Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη: Τι είναι ο διαβήτης και τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μορφές του στους ενήλικες και στα παιδιά;

Δημοσιεύθηκε στις

Από τη Μαρία Ροδίτη

Η Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη γιορτάζεται παγκοσμίως κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου στην πάθηση, στην πληροφόρηση, καθώς και στην κινητοποίηση όλων  για προληπτικές εξετάσεις. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος (εφ' όρου ζωής νόσημα) διαταραχής της γλυκόζης στο αίμα, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και φύλο και ασχέτως κληρονομικού ιστορικού.


Η 14η Νοεμβρίου ήταν η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα γιατρού Frederick Banting (1891-1941), ο οποίος και ανακάλυψε την ινσουλίνη, μια ορμόνη ζωής, και έσωσε εκατομμύρια ζωές. «Προ ανακαλύψεως της ινσουλίνης, ο ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης τύπου 1 ήταν μία θανατηφόρα ασθένεια», εξηγεί στο all4mama η ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος Μόνικα Μαθιοπούλου.

 

Οι τύποι διαβήτη

 

Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη: Τι είναι ο διαβήτης και τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μορφές του στους ενήλικες και στα παιδιά;
Το διεθνές σύμβολο του διαβήτη

 

Οι βασικοί τύποι διαβήτη είναι οι εξής: Ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2, ο διαβήτης κύησης και άλλες σπάνιες μορφές κληρονομημένου διαβήτη.

«Συχνότερος τύπος είναι ο διαβήτης τύπου 2 ή αλλιώς ενηλίκων, όπως τον έλεγαν παλαιότερα. Αυτή η μορφή διαβήτη θεραπεύεται κυρίως με χάπια. Σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί συμπληρωματική θεραπεία με ινσουλίνη στην πορεία.

Ο διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος ή παιδικός-νεανικός σε παλαιότερη ορολογία) αφορά το  5% των ασθενών, θεραπεύεται εξ αρχής και μόνη θεραπεία είναι η ινσουλίνη.

Όσον αφορά το διαβήτη κύησης, αυτός είναι παροδικός και εμφανίζεται μόνο την περίοδο της εγκυμοσύνης. Συνήθως, μετά τη γέννηση του βρέφους υποχωρεί. Όποιες άλλες σπάνιες μορφές κληρονομημένου διαβήτη υπάρχουν, θεραπεύονται κατά κύριο λόγο με την ινσουλίνη», επισημαίνει η ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος Μόνικα Μαθιοπούλου.

 

Συμπτώματα

 

 

Ο διαβήτης προειδοποιεί για την έλευσή του και όσο πιο άμεσα το καταλάβουμε τόσο το καλύτερο.  Μην αγνοήσετε, λοιπόν, τα σημάδια του (για κάθε τύπο διαβήτη):

  • Συχνή και αυξημένη διούρηση (πολυουρία και συχνοουρία)

Η νόσος του διαβήτη οφείλεται στα αυξημένα ποσοστά ζαχάρου στο αίμα και ένας τρόπος για να ξεφορτωθεί το σώμα αυτό το επιπλέον ζάχαρο είναι μέσω της ούρησης. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν έχουν συνείδηση του πόσο συχνά επισκέπτονται το μπάνιο, αλλά ένας εύκολος τρόπος να το διαπιστώσετε είναι αν παρατηρήσετε πόσες φορές διακόπτετε τον βραδινό σας ύπνο για να πάτε τουαλέτα. Αν συμβαίνει περισσότερες από 2 φορές τη νύχτα, τότε ίσως είναι ώρα για μια γενική αίματος.

  • Αυξημένη δίψα (πολυδιψία)

Η συχνή ούρηση είναι λογικό να σας αφήνει με το αίσθημα της ξηρότητας και την αυξημένη δίψα. Σε αυτή την περίπτωση, το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι ασθενείς, είναι η κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών για την ικανοποίηση της δίψας, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη τη ροή ζαχάρου στο αίμα και την κατάληξη στο ίδιο σημείο από όπου ξεκίνησε το πρόβλημα.

  • Απώλεια βάρους/μυικής μάζας και λίπους σε καταστάσεις ινσουλινοπενίας (ελλείψεως ινσουλίνης)

Η απώλεια  βάρους οφείλεται σε δυο κύριους παράγοντες: ο ένας είναι τα νερά που χάνετε μέσω της συχνής ούρησης και ο δεύτερος έχει να κάνει με τις θερμίδες που χάνετε μέσω της ούρησης και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν απορροφώνται από τον οργανισμό σας όλες οι θερμίδες του ζαχάρου λόγω ελλιπούς διαχείρισής του. Γι΄αυτό και μόλις αρχίσει η σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη, παρατηρείται αύξηση του βάρους, το οποίο είναι καλό σημάδι, καθώς δείχνει ισορροπημένα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα.

 

Ο διαβήτης τύπου 1- Παιδικός/Νεανικός Διαβήτης

 

Παγκόσμια Ημέρα του Διαβήτη: Τι είναι ο διαβήτης και τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μορφές του στους ενήλικες και στα παιδιά;

 

«Πολλοί χαρακτηρίζουν τον διαβήτη τύπου 1 ως νεανικό ή παιδικό διαβήτη. Παρά τη γενική πεποίθηση, ο διαβήτης τύπου 1 δεν αποτελεί παιδιατρικό νόσημα. Πράγματι, συνήθως εκδηλώνεται στην παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αργότερα... σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 είναι ενήλικες, όχι παιδιά», τονίζει η Μόνικα Μαθιοπούλου.

Ουσιαστικά, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα εμφανίζονται λόγω αδυναμίας του σώματος (συγκεκριμένα του παγκρέατος) να παράγει την ορμόνη που ονομάζεται ινσουλίνη.

Σύμφωνα με την κα Μαθιοπούλου, «ο διαβήτης δεν έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής, ούτε με κακή διατροφή, παχυσαρκία ή έλλειψη άσκησης. ΑΠΛΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα. Δηλαδή, ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στο σώμα και καταστρέφει μοναδικά κύτταρα που παράγουν την απαραίτητη για τη ζωή ορμόνη, που λέγεται ινσουλίνη.

Απαιτεί εφ' όρου ζωής παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης και ρύθμιση αυτών με κατάλληλη δόση ινσουλίνης. Αξίζει να αναφέρω ότι δεν υπάρχουν διατροφικοί περιορισμοί. Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 μπορούν να φάνε τα πάντα, ακόμα και γλυκά! Ούτε στη ζωή του υπάρχουν περιορισμοί. Ο καλά εκπαιδευμένος ασθενής με διαβήτη τύπου 1 ζει ακριβώς όπως οι συνομίληκοί του. Κι αν ακόμα εσείς που πάσχετε από διαβήτη τύπου 1 δεν τον έχετε εντάξει στη ζωή σας κάνοντάς τον τρόπο ζωής, κάντε το τώρα! Μην κάνετε το αντίθετο!
Εξάλλου, στις μέρες μας η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σημαντικά. Υπάρχουν μετρητές γλυκόζης, αλλά και συστήματα για συνεχή παρακολούθηση της γλυκόζης, που διευκολύνουν ιδιαίτερα την καθημερινότητα του πάσχοντος. Επίσης, κυκλοφορούν και ινσουλίνες σε προγεμισμένα στυλό (πένες) με πάρα πολύ μικρές βελονίτσες για εύκολη, ανώδυνη και αποτελεσματική χρήση.
Το σημαντικότερο όλων και αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι
ο διαβήτης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. Ο καθένας, με την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση από τον θεράποντα ιατρό του, μπορεί να ζήσει μία φυσιολογική ζωή μέχρι τα βαθειά γεράματα. Η ινσουλίνη μάς έδωσε ζωή...».
Διαβάστε εδώ τη συγκινητική ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που διαγνώστηκε με διαβήτη!

tags:






tags: