Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Αιγυπτιακά παραμύθια, ντετεκτιβικές ιστορίες, μουσικές εκπλήξεις για μικρά παιδιά αλλά και διεισδυτικές ματιές στο σήμερα σε μια επιλογή από τις νέες κυκλοφορίες.

Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!


Ένα από τα πολλά παραμύθια της αρχαίας αιγυπτιακής λογοτεχνίας που σώθηκαν γραμμένα σε πάπυρους, «Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα» έρχεται από τον 13ο αιώνα π.Χ. και μας ταξιδεύει στη χώρα του Νείλου. Σε ελεύθερη απόδοση της Εύης Παπαδοπούλου και επιστημονική επιμέλεια του Βασίλη Χρυσικόπουλου και με την ξεχωριστή εικονογράφηση της Farida El Gazzar, οι μικροί αναγνώστες του βιβλίου γνωρίζουν τον νέο πρίγκιπα της Αιγύπτου, που αποφασίζει να ταξιδέψει στις χώρες γύρω από το Νείλο και να γράψει τη δική του μοίρα, αρνούμενος να ζήσει μέσα στον φόβο εξαιτίας μιας παλιάς προφητείας. Πρόκειται για μια νέα σειρά των πάντα προσεγμένων εκδόσεων Μάρτης - περιμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια.
Εκδόσεις Μάρτης, € 12,40

Ο άνθρωπος φωτιά
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Μετά το βραβευμένο «Το Κουτί» (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου ) ο Κωνσταντίνος Πατσαρός επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης για παιδιά ηλικίας από 12 ετών που για μια ακόμη φορά αντλεί από την ελληνική επικαιρότητα, αυτή τη φορά από τις πυρκαγιές στην επαρχία και συγκεκριμένα στο νησί όπου παραθερίζουν οι τρεις ήρωες, και με διεισδυτικό τρόπο μιλά για «μεγαλύτερα» κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα χωρίς να λείπει το στοιχείο της περιπέτειας και της νεανικής κουλτούρας.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, € 11

Μπαχ – Η πρώτη μου ορχήστρα
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Τί συμβαίνει όταν το ζωικό βασίλειο στήνει μια ορχήστρα και ερμηνεύει αριστοτεχνικά τα Βρανδεμβούργια Κονσέρτα και άλλα περίφημα μουσικά έργα του Μπαχ; Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο της κλασικής μουσικής ξεκινά, με οδηγό τον σπουδαίο Γερμανό συνθέτη. Αποσπάσματα από τα διασημότερα έργα του ζωντανεύουν με το πάτημα ενός κουμπιού, σ’ ένα μουσικό βιβλίο για παιδιά 3-6 ετών.
Εκδόσεις Διόπτρα, € 9,90

4½ φίλοι και οι άγρυπνοι νάνοι του κήπου - Βιβλίο 5ο
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Η αγαπημένη ντετεκτιβική παρέα των παιδιών από 8 ετών ξαναχτυπά. Το εύρημα της σειράς που υπογράφει ο Φρίντριχ Γιοαχίμ (μετάφραση Ιωάννα Αγγελάκη ) είναι ότι κάθε βιβλίο έχει και διαφορετικό αφηγητή και στο συγκεκριμένο το ρόλο αναλαμβάνει ο Πεντάμορφος, ο σκύλος της παρέας. Χιούμορ και περιπέτεια συνδυάζονται στην καινούργια αποστολή των «Κάλε και Σία» που συνδυάζει αντιπαθητικούς νοικάρηδες, εμπόριο κλεμμένων αντικών, καυγάδες τετράποδων και, φυσικά, νάνους κήπου.
Εκδόσεις Μίνωας, € 8,50.

