"Είμαι δυσλεκτικός": Το video για ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες που θα σας κάνει να κλάψετε!

Δημοσιεύθηκε στις

Ένα μικρού μήκους animation με τίτλο «I AM DYSLEXIC» κάνει το γύρω του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτό πρωταγωνιστεί ένα παιδί με δυσλεξία που «βομβαρδίζεται», στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, απο βιβλία και σημειώσεις και μας δίνει τα συναισθήματα και τις σκέψεις του σε ένα δύσκολο κόσμο για τους δυσλεκτικούς.


Το παιδί με δυσλεξία αδυνατεί να διαβάσει ή να γράψει, όχι επειδή βαριέται ή δεν προσπαθεί αρκετά αλλά επειδή στο μυαλό του υπάρχουν πολλά εμπόδια. Άγχος, αγωνία, απογοήτευση, προβληματισμός και συνεχής προσπάθεια για να ανταποκριθεί στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στο παιδί.

Από το animation γίνεται κατανοητή η ιδιαιτερότητα του παιδιού αλλά οι δημιουργοί του, Mads Johan Øgaard  και Katie Wyman, θέλουν να περάσουν το μήνυμα ότι το παιδί με δυσλεξία δεν είναι μόνο του, αφού υπάρχουν και άλλα παιδιά εκεί έξω που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Αυτό αποδεικνύεται και απο τα ποσοστά των παιδιών με δυσλεξία, ενώ αυτή αποτελεί την πιο συχνή μαθησιακή δυσκολία σε ποσοστό 70%-80%.

"Είμαι δυσλεκτικός": Το video για ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες που θα σας κάνει να κλάψετε!

Οι δύο δημιουργοί, που είναι και οι ίδιοι δυσλεκτικοί, αναφέρουν, σχολιάζοντας το βιντεάκι «κάναμε αυτή τη μικρού μήκους ταινία με την ελπίδα να βοηθήσουμε όσα παιδιά έχουν κάποιες μαθησιακές δυσκολίες και να τους πούμε ότι δεν πρέπει να νιώθουν αυτή την ιδιαίτερη μοναξιά». Και συνεχίζουν δηλώνοντας πως «θέλουμε να πούμε στα δυσλεκτικά παιδιά: ναι, αυτό είναι ένα δύσκολο ταξίδι, αλλά δεν είστε μόνοι και μπορείτε να ξεπεράσετε τα εμπόδια! Είναι κάτι που σε πολλούς από εμάς δεν το έχουν πει ποτέ. Ως εκ τούτου, θέλουμε να δουν αυτή την ταινία όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, με την ελπίδα ότι θα δώσει τη δύναμη σε όποιον τη χρειάζεται, να συνεχίσει».

Ο Mads Johan Øgaard δήλωσε ακόμη ότι: «ήταν πολύ σημαντικό για μένα όχι μόνο να αντιμετωπίσω τους δικούς μου αγώνες αλλά και να εκπαιδεύσω και να βοηθήσω αυτούς που δουλεύουν με άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ή έχουν μαθησιακές διαφορές οι ίδιοι. Θέλουμε επίσης οι άνθρωποι να είναι περήφανοι και να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι. Πιστεύουμε ότι το τρέχον σχολικό μας σύστημα δεν γνωρίζει πώς να χειριστεί αυτές τις μαθησιακές διαφορές και ότι πολλοί μαθητές δεν έχουν την κατάλληλη υποστήριξη που πρέπει να έχουν. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο τι είναι αυτό και ότι είναι δυνατόν να δημιουργήσετε όμορφα πράγματα όταν έχετε μία μαθησιακή ιδιαιτερότητα. Μοιραστείτε το με τον κόσμο!».

"Είμαι δυσλεκτικός": Το video για ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες που θα σας κάνει να κλάψετε!

H Katie Wyman από την πλευρά της αναφέρει «θέλαμε να σας βάλουμε στη θέση του χαρακτήρα, για να νιώσετε αρχικά απογοητευμένοι, και να αισθανθείτε αγαπητοί και αποδεκτοί όπως ο χαρακτήρας αισθάνεται στο τέλος της ταινίας. Αυτή η ταινία ξεκίνησε με ένα συναίσθημα, το να είσαι παιδί και να παλεύεις με το φόρτο των εργασιών του σχολείου».

«Ο μεγάλος στόχος της ταινίας είναι να εμπνεύσει μια αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα με κάποιο τρόπο και να αλλάξει πιθανώς τη ζωή πολλών νέων ανθρώπων που αγωνίζονται και μπορεί να αγωνιστούν στο μέλλον εξαιτίας της δυσλεξίας τους!» συμπληρώνει ο Mads Johan Øgaard.

"Είμαι δυσλεκτικός": Το video για ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες που θα σας κάνει να κλάψετε!

Η ταινία δημιουργήθηκε χωρίς καμία οικονομική αξίωση από μία ομάδα αποτελούμενη από 60 και πάνω φοιτητές, με τους περισσότερους να έχουν δυσλεξία ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες. Είναι μία συγκινητική και ταυτόχρονα προσπάθεια των δημιουργών να ευαιθητοποιήσουν το κοινό απέναντι στους δυσλεκτικούς.

Το κοινό, στην πλειοψηφία του, όπως δηλώνουν από τα σχόλια που λαμβάνουν οι δημιουργοί, είναι θετικό με το εγχείρημά τους. Λαμβάνουν πολλά ευχαριστήρια mails για το θέμα που άγγιξαν με την ταινία τους και ότι τους άλλαξε τη ζωή, ενώ πολλοί σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν και για εκπαιδευτικούς σκοπούς.