"Το μικρό μου εκφράζει συχνά πολλές φοβίες για το σκοτάδι, τα ζώα κ.α. Πώς να το διαχειριστώ";
Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση
Απαντά η Ελευθερία Μουστάκα, Κλινική Ψυχολόγος
"Καλησπέρα σας. Τον τελευταίο καιρό παρατηρώ τον γιό μου που είναι 6 ετών να εκφράζει πολλές φοβίες αναφορικά με το σκοτάδι και τα ζώα. Δε θέλει να κοιμάται μόνος του στο δωμάτιο του και κάθε φορά που πάω να φύγω από το δωμάτιο κλαίει. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω να διαχειριστεί τους φόβους του; Σας ευχαριστώ πολύ."
Αγαπητή αναγνώστρια όλοι θυμόμαστε να έχουμε βιώσει κατά τη διάρκεια των παιδικών μας χρόνων ποικίλους φόβους, καθώς αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της παιδικής ηλικίας. Η ένταση των φόβων αυτών ποικίλει από παιδί σε παιδί, από τη μία ηλικία στην άλλη, καθώς και το αντικείμενο του φόβου των παιδιών διαφοροποιείται. Καθώς εξερευνούν τον κόσμο τους και καλούνται να διαχειριστούν πολλές προκλήσεις σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο, τα μικρά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι, τα φαντάσματα, τα ζώα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.
Τι θα μπορούσες να κάνεις λοιπόν εσύ για να βοηθήσεις το γιο σου;
- Αρχικά, συζήτησέ το μαζί του. Άκουσε τι είναι ακριβώς αυτό που φοβάται και πόσο πολύ το φοβάται. Εξήγησέ του ότι τα περισσότερα παιδιά μικρής ηλικίας έχουν φοβίες και πώς με τη δική σου υποστήριξη και αγάπη θα τις ξεπεράσει.
- Μην υποτιμήσεις και μην κοροϊδέψεις το παιδί για τους φόβους που έχει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις με αυτό τον τρόπο στο παιδί είναι να νιώσει μειονεκτικά σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά και να ντρέπεται για τον εαυτό του.
- Σε καμία περίπτωση μην το εξαναγκάσεις να έρθει σε επαφή με το αντικείμενο του φόβου του βίαια. Για παράδειγμα ένα παιδί που φοβάται να κοιμηθεί μόνο του σε ένα σκοτεινό δωμάτιο με την πόρτα κλειστή δε θα ωφεληθεί με το να το εξαναγκάσεις να κοιμάται σε ένα δωμάτιο κατασκότεινο μόνο του. Ο λόγος που αυτή η κίνηση δε θα βοηθήσει είναι γιατί το παιδί εκείνη την ώρα νιώθει πως δεν κατανοείτε και δεν αφουγκράζεστε το φόβο του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε όμως εσείς είναι να το ενθαρρύνετε να έρθει σε επαφή με το αντικείμενο του φόβου του σταδιακά.
Εάν όμως παρατηρήσετε ότι περνά μεγάλο χρονικό διάστημα και ο φόβος του παιδιού μετατρέπεται σε φοβία, τότε θα ήταν ωφέλιμο να επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχολόγο, ο οποίος θα κάνει αξιολόγηση της φοβίας του παιδιού και θα βοηθήσει στη σωστή αντιμετώπιση.