Το αίνιγμα του Φαραώ
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Η αξιαγάπητη ηρωίδα τού Σερ Στιβ Στίβενσον, Άγκαθα Μίστερι, είναι μία επίδοξη ντετεκτιβ με εξαιρετική διαίσθηση. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο παρέα με τον ατζαμή ξάδερφό της Λάρι, τον πιστό της μπάτλερ και το γάτο Γουότσον για να λύσουν τα πιο περίπλοκα μυστήρια. Στο νέο βιβλίο της σειράς με τη χαριτωμένη ασπρόμαυρη εικονογράφηση του Στέφανο Τουρκόνι (μετάφραση Ελένη Τουλούπη ) μεταφερόμαστε μαζί τους στην Αίγυπτο, όπου μια ομάδα αρχαιολόγων ετοιμάζεται να φέρει στο φως τον τάφο ενός άγνωστου φαραώ όμως κάποιος θα βάλει φρένο στα σχέδιά τους.
Εκδόσεις Κέδρος, € 7,70.

Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Ένα από τα πιο αστεία και ταυτόχρονα διεισδυτικά βιβλία που διαβάσαμε τελευταία, από τον πολυγραφότατο και πολυβραβευμένο Βασίλη Παπαθεοδώρου με εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, για παιδιά από 8 ετών. Ο μικρός πρωταγωνιστής τρέχει πίσω από το μαγικό αυγό προσπαθώντας να το πάρει πίσω από όλους εκείνους που βλέπουν σε αυτό τη δική τους εκδοχή της ευτυχίας - από τη μπάλα των ποδοσφαιρόφιλων στο μαργαριτάρι της κοκέτας, τη λιχουδιά του λαίμαργου και το φεγγάρι των ερωτευμένων. Χιούμορ, δράση και κοινωνικός προβληματισμός σε ιδανική αρμονία σε ένα βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από ένα «αυγόδεντρο» στη Γερμανία και μιλά για το κυνήγι της ευτυχίας και για το τι τελικά είναι αυτή.
Εκδόσεις Καστανιώτη, € 12,72

Κόρη στο βυθό
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Αν ετοιμάζεστε για διακοπές στην Πάρο αυτό είναι το βιβλίο που πρέπει να πάρετε μαζί σας! Η Μαίρη Σάββα-Ρουμπάτη μας καλεί σε ένα περιπετειώδες ταξίδι σε κάθε σχεδόν γωνιά του νησιού αλλά και στη γειτονική Αντίπαρο που συνδυάζει την αγωνία της ιστορίας των τριών φίλων που μπλέκονται με μια σπείρα αρχαιοκαπηλίας με γλαφυρές περιγραφές για την ιστορία των νησιών - από τους θησαυρούς του Δεσποτικού ως την Εκατονταπυλιανή αλλά και άγνωστες λεπτομέρειες για τη λαογραφία και πρόσφατο παρελθόν. Για παιδιά από 9 ετών.
Εκδόσεις Μίνωας, €7,20

Άρθουρ Έβανς. Ο μάγος που ανακάλυψε την Κνωσό
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Μια μυθιστορηματική βιογραφία για παιδιά από 12 ετών που διαβάζεται με ενδιαφέρον και από τους μεγάλους. Μετά το «Ερρίκος Σλίμαν, ο μπακαλόγατος που ανακάλυψε την Τροία», η Πόπη Μαγουλά-Γαϊτάνου μας μεταφέρει στο ξημέρωμα του 20ού αιώνα όταν ο Άγγλος αρχαιολόγος σερ Άρθουρ Έβανς έφερε στο φως το ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα στην Κνωσό. Στη σημερινή Αθήνα ο δεκαπεντάχρονος Παναγιώτης ξεναγεί μια παρέα συνομήλικών του Γάλλων στο Σούνιο. Η επίσκεψη γίνεται η αφορμή να ενδιαφερθεί για την τραγική ιστορία του Αιγέα, και το ενδιαφέρον του να φτάσει μέχρι την Κνωσό και την ανακάλυψή της.
Εκδόσεις Κέδρος, €9,90

