Διαβήτης Κύησης: Μία μαμά εξομολογείται πώς μετά από περιπέτειες με τον διαβήτη κατάφερε να κρατά στην αγκαλιά της τα διδυμάκια της!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Μαρία Ροδίτη

Είστε έγκυος; Έχετε κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις για διαβήτη κύησης; Ξέρετε τι ακριβώς είναι;


Ο διαβήτης κύησης είναι μια κατάσταση κατά την οποία γυναίκες- χωρίς προηγουμένως να έχουν διαγνωστεί με διαβήτη- εμφανίζουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει επιληψία, αποβολή και πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα προβλήματα και να έχετε ένα υγιές μωρό. Σήμερα, λοιπόν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη σας παρουσιάζουμε μία πολύ ειλικρινή και συγκινητική μαρτυρία μιας μητέρας που ήρθε αντιμέτωπη με τον διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Για τη Celeste Smith δεν είναι κάτι άγνωστο ο διαβήτης κύησης. Η Celeste έχασε ένα μωρό λόγω της αμέλειάς της. Και όταν έμεινε και πάλι έγκυος στα δίδυμά της, Conor και Adam, εμφάνισε και πάλι διαβήτη κύησης. Παρακάτω μας εξηγεί τι εύχεται να ήξερε προτού μείνει έγκυος.

Διαβήτης Κύησης: Μία μαμά εξομολογείται πώς μετά από περιπέτειες με τον διαβήτη κατάφερε να κρατά στην αγκαλιά της τα διδυμάκια της!
Το διεθνές σύμβολο του διαβήτη
Πώς αποφάσισες να μοιραστείς αυτή την προσωπική ιστορία σου;

Θα ήθελα να διδάξω, να ενθαρρύνω και να παρακινήσω τις γυναίκες με διαβήτη κύησης και να προστατεύσω άλλες γυναίκες στις οποίες ακόμα δεν έχει εμφανιστεί για να δείξουν υπομονή και αντοχή.

Πώς ανακάλυψες ότι πάσχεις από διαβήτη κύησης;

Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη το μωρό γεννήθηκε νεκρό. Ο Noah μου γεννήθηκε στις 38 εβδομάδες. Δεν ήξερα ότι είχα διαβήτη κύησης μέχρι τη μέρα που γεννήθηκε ο Noah. Υποψιαστήκαμε ότι κάποια μέρα θα εμφάνιζα διαβήτη, επειδή έχω οικογενειακό ιστορικό, αλλά εκείνη τη στιγμή ο γιατρός μου δεν το συνέδεσε. Όταν ήθελα πάλι να μείνω έγκυος, άλλαξα γιατρό. Ο νέος γιατρός έλεγξε αμέσως τα επίπεδα γλυκόζης μου προτού μείνω έγκυος και το ίδιο έκανε μόλις έμεινα έγκυος. Έτσι, ανακάλυψα ότι και πάλι είχα διαβήτη κύησης.

Τι συμπτώματα είχες;

Το ζόρικο στην υπόθεση είναι ότι από το τίποτα ο διαβήτης κατά την κύηση φτάνει στα ύψη σε χρόνο dt. Kαι αυτό συμβαίνει μόνο κατά την εγκυμοσύνη χωρίς καμία προειδοποίηση νωρίτερα. Εγώ είχα πρησμένα χέρια και πόδια, κακή κυκλοφορία αίματος, ένιωθα τσιμπήματα στα χέρια και διαρκώς διψούσα- έπινα πάρα πολύ νερό.

Διαβήτης Κύησης: Μία μαμά εξομολογείται πώς μετά από περιπέτειες με τον διαβήτη κατάφερε να κρατά στην αγκαλιά της τα διδυμάκια της!

Είχες οικογενειακό ιστορικό στο διαβήτη;

Ναι, η μητέρα μου είχε διαβήτη τύπου 2 και τρεις από τις αδελφές μου, αλλά και ο αδελφός μου (έχω οκτώ αδέλφια συνολικά) έχουν διαβήτη. Βέβαια, αυτό οφείλεται και στις κακές συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το fast food και τα γλυκά, που μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη τύπου 2. Εν τω μεταξύ κανένας στην οικογένειά μου δεν αναγνώρισε τα συμπτώματα, αλλά και κανένας δεν έδινε σημασία: "Πιστέψτε στο γιατρό, γι' αυτό υπάρχουν οι γιατροί", μου έλεγαν.

