θα τους βάλεις, π.χ. 1 λεπτό. Όποιος μετρήσει τα περισσότερα μπορεί να κερδίσει ένα έπαθλο.

2.Τραγουδήστε! Βάλτε μια λέξη και ο καθένας με τη σειρά πρέπει να τραγουδήσει τους στίχους ενός τραγουδιού που να περιέχει τη λέξη. Εάν τα παιδιά αγαπούν τα παιδικά τραγουδάκια βάλε λεξούλες από εκεί.

3.Βρες την πόλη! Αυτό μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο παιχνίδι για μεγαλύτερα παιδιά. Βάλτα να προσπαθήσουν να διαβάσουν τα γράμματα στις πινακίδες κυκλοφορίας των διερχόμενων αυτοκινήτων και να βρουν την πόλη που ξεκινάει με αυτά τα γράμματα ή μια λέξη με αυτά. Αρκεί τα γράμματα να παραμένουν πάντα στην ίδια σειρά. Μπορούν ν\\\' αποκλειστούν τα ονόματα όπως Νίκος, Μαρία, Κική, Σταμάτης κ.λ.π. ή και να επιτρέπονται. Έτσι μια πινακίδα ΔΟΚ 2568 να παράγει δοκάρι, διοίκηση, δοκιμή, δούκας κ.ά.