Νότια

Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Μια τρυφερή ιστορία για τη φιλία, τη συντροφικότητα αλλά και τον αποχωρισμό ξετυλίγεται στις πολύχρωμες σελίδες του λονδρέζου νέου συγγραφέα Ντάνιελ Ντάνκαν. Με ήρωα έναν ψαρά και ένα τραυματισμένο πουλί που γίνεται ο νέος του φίλος, τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω μαθαίνουν τη σημασία της συμπόνιας, της φροντίδας και της αφοσίωσης.
Εκδόσεις Φουρφούρι, € 11,69

Πράκτορες του Πλανήτη – Τα τέρατα των ωκεανών
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Στο τρίτο βιβλίο της σειράς «Πράκτορες του Πλανήτη» της Ελένης Ανδρεάδη, οι γνωστοί πια ήρωες Ιάσονας, Ανίτα, Μπεν και Μαρί-Λουίζ έρχονται αντιμέτωποι με τέσσερα τέρατα που απειλούν τους ωκεανούς. Θα προλάβουν να σώσουν τη θάλασσα μέσα στις διαθέσιμες 48 ώρες; Μαζί τους στη μυστική αυτή αποστολή είναι οι μικροί αναγνώστες που σκανάρουν με smartphone ή tablet τα επιπλέον πρακτορικά στοιχεία του βιβλίου στη σχετική εφαρμογή, και βοηθούν τους πράκτορες της Περιβαλλοντοπόλ να λύσουν το μυστήριο μαθαίνοντας παράλληλα τι πραγματικά απειλεί τη θάλασσα.
Εκδόσεις Μεταίχμιο, € 7,92

Άτλαντας για παιδιά – Φανταστικό ανθρώπινο σώμα
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Μια νέα τετράδα βιβλίων με τίτλο «Άτλαντας για παιδιά» παρουσιάζουν οι εκδόσεις Διόπτρα αυτό το καλοκαίρι. Ξεφυλλίσαμε το βιβλίο «Φανταστικό ανθρώπινο σώμα» που εξηγεί στα παιδιά με απλό και κατανοητό τρόπο όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν για τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος συνοδεία εύληπτης εικονογράφησης.
Εκδόσεις Διόπτρα, € 9,90

Οι τρεις εξερευνητές της Αλάσαρνας
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Καλοκαίρι στην Καρδάμαινα, ή αλλιώς στην αρχαία Αλάσαρνα της Κω, ο Μανώλης και οι φίλοι του αρχίζουν να εξερευνούν την περιοχή τους. Σκοτεινά υπόγεια και μυστηριώδεις σοφίτες, χτήματα κι αμμόλοφοι μπαίνουν στο στόχαστρο τους. Κατά την περιπετειώδη αυτή αναζήτηση "συναντιούνται" με τη Φίλιννα και την παρέα της. Τους χωρίζουν πάνω από 2.000 χρόνια, αλλά ένα άγαλμα, ένα θέατρο κι ένας κίονας συνδέουν τις δυο παρέες στις δυο παράλληλες ιστορίες του βιβλίου της Μαρίας Καζάντη για παιδιά 7-10 ετών.
Εκδόσεις Σαββάλας, € 9,90

Ο Πούκυ ταξιδεύει στο ελληνικό τραγούδι
Βιβλία για παιδιά : Συντροφιά για το καλοκαίρι!

Ο Πούκυ βάζει μπροστά το μαγικό του λεωφορείο και ξεκινά ένα μουσικό ταξίδι στις μελωδίες της Ελλάδας! Οι επισκέψεις του σε κάθε μέρος της χώρας «ντύνονται» μουσικά από τη Τζούλι Μασίνο με τους αντίστοιχους παραδοσιακούς ήχους του τόπου, κι έτσι ο ζωναράδικος της Αλεξανδρούπολης, οι καντάδες της Ζακύνθου, το τσάμικο της Λάρισας και η σούστα της Κρήτης δίνουν, μεταξύ άλλων, το ρυθμό στο τραγούδι του Πούκυ στο cd που περιλαμβάνει το βιβλίο, και συστήνουν στα παιδιά την ελληνική μουσική παράδοση.
Εκδόσεις Διάπλαση, € 13,50

Πηγή: athinorama.gr