Μανικιούρ: Όλη η αλήθεια για το ημιμόνιμο και οι κρυφές ακτίνες UV

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η μόδα του shellac! Γνωρίζετε ότι κάθε φορά που στεγνώνετε το ημιμόνιμο βερνίκι νυχιών στις ειδικές συσκευές των nail salons βομβαρδίζετε τα χέρια σας με μια αρκετά μεγάλη δόση UV ακτινοβολίας;

Μανικιούρ: Όλη η αλήθεια για το ημιμόνιμο και οι κρυφές ακτίνες UV


Οι περισσότερες από αυτές λειτουργούν με εναλλαγή θερμού και ψυχρού αέρα. Υπάρχουν όμως και εκείνες που χρησιμοποιούνται συνήθως για το στέγνωμα του ημιμόνιμου βερνικιού με λάμπες UV.

Για τις τελευταίες, οι δερματολόγοι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο τύπος ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι συσκευές αυτές για να στεγνώσει το ειδικό ημιμόνιμο βερνίκι είναι αυτός που συνδέεται με τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος . Συγκεκριμένα οι λάμπες τους εκπέμπουν ακτίνες UVA, ανάλογες με αυτές των σολάριουμ, οι οποίες φτάνουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας και ευνοούν την πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων, πανάδων και χαλάρωσης.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος. Οι κατασκευαστές των συσκευών αυτών ισχυρίζονται ότι η UVA ακτινοβολία που εκπέμπεται ισοδυναμεί με μερικά λεπτά έκθεσης της επιδερμίδας στον ήλιο, επομένως η χρήση τους είναι απόλυτα ασφαλής.
Μανικιούρ: Όλη η αλήθεια για το ημιμόνιμο και οι κρυφές ακτίνες UV

Η αλήθεια ίσως βρίσκεται κάπου στη μέση. Εμείς πάντως θα σας συμβουλεύαμε, όταν κάνετε απλό μανικιούρ ή πεντικιούρ να προτιμάτε συσκευές που στεγνώνουν το βερνίκι με αέρα. Στην περίπτωση του ημιμόνιμου μανικιούρ, στο οποίο η χρήση συσκευών με λάμπες UV είναι απαραίτητη για τον πολυμερισμό του βερνικιού , θα σας προτείναμε να απλώνετε αντηλιακή κρέμα πριν τοποθετήσετε το χέρι σας στη συσκευή.