Απίστευτη έρευνα: Και όμως τα παιδιά δεν παχαίνουν (μόνον) από το φαγητό!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα μωρά που ζουν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους είναι πιο πιθανό να γίνουν παχουλά, σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ρύπανση από το διοξείδιο του αζώτου, που εκπέμπεται από κινητήρες ντίζελ, όπως τα φορτηγά και τα λεωφορεία, θα μπορούσαν να διαταράξουν τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά καίνε το λίπος.


Η μελέτη διαπίστωσε επιπλέον ότι  παιδιά ηλικίας 10 ετών που ζούσαν σε μολυσμένες περιοχές όταν ήταν μωρά είναι, κατά μέσο όρο, 1 κιλό  βαρύτερα από αυτά που μεγάλωσαν σε περιβάλλον με καθαρότερο αέρα. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί  το πρώτο έτος της ζωής ενός μωρού είναι ένα «κρίσιμο παράθυρο», λένε οι ειδικοί, και οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά για το πού μεγαλώνουν τα παιδιά τους και πώς επηρεάζει αυτό την υγεία τους.

Η έρευνα έρχεται μετά την αποκάλυψη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι το 90% των παιδιών του κόσμου αναπνέει αέρα που δεν είναι  ασφαλής σε σχέση με την υγεία τους.

Τα παιδιά που περνούν το πρώτο έτος της ζωής τους σε περιοχές με υψηλά επίπεδα διοξείδιου του αζώτου από καυσαέρια οχημάτων, είναι πιθανό να είναι 1kg βαρύτερα από τους συνομηλίκους τους μέχρι την ηλικία των 10, όπως παρατήρησαν  ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας  Καλιφόρνια. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.318 παιδιά για να δουν πώς η ρύπανση επηρέασε το σωματικό τους βάρος αργότερα στη ζωή τους και αυτό που ανακάλυψαν ήταν συγκλονιστικό: τα παιδιά που πέρασαν το πρώτο έτος ζωής τους σε μια μολυσμένη περιοχή αύξησαν σημαντικά το βάρος.

Όπως σημείωσαν οι επιστήμονες της έρευνας: «Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η πρώιμη ζωή μπορεί να αποτελεί ένα κρίσιμο παράθυρο έκθεσης εκεί όπου η αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο για αύξηση βάρους σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε παιδική παχυσαρκία». Άλλες πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο αέρας που μολύνεται από τα οχήματα αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλού βάρους στα βρέφη και  υπογεννητικότητας.

Αν και η σαφής αιτία για το συσχετισμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παχυσαρκίας δεν έχει διευκρινιστεί η επικεφαλής Δρ. Jennifer Kim  της έρευνας δήλωσε: «Η πιο κοινή σκέψη είναι κάποια φλεγμονή σε οργανικά συστήματα, όπως είναι οι πνεύμονες, η οποία επηρεάζει όλο το σώμα και κυρίως τον εγκέφαλο που ρυθμίζει την όρεξη και τις αλλαγές στον μεταβολισμό του λίπους», λέει η Kim η οποία καταλήγει  «Θα παροτρύνουμε τους γονείς να δίνουν προσοχή πού ξοδεύουν το χρόνο τους τα μικρά παιδιά ειδικά να εξετάσουν εάν οι περιοχές αυτές βρίσκονται κοντά σε μεγάλους δρόμους. Το πρώτο έτος της ζωής είναι μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης διαφόρων συστημάτων στο σώμα [και] μπορεί να οπλίσει τη μελλοντική ανάπτυξη των παιδιών».

Ο καθηγητής Jonathan Grigg του Πανεπιστημίου Queen Mary αν και δεν συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian: «Η μελέτη αυτή που δείχνει τη σχέση μεταξύ αυξημένης σωματικής μάζας στα παιδιά και έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση στους μεγάλους δρόμους είναι σημαντική δεδομένου ότι είναι συμβατή με προηγούμενες μελέτες που δείχνουν συσχετισμό μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους ενήλικες».

Ωστόσο, χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα για να εξηγηθεί πώς οι εισπνοές τοξινών στους πνεύμονες επηρεάζουν τα λιπώδη κύτταρα σε όλο το σώμα.