Πώς διαχειρίστηκες το διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη;

Όταν ήμουν έγκυος στα δίδυμα ξεκίνησα με μετμορφίνη και στη συνέχεια με ινσουλίνη. Επίσης, έκανα κάθε μήνα εξετάσεις HbA1c και έλεγχα το σάκχαρο στο αίμα μου επτά φορές τη μέρα: όταν ξυπνούσα, πριν από κάθε γεύμα, μετά από κάθε γεύμα και πριν ξαπλώσω στο κρεβάτι. Τα δάχτυλά μου ήταν τρυπημένα παντού, δεν ήξερα πού αλλού να τρυπήσω. Αργότερα, πήγα σε διαιτολόγο, ο οποίος μου φάνηκε πολύ χρήσιμος. Μιλήσαμε για καλές διατροφικές συνήθειες και κάναμε πολλές αλλαγές στην καθημερινή διατροφή μου- άρχισα να τρώω περισσότερα φαγητά στον ατμό και όχι τόσο άμυλο (όπως πατάτες, ψωμί, ζυμαρικά). Και, βέβαια, άρχισα να γυμνάζομαι. Ο διαβητολόγος μου μου είπε ότι πρέπει να ασκούμαι καθημερινά, ακόμα κι αν ήμουν κουρασμένη μετά από μία μέρα στη δουλειά. Αυτόν τον καιρό, τα δίδυμα αγόρια μου είναι η γυμναστική μου, αφού τρέχω διαρκώς από πίσω τους και τα κυνηγάω. Προσπαθούμε να πηγαίνουμε βόλτες με τα παιδιά τα Σαββατοκύριακα σε πάρκα ή δίπλα στη θάλασσα.

Πόσο διέφερε η εγκυμοσύνη σου με τα δίδυμα σε σχέση με την πρώτη εγκυμοσύνη;

Ήταν εντελώς διαφορετική και φυσικά πολύ καλύτερη. Με τα δίδυμά μου είχα πλάι μου μια ομάδα γιατρών, οι οποίοι δεν πήραν κανένα ρίσκο και πρόσεξαν πολύ την υγεία τη δική μου και των μικρών μου. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι ακολουθούσα τη θεραπεία που πραγματικά χρειαζόμουν.

 

Διαβήτης Κύησης: Μία μαμά εξομολογείται πώς μετά από περιπέτειες με τον διαβήτη κατάφερε να κρατά στην αγκαλιά της τα διδυμάκια της!

 

Χρειάστηκε να αλλάξεις εξ ολοκλήρου τη διατροφή σου από τη στιγμή που 
διαγνώστηκες με διαβήτη κύησης;

Μετά από εννέα μήνες τόσης αυστηρότητας το μόνο που ήθελα ήταν ένα κέικ σοκολάτας. Ένα ολόκληρο κέικ σοκολάτας! Ωστόσο, ο γιατρός μου μου είπε ότι θα έπρεπε να συνεχίσω να είμαι προσεκτική. Μετά τη γέννηση των μωρών μου ο διαβήτης εξαφανίστηκε αμέσως, το πιστεύετε; Μου έκαναν εξετάσεις αίματος, το ίδιο και στα μωρά μου, και το σάκχαρο στο αίμα μας ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα. Αυτήν την περίοδο δεν είμαι τόσο αυστηρή με τη διατροφή μου όσο ήμουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά συνεχίζω να ακολουθώ μια υγιεινή διατροφή, διότι γνωρίζω ότι κινδυνεύω από διαβήτη τύπου 2. Επίσης, δε θέλω να δείξω στα αγόρια μου τον λάθος δρόμο, γιατί αν μη τι άλλο η οικογένεια είναι το πρότυπο για τα παιδιά.

Πώς βρίσκεις την ισορροπία ανάμεσα σε μια τρελή καθημερινότητα και σε μια 
υγιεινή διατροφή και άσκηση;

Ακούω τους γιατρούς μου, ακολουθώ πιστά το πρόγραμμα διατροφής μου και ασκούμαι καθημερινά. Πρέπει να είμαι επικεντρωμένη για την υγεία των μωρών μου. Η αλήθεια είναι ότι βοηθάει πολύ το γεγονός ότι ακολουθούσα πιστά ένα πρόγραμμα τους εννέα μήνες της κύησης και στο τέλος η ανταμοιβή ήταν εκπληκτική. Τα αγόρια μου ήταν αρκετά μεγάλα για δίδυμα (2.8kg το ένα) και απολύτως υγιή. Δε θα ξεχάσω ποτέ πόσο ανακουφισμένη ένιωθα να ακούω τα διδυμάκια μου να κλαίνε στην αίθουσα τοκετού. Έκλαιγαν και τα δύο ταυτόχρονα και ο γιατρός μου είπε ότι ακούγονταν σαν χορωδία!

 

Διαβήτης Κύησης: Μία μαμά εξομολογείται πώς μετά από περιπέτειες με τον διαβήτη κατάφερε να κρατά στην αγκαλιά της τα διδυμάκια της!

 

Τι είναι αυτό που κάνει τη ζωή σου γλυκιά;

Θα μπορούσα να πω τα ηλιοβασιλέματα και την ανατολή, θα μπορούσα να πω τη θρησκεία μου ή ακόμα τα cupcakes και τις σοκολάτες. Αλλά ο σύζυγός μου και τα αγόρια μου είναι το φως της ζωής μου και το να μοιράζομαι τα πάντα μαζί τους κάνει τη ζωή μου τόσο γλυκιά!

 

 

Διαβάστε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη κύησης!

 

 

 

tags:


tags: