SEARCH

Υπέροχες χυλοπίτες με σάλτσα κιμά και γιαουρτιού

Από τη *Θέμιδα Καρδιόλακα

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά

Όσο αγαπάω τα παραδοσιακά φαγητά, άλλο τόσο αγαπάω να τα "πειράζω" λίγο. Άλλωστε, αν δεν πειραματιστείς στην κουζίνα με όλα αυτά τα υλικά που διαθέτεις, πού θα πειραματιστείς;

Έτσι προέκυψε αυτή η συνταγή. Ένα Σάββατο που ήμουνα στο σπίτι και μαγείρευα, καθόταν η Μαρία δίπλα μου και έτρωγε γιαούρτι. Μόλις λοιπόν ήταν σχεδόν έτοιμες οι χυλοπίτες μας, μου λέει: "Μαμά, βάζουμε μέσα λίγο γιαούρτι να δούμε πώς θα βγει;". "Και δε βάζουμε;", σκέφτηκα.

Η έμπνευση της Μαρίας πρόσθεσε μία ακόμα παραλλαγή του αγαπημένου μας κιμά στο μενού του σπιτιού μας, την οποία τιμάμε συχνά.

Και επειδή ο Νικόλας δε μπορεί να φάει ζυμαρικά χωρίς τυρί, θέλουμε και εκεί την ποικιλία μας. Και με αυτές τις παραδοσιακές χυλοπίτες, αγαπάμε την πρόβεια γραβιέρα.

Τι χρειαζόμαστε
  • 400 γρ. χυλοπίτες
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
  • 400 γρ. ντομάτες ή μία κονσέρβα ντοματίνια
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • 80 γρ. πρόβεια γραβιέρα
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο φρέσκο πιπέρι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
Τι κάνουμε

1.       Ρίχνουμε σε βαθύ αντικολλητικό σκεύος τον κιμά με το λάδι και τον σοτάρουμε.

2.       Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για 4-5 λεπτά.

3.       Προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και 1 1/2 κούπα νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν.

4.       Ρίχνουμε τις χυλοπίτες και προσθέτουμε νερό, μέχρι να καλυφθούν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε τις χυλοπίτες (αν χρειαστεί, ρίχνουμε και άλλο νερό).

5.       Ένα λεπτό πριν να είναι έτοιμες, ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε.

6.       Τις κατεβάζουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με την γραβιέρα.

*H Θέμις Καρδιόλακα είναι σεφ και blogger του mamaknows.gr. Eχει γράψει τα βιβλία "Μαμά δεν τρώω πράσινα",  "Όχι πια γλουτένη , μαμά", "Τι θα φάω στο σχολείο, μαμά;"

 

 

 

 

tags:


tags: