Έρευνα: Τεράστιες οι ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουν τα παιδιά στη Βρετανία!

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Μαρία Ροδίτη

Οι γονείς καθημερινά βομβαρδίζονται με συμβουλές για το πώς πρέπει να περιορίσουν τη ζάχαρη από τη διατροφή των παιδιών τους και παροτρύνονται να αφαιρούν 2.500 κύβους ζάχαρης ετησίως.


Αυτό, άλλωστε, έδειξε και η μελέτη που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) σχετικά με την πρόσληψη ζάχαρης από τα παιδιά και ανακάλυψε τα συγκλονιστικά επίπεδα κατανάλωσης ζάχαρης μεταξύ των νέων της χώρας.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το μέσο 10χρονο παιδί στη Βρετανία έχει καταναλώσει ζάχαρη που θα έπρεπε να έχει καταναλωθεί σε 18 έτη, ενώ κανονικά συνιστάται τα παιδιά ηλικίας 10 ετών να μην καταναλώνουν περισσότερο από 20 έως 24 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με πέντε κύβους ζάχαρης.

Ωστόσο, η έρευνα του PHE διαπίστωσε ότι τα παιδιά της Βρετανίας καταναλώνουν καθημερινά κατά μέσο όρο 52,2 γραμμάρια ζάχαρης, δηλαδή οκτώ κύβους περισσότερους από τη συνιστώμενη ποσότητα ζάχαρης.

 

Έρευνα: Τεράστιες οι ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουν τα παιδιά στη Βρετανία!

 

Ο Βρετανικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας συνέλεξε τις πληροφορίες του από την εξέταση των οικιακών διατροφικών συνηθειών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα η κυβερνητική υπηρεσία ξεκινά μια εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους γονείς να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης των παιδιών τους.

Η εκστρατεία "Change4Life" στοχεύει να ενθαρρύνει τους γονείς να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους, πραγματοποιώντας το λεγόμενο «swap when you shop», δηλαδή να κάνουν απλές ανταλλαγές στις αγορές με εναλλακτικές μάρκες τροφίμων όπως γιαούρτι, ποτά και δημητριακά.

Οι επικεφαλής του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας εξηγούν ότι αυτή η μικρή αλλαγή θα μπορούσε να "απομακρύνει" τα κρυμμένα σάκχαρα από τις καθημερινές τροφές και να μειώσει κατά το ήμισυ τη λήψη σακχάρου στα παιδιά. Δηλαδή, για ένα ολόκληρο έτος, αυτή η τακτική θα μπορούσε να μειώσει τη ζάχαρη από τη διατροφή των παιδιών κατά 2.000 κύβους.

Η εκστρατεία του PHE έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η παιδική παχυσαρκία έχει αυξηθεί, με το ένα τρίτο των νέων να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο όταν ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στο δημοτικό σχολείο.

 

Έρευνα: Τεράστιες οι ποσότητες ζάχαρης που καταναλώνουν τα παιδιά στη Βρετανία!

 

Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας υποστηρίζει ότι οι υπέρβαροι νέοι είναι πιθανό να παραμείνουν υπέρβαροι όσο μεγαλώνουν και να καταλήξουν να κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από καρδιακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου.

«Τα παιδιά καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αλλά οι γονείς μπορούν να αναλάβουν δράση τώρα για να αποτρέψουν τις οδυνηρές συνέπειες που θα προκύψουν με την πάροδο των ετών», δήλωσε η επικεφαλής διατροφολόγος του PHE, Alison Tedstone.

«Για να γίνει αυτό πιο εύκολο για τις πολυάσχολες οικογένειες, το ''Change4Life'' προσφέρει μια απλή λύση - κάνοντας απλές ανταλλαγές κάθε μέρα, ώστε τα παιδιά μπορούν να τρέφονται με πιο υγιεινά γεύματα και ποτά, μειώνοντας σημαντικά την πρόσληψη ζάχαρης».

 

Διαβάστε εδώ πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη μνήμη και την αντίληψη ενός παιδιού!

 

tags:






tags: