Έρευνα: Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη μνήμη και την αντίληψη ενός παιδιού!

Δημοσιεύθηκε στις

*από τον Χάρη Γεωργακάκη

Το υψηλό σωματικό βάρος αποτελεί ένα παράγοντα αρνητικό για την υγεία των παιδιών. Υπέρταση, υπερλιπιδαιμίες, σακχαρώδης διαβήτης, μυοσκελετικά αποτελούν κάποια από τα προβλήματα που σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία. Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Obesity, έρχεται να προσθέσει άλλο ένα τομέα της υγείας ενός παιδιού που μπορεί να συνδέεται με το υψηλό σωματικό βάρος στα πρώτα χρόνια ζωής του. Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη παιδιά που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, έχουν χαμηλότερα σκορ σε τεστ μνήμης και αντιληπτικής ικανότητας στην ηλικία των 5 και 8 ετών.


Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 233 παιδιά. Τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των παιδιών μετρήθηκαν στην ηλικία των 2 ετών, ενώ στα 5 και 8 έτη, τα παιδιά πραγματοποίησαν μια σειρά από τεστ, μέσω των οποίων αξιολογήθηκαν οι γνωσιακές τους ικανότητες, η μνήμη, η προσοχή και η παρορμητικότητα. Συνολικά, παρατηρήθηκε πως τα παιδιά που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα ή βρίσκονταν κοντά στο όριο του υπέρβαρου στην ηλικία των 2 ετών, είχαν χαμηλότερα σκορ σε τεστ μνήμης και αντιληπτικής ικανότητας στην ηλικία των 5 ή 8 ετών. Επιπλέον, το αυξημένο βάρος στην ηλικία των 2 ετών φάνηκε να συνδέεται και με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στη σχολική ηλικία.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, υπάρχουν διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η αυξημένη συσσώρευση λίπους σε μικρή ηλικία θα μπορούσε να επηρεάσει τη νευρολογική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα προ-φλεγμονωδών μορίων μπορεί να επιδρούν σε περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την αντιληπτική ικανότητα και τη μνήμη. Κλείνοντας, αναφέρουν πως το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό και συνεπώς απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση των παραπάνω συσχετίσεων.

Έρευνα: Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη μνήμη και την αντίληψη ενός παιδιού!*Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιαγγειακής Υγείας και Διατροφής
Διευθυντής διατροφικού portal και επιστημονικής ομάδας "Νέα Διατροφής" (www.neadiatrofis.gr)
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ραδιοφωνικού σταθμού EASY 97,2 (του Ομίλου ΑΝΤ1) 
1ο γραφείο :Ριζάρη 26, 11635, Χίλτον
2ο γραφείο : Μυκόνου 8, Βούλα
τηλ. 2107255644