Έχεις interview για δουλειά; Μην πας αν δεν έχεις διαβάσει αυτά τα 5 tips

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Η επαγγελματική συνέντευξη αποτελεί εξ' ορισμού μία εμπειρία αρκετά αγχωτική. Όσο εποικοδομητική κι αν είναι η συνάντηση με τον εν δυνάμει νέο σου συνεργάτη/εργοδότη, όσο κι αν τα προσόντα και οι προϋπηρεσία σου πληρούν τις προϋποθέσεις, η αίσθηση ότι δοκιμάζεσαι σου προκαλεί αμηχανία και κομπλάρισμα. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να "ντιλάρεις" την κατάσταση και να πας όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένη και σωστή στη νέα σου πρόκληση.

"Καθάρισε" τους λογαριασμούς σου στα social
Δεν νομίζουμε να συγκλονίζεσαι από την πληροφορία ότι το υποψήφιο αφεντικό- ή κάποιος από το HR- μπορεί να ρίξει μία ματιά στο προφίλ σου στο facebook ή στο instagram (αν το έχεις ανοιχτό). Στην εποχή μας το ιντερνετικό stalking είναι ένας θεμιτός τρόπος ώστε να δεις τι καπνό φουμάρει ο άλλος- έλα, το κάνεις κι εσύ. Οπότε καταλαβαίνεις γιατί η profile pic σου θα πρέπει να αντανακλά την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου (και όχι εσύ σε κάποια μπάρα πάνω με το παρεό κι ένα μπουκάλι τεκίλα στο χέρι, εκτός αν έχεις κάνει αίτηση για θέση χορεύτριας σε παραλιακό κλαμπ) και ο τοίχος σου να είναι γενικά νοικοκυρεμένος. Ό,τι δεν θες να βλέπει ο κόσμος, ρύθμισέ το να μη φαίνεται.


Ντύσου σωστά
Σε πήραν να πας. Μεγάλη χαρά! Και τώρα τι φοράμε; Το κεντρικό ερώτημα όταν προκύπτει συνέντευξη. Ακολουθεί η καλύτερη απάντηση, ετοιμάσου: Αυτό που θα φορέσεις στο interview πρέπει να είναι ένας συνδυασμός του προσωπικού σου στυλ και της φύσης της θέσης στην οποία στοχεύεις. Mην επιλέξεις κάτι εξαιρετικά κλισέ- το πιο κλασικό λευκό πουκάμισο με το πιο κλασικό μαύρο παντελόνι. Ρίξε πάνω σου κάτι που να έχει μία ιδιαίτερη λεπτομέρεια, έχοντας πάντα στο μυαλό σου όμως πού πας και ποιοι θα σε δουν. Είπαμε, στόχος είναι να δώσεις το στίγμα σου από την πρώτη κιόλας στιγμή. Dress to impress! Πάρε ιδέες από τα σχετικά θεματάκια που θα βρεις στο τέλος αυτού του κειμένου.

Τελειοποίησε το προφίλ σου στο LinkedIn
Έχεις, σωστά; Το LinkedIn υπερτερεί σε σχέση με το οποιοδήποτε απλό βιογραφικό κι ενισχύει την επαγγελματική σου ταυτότητα. Φρόντισε λοιπόν να το κρατάς ενημερωμένο, ενδιαφέρον, με τη σωστή φωτογραφία και όσο πιο διαδραστικό γίνεται. Αν έχεις τη δυνατότητα, διάνθισε τα projects και το portfolio σου με εικόνες, βίντεο και παρουσιάσεις. Βασικό επίσης να απομακρύνεις κάθε μη χρήσιμη πληροφορία. Ένα άψογο προφίλ στο LinkedIn ίσως κάνει τη δια ζώσης γνωριμία σας μία τυπική διαδικασία- γιατί θα έχουν αποφασίσει ήδη πως είσαι το κατάλληλο άτομο για τη θέση.

Πούλα σωστά τον εαυτό σου
Το ότι πρέπει να εκπέμπεις αυτοπεποίθηση και σιγουριά είναι επιεικώς αυτονόητο. Το ότι δεν πρέπει να εκπέμπεις αλαζονεία και "ξερολίαση" επίσης. Δες τι άνθρωπο έχεις μπροστά σου και προσαρμόσου αναλόγως. Επίσης, μην "πουλήσεις" κάτι που δεν έχεις. Αν είσαι φρέσκια στον επαγγελματικό στίβο, μην προσπαθήσεις να πείσεις ότι έχεις ΤΗΝ εμπειρία, αλλά εστίασε στο ότι έχεις όρεξη για δουλειά, νέες ιδέες και φιλοδοξίες. Αν διαθέτεις μεγάλη προϋπηρεσία, διαφήμισέ το χωρίς έπαρση. Το ξέρουν ήδη αυτό. Εκεί θα μετρήσει το πόσο εύκολα προσαρμόζεσαι στις νέες συνθήκες και πόσο αφοσιωμένη είσαι στους στόχους σου. Κι ό, τι κι αν ακούσεις, όσο καλό ή κακό είναι, μην αντιδράσεις ποτέ υπερβολικά. Παίξε το παιχνίδι σωστά.

Πηγή: ladylike.gr

tags:






tags: