Νωπό ή παστεριωμένο γάλα για το παιδί μου; Από το Σπύρο Μαζάνη

Δημοσιεύθηκε στις | Τελευταία Ενημέρωση

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι γονείς στρέφονται στην αναζήτησή διατροφικών προϊόντων που νομίζουν ότι είναι πιο φυσικά, υγιεινά και προσδίδουν καλύτερη ποιότητα ζωής στα παιδιά τους και στους εαυτούς τους. Αν και η πρόθεσή τους είναι δικαιολογημένη, στην πράξη κινδυνεύουν να επιλέξουν ακατάλληλα και επικίνδυνα προϊόντα τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες στο παιδί τους, άθελά τους φυσικά, άλλα λόγω έλλειψης ειδικών γνώσεων.

Μια από τις πιο δημοφιλείς διατροφικές αναζητήσεις είναι η επιλογή του γάλακτος και το δίλημμα ανάμεσα στο νωπό και το παστεριωμένο. Ο παιδίατρος του TLIFE Δρ. Σπύρος Μαζάνης σου δίνει βασικές και καθοριστικές οδηγίες:


Νωπό γάλα θεωρείται εκείνο που αρμέγεται κατευθείαν από τους μαστούς του ζώου (αγελάδα, πρόβατο, κατσίκα, βουβάλι) και το οποίο δεν έχει βραστεί ή θερμανθεί σε θερμοκρασία πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου. Είναι αυτό που ουσιαστικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι το μοναδικό καθαρά λεγόμενο φρέσκα γάλα.

Παστεριωμένο είναι εκείνο που δέχεται μια θερμική επεξεργασία από 72 έως 135 βαθμούς Κελσίου σε διάρκεια από ένα έως 20 δευτερόλεπτα. Είναι αυτό που αντικατέστησαν οι γαλακτοβιομηχανίες με τα σύγχρονα μηχανήματα, από το να βράζει το γάλα σε κατσαρόλες στο σπίτι.

Ποιο γάλα πρέπει να πίνουν τα παιδιά και οι έγκυες;

Όλοι ξέρουμε ότι το γάλα και τα προϊόντα του (γιαούρτι, τυρί, κρέμες κ.α.) προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Όμως, με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επιλέγετε το νωπό γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα του.

Αν και οι ένθερμοι υποστηρικτές του νωπού γάλακτος πιστεύουν ότι προσφέρει περισσότερα ευεργετικά αποτελέσματα, δεν έχουν δίκιο. Έστω και αν το νωπό γάλα προέρχεται από υγιή ζώα του παππού και της γιαγιάς και έστω και αν αρμέγεται με τους πιο σωστούς χειρισμούς, περιέχει επικίνδυνα μικρόβια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ασθένειες και προβλήματα σε όποιον το πίνει.

Το νωπό γάλα μολύνεται κατά τη διάρκεια του αρμέγματος από το δέρμα των ζώων με τεράστιο αριθμό μικροβίων, ακόμη και όταν τα ζώα ζουν σε άριστες συνθήκες υγιεινής. Μερικά από αυτά τα μικρόβια είναι: κολοβακτηρίδιο, σταφυλόκοκκος, σαλμονέλα, βρουκέλλα και πολλά άλλα.

Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε νωπό γάλα;

Όλα αυτά τα μικρόβια μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά συμπτωμάτων όπως: εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, πυρετό, πόνο σε όλο το σώμα και σε προχωρημένες καταστάσεις καταστροφή των νεφρών από νεφρική ανεπάρκεια και να προκληθεί θάνατος.

Είναι πολύ σημαντικό ακόμη και οι έγκυες και οι υποψήφιες μητέρες να μην πίνουν νωπό ή απαστερείωτο γάλα ή διάφορα τυριά και γιαούρτια. Θα πρέπει να διαβάζουν τις ετικέτες των προϊόντων και να αναφέρεται ότι είναι παρασκευασμένα από παστεριωμένο γάλα. Ο λόγος είναι ότι αν στο νωπό γάλα βρίσκεται το μικρόβιο λιστέρια, τότε μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη, όπως αποβολή, πρόωρος τοκετός, ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου, αλλά και μηνιγγίτιδα στο νεογνό που θα γεννηθεί, μέχρι και το θάνατο του βρέφους.

Συμπερασματικά, όλες οι μελέτες και όλες οι παιδιατρικές ενώσεις υποστηρίζουν και συστήνουν αποκλειστικά παστεριωμένο γάλα στη διατροφή του παιδιού και της εγκύου, αλλά και όλων όσων δεν θέλουν να ταλαιπωρηθούν από τροφιμογενείς ασθένειες.