"Τα παιδιά μου ζητούν φαγητό όλη την ημέρα! Τι να κάνω;"

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Από την παιδοδιατροφολόγο Όλγα Κούναρη MS RDN,
Registered Dietitian-Nutritionist

Αν προσφέρετε γεύματα και σνακ σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε 3 περίπου ώρες) και τα παιδιά σας εξακολουθούν να ζητούν φαγητό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ τους, οι 3 ερωτήσεις που ακολουθούν μπορεί να σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημά σας:
-Προσλαμβάνουν τα παιδιά σας αρκετά καλά λιπαρά;
Τα καλά λιπαρά κάνουν το φαγητό ελκυστικό και βοηθούν τα παιδιά να προσλάβουν επαρκείς θερμίδες. Βρίσκονται στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο, τα ψάρια.
-Τα σνακ των παιδιών σας περιλαμβάνουν συχνά χυμούς εμπορίου ή λιχουδιές με ζάχαρη ή σιρόπι φρουκτόζης/ γλυκόζης στα 3 πρώτα συστατικά;
Η υπερβολική συγκέντρωση ζάχαρης ή φρουκτόζης σε ένα σνακ έχει ως αποτέλεσμα απότομα σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρο του παιδιού με αποτέλεσμα να πεινά ξανά πολύ γρήγορα.
-Τρώνε τα παιδιά σας τόσο όσο θα ήθελαν από αυτό που τους προσφέρετε;
Αν τα παιδιά σας αφήνουν συχνά φαγητό στο πιάτο, είναι μεν πιθανόν να τρώνε τόσο όσο χρειάζονται μπορεί όμως και να αποσπάται η προσοχή τους από κάτι άλλο ή να θέλουν να παίξουν με αποτέλεσμα να σηκώνονται από το τραπέζι χωρίς να έχουν χορτάσει. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πιέζουμε ένα παιδί να φάει περισσότερο ωστόσο είναι σημαντικό κάθε φορά που το παιδί λέει οτι δεν θέλει άλλο να του κάνουμε τη παρακάτω ερώτηση/ υπενθύμιση: "Είσαι σίγουρος οτι έχεις χορτάσει;" ή " Αισθάνεσαι την κοιλίτσα σου γεμάτη;" "Να σου θυμίσω οτι δεν θα φας ξανά κάτι μέχρι πχ το βραδινό που θα είναι σε 3 ώρες".


Μερικές επιπλέον συμβουλές για παιδάκια κάτω των 3 ετών που ζητούν συνέχεια φαγητό:

- προσφέρετε τα γεύματα/σνακ κάθε 2-2.5 ώρες
- μην έχετε σνακ, ψωμί και λιχουδιές στο οπτικό πεδίο του παιδιού ή σε ντουλάπια που φτάνει
- όταν το παιδί επιμένει να φάει επαναλάβετε ήρεμα οτι θα φάει σε λίγο. Αρχικά θα αντιδράσει άλλα μετά απο 2-3 ημέρες που θα έχετε επιμείνει στο πρόγραμμα θα προσαρμοστεί.

Είναι σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά να μην τσιμπολογούν και να μην πίνουν χυμούς ή γάλα στα ενδιάμεσα των γευμάτων/ σνακ. Όταν τηρούμε αυτούς τους κανόνες και προσφέρουμε γεύματα και σνακ με πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε ισορροπημένα.