Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Όσα πρέπει να ξέρετε και να κάνετε αν το παιδί σας χαθεί!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από τη Μαρία Ροδίτη

Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του 6χρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τις ΗΠΑ.


Στην Ελλάδα τόσο η Αστυνομία όσο και το Χαμόγελο του Παιδιού συνεργάζονται, ώστε σε κάθε περίπτωση εξαφάνισης παιδιού να υπάρχει άμεση κινητοποίηση και αίσιο τέλος. Μάλιστα, το Χαμόγελο του Παιδιού λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000, η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί και στην οικογένειά τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης, τα οποία και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές. «Η Ευρωπαϊκή Γραμμή 116000  λειτουργεί σε 30 χώρες, γεγονός που σημαίνει ότι για παράδειγμα αν ένα Ελληνόπουλο χαθεί στην Αγγλία και οι γονείς του βρίσκονται στην Ελλάδα, μέσω της γραμμής αυτής θα υπάρξει κινητοποίηση και συνεργασία με την άλλη χώρα», λέει στο all4mama η Σία Κακαρούμπα, κοινωνική λειτουργός  στο Χαμόγελο του Παιδιού και συντονίστρια της Γραμμής 116000.

Εμείς στο all4mama, με την πολύτιμη βοήθεια της ΕΛΑΣ και του Χαμόγελου του Παιδιού, καταγράψαμε όλα τα στοιχεία και τις συμβουλές για τους γονείς, τα ίδια τα παιδιά, αλλά και τον κάθε πολίτη σε περίπτωση εξαφάνισης ενός μικρού παιδιού.

Πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία για το 2017

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Όσα πρέπει να ξέρετε και να κάνετε αν το παιδί σας χαθεί!

Κατά το διάστημα από 1/1/2017 έως και 31/12/2017 το Χαμόγελο του Παιδιού δέχθηκε μέσω της «Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000» 128 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισθέντων παιδιών εκ των οποίων:

  • 70 (54,5%) αφορούσαν σε φυγές εφήβων
  • 15 (12%) αφορούσαν σε γονικές αρπαγές
  • 38 (29,5%) αφορούσαν σε ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων
  • 5 (4%) αφορούσαν σε εξαφανίσεις ασυνόδευτων ανηλίκων

«Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαφανίσεων, δηλαδή το 70% περίπου, αφορά εφήβους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που ονομάζεται ''φυγές εφήβων''», αναφέρει η Σία Κακαρούμπα.

Από τα 128 περιστατικά που αναφέρθηκαν στον οργανισμό και είτε παρασχέθηκαν εξειδικευμένες υπηρεσίες, είτε δόθηκαν κατευθύνσεις  για το χειρισμό τους, βρέθηκαν τα 115 παιδιά (90%) ενώ σε 10 (8%) διεκόπη η επικοινωνία και 3 (2%) εξακολουθούν να αναζητούνται. Για 10 από τα 128 περιστατικά το Χαμόγελο του Παιδιού προέβη στην ενεργοποίηση του συστήματος Amber Alert, το οποίο ενεργοποιείται σε συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις.

Τι είναι το Amber Alert και πότε ενεργοποιείται

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Όσα πρέπει να ξέρετε και να κάνετε αν το παιδί σας χαθεί!

Σύμφωνα με τη Σία Κακαρούμπα, «πρόκειται για ένα Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης και ενημέρωσης περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών για τη λειτουργία του οποίου όλα τα ΜΜΕ συμβάλλουν τα μέγιστα». Για να ενεργοποιηθεί το Amber Alert Hellas σε περίπτωση εξαφάνισης ανηλίκου υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις:

  • Μικρή ηλικία του παιδιού
  • Σαφείς ενδείξεις που να δηλώνουν ότι μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή ή η υγεία του παιδιού
  • Λήψη φαρμακευτικής αγωγής από το παιδί
  • Υποψίες που να δηλώνουν πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού
  • Η ενεργοποίηση του συστήματος θα βοηθήσει στον εντοπισμό του παιδιού
  • Η αστυνομία αποφασίζει ότι η ενεργοποίηση του συστήματος δε θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί.

«Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι το γεγονός ότι το ‘’Χαμόγελο του Παιδιού’’ ψάχνει κάθε παιδί που εξαφανίζεται ανεξάρτητα από το θρήσκευμα, την εθνικότητα και την καταγωγή», επισημαίνει η Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Γραμμής 116000, Σία Κακαρούμπα. Και συμπληρώνει: «Για παράδειγμα, αυτήν την περίοδο αναζητάμε δύο παιδιά, ένα 8χρονο και ένα 10χρονο, τα οποία χάθηκαν από δομή φιλοξενίας. Για εμάς ΤΟ ΚΆΘΕ ΛΕΠΤΌ ΜΕΤΡΆΕΙ».

Τα αίτια των εξαφανίσεων 

«Γενικά στην Ελλάδα δεν έχουμε πολλές εξαφανίσεις παιδιών και όταν αυτό συμβαίνει κρατάει για μικρό χρονικό διάστημα. Δεν τίθεται ζήτημα απαγωγών. Το πιο ακραίο περιστατικό στην Ελλάδα ήταν η περίπτωση της μικρής Άννυ που είχε και άσχημη κατάληξη, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Οι κυριότεροι λόγοι που ένα παιδί φεύγει από το σπίτι του είναι είτε επειδή τσακώθηκε με τους γονείς του, είτε επειδή υπάρχουν προβλήματα συναισθηματικής-ερωτικής φύσεως στις σχέσεις αγοριών-κοριτσιών», δηλώνει στο all4mama η Υπεύθυνη Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου.

Τι πρέπει να ξέρει ένα παιδί αν χαθεί

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Όσα πρέπει να ξέρετε και να κάνετε αν το παιδί σας χαθεί!

Ο κίνδυνος να εξαφανιστεί ένα παιδί φαντάζει τόσο μακρινός σε όλους, ωστόσο είναι κάτι που αφορά όλους. Ο ρόλος του γονέα είναι να προετοιμάσει το παιδί του για όλους τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει σαν παιδί και σαν ενήλικας. Και η εξαφάνιση είναι ένας από αυτούς τους κινδύνους. Να θυμάστε ότι οι δικές σας συμβουλές μπορούν να του δείξουν το δρόμο για το σπίτι του!

  • Είναι λογικό να φοβηθεί
  • Να θυμάται τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του
  • Να θυμάται το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα παιδιά
  • Να μείνει σε μία γνωστή περιοχή και να μην απομακρυνθεί
  • Να μείνει σταθερός στο σημείο όπου ανακάλυψε ότι έχασε τη μαμά ή τον μπαμπά
  • Να μιλάει μόνο σε ανθρώπους που γνωρίζει ο ίδιος ή οι γονείς του
  • Οι αστυνομικοί μπορούν να βοηθήσουν. Ακόμα κι αν δεν είναι κοντά του κάποιος αστυνομικός, το παιδί μπορεί να καλέσει το 100.
Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν χάσουν το παιδί τους

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Όσα πρέπει να ξέρετε και να κάνετε αν το παιδί σας χαθεί!

Αναμφισβήτητα η εξαφάνιση του παιδιού αποτελεί το χειρότερο εφιάλτη για έναν γονέα. Είναι κάτι που ο καθένας απεύχεται. Παρ’όλα αυτά, δυστυχώς μπορεί να συμβεί σε κάθε σπίτι. Αν συμβεί, μέσα στον πανικό προσπαθήστε να:

  • Βρείτε την πιο πρόσφατη φωτογραφία και αναφέρετε ΑΜΕΣΑ την εξαφάνιση στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής σας. ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ Η ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ 24 ΩΡΩΝ.
  • Επικοινωνήσετε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα λάβετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις άμεσα, καθώς οι πρώτες ώρες και το τι θα γίνει μέσα σε αυτές παίζουν σημαντικό ρόλο για την έκβαση της εξαφάνισης.
  • Θυμηθείτε αν είχε λόγο να φύγει. Εάν είχε συμβεί κάτι. Είναι πολύ σημαντική πληροφορία για να προσεγγίσει κάποιος το παιδί.
  • Έχει ξαναφύγει έστω και για λίγο; Που έχει πάει; Με ποιόν μίλησε; Είναι σημαντικό να ελεγχθούν και αυτές οι πληροφορίες.
  • Έχει πάρει χρήματα; Ταυτότητα; Ρούχα;
  • Επικοινωνήστε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς. Πιθανότατα να βρίσκεται κάπου που νιώθει ασφάλεια.
  • Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του. Μέσω κινητού, sms, e-mail, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης (τύπου Facebook). Βοηθήστε το να καταλάβει ότι νοιάζεστε και το ψάχνετε.
  • Πείτε του Σ’ΑΓΑΠΩ, δείξτε την αγάπη σας. Δεν είναι δεδομένο ότι την ξέρει.
  • Οι ώρες και οι μέρες πιθανότατα περνούν και εσείς δεν κοιμάστε, δεν τρώτε για να μην απασχολείτε το μυαλό σας και είστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή. Όμως, και η δική σας σωματική κατάσταση είναι σημαντική για να φανείτε αποτελεσματικοί. Φάτε κάτι, πιείτε έναν χυμό, ξεκουραστείτε για να είστε πραγματικά έτοιμοι.
  • Σε περίπτωση που το παιδί επικοινωνήσει μαζί σας, δείξτε του την αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας και όχι το θυμό και την απογοήτευσή σας. Εξασφαλίστε την επικοινωνία μαζί του.

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: Όσα πρέπει να ξέρετε και να κάνετε αν το παιδί σας χαθεί!

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, το Χαμόγελο του Παιδιού πραγματοποιεί σήμερα, όπως κάθε χρόνο, μία εκδήλωση στο Ζάππειο.

Από τις 10 π.μ. θα βρίσκονται εκεί συγκεντρωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι του Χαμόγελου μαζί με τους πολύ στενούς συνεργάτες του, την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η κάθε υπηρεσία για το έργο που επιτελεί και την κινητοποίησή της κάθε φορά που ένα παιδί εξαφανίζεται. Επιπλέον, θα ανακοινωθούν και τα επίσημα πανελλαδικά στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ελληνικής Αστυνομίας- και ορισμένα διεθνή- για τις εξαφανίσεις παιδιών κατά το πρώτο 5μηνο του 2018.

tags:


